Η μάχη του ανασχηματισμού
Της Μαρίνας Μάνη
Φουντώνει η μάχη του ανασχηματισμού με την ονοματολογία να κυριαρχεί στα πέριξ του Μαξίμου και της Ιπποκράτους.
Οι πληροφορίες που φέρουν τον Κάρολο Παπούλια να ματαιώνει προγραμματισμένο ταξίδι στη Λευκάδα παραπέμπουν σε άμεσες κινήσεις, καθώς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ορκίζονται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η επίσπευση του ανασχηματισμού θεωρείται επιβεβλημένη άλλωστε από την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να αποσύρει τους υπουργούς της από το κυβερνητικό σχήμα – όπερ, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν μπορούν να μείνουν «ορφανά» μέχρι την μεθεπόμενη εβδομάδα. (σ.σ. Η πρό κρίσης συμφωνία των εταίρων ήταν να γίνει αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ που ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή).
Ολες οι πληροφορίες μιλούν για ριζικό ανασχηματισμό με είσοδο πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο υπουργικό συμβούλιο – και ρόλο στον Ευ.Βενιζέλο, αν και κανείς δεν επιβεβαιώνει τη θέσπιση θέσης αντιπροέδρου.
Μνημονιακές υποχρεώσεις και μόνο
Θα προηγηθεί πάντως συμφωνία των δύοι (πια) εταίρων σε ένα μίνιμουμ κυβερνητικό πρόγραμμα και σε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας, καθώς – όπως λένε στην Ιπποκράτους – «αιφνιδιασμοί και μονομερείς αποφάσεις, τέλος».
Κατά τις πληροφορίες το εν λόγω πρόγραμμα θα περιορίζεται στις μνημονιακές υποχρεώσεις (τις by the book, όπως λέγεται) και θα μείνουν στα συρτάρια επιλογές που προκάλεσαν κόντρες, όπως για τον ρατσισμό ή την ιθαγένεια.
Τα «πράσινα» ονόματα
Από την Ιπποκράτους έχει ήδη κυκλοφορήσει ότι για «υφυπουργός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» προορίζεται ο Οδ.Κωνσταντινόπουλος, ενώ επανέρχονται τα ονόματα του Γιάννη Μανιάτη, του Πάρη Κουκουλόπουλου, της Φώφης Γεννηματά, της Εύης Χριστοφιλοπούλου και του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη – με τους δύο πρώτους να κατευθύνονται στους τομείς Ενέργειας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Λόγω πληθώρας στελεχών αλλά και προκειμένου να δοθεί «πολιτικός» χαρακτήρας στην συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, θεωρείται αβέβαιη η «τύχη» τεχνοκρατών που είχε προτείνει ο κ.Βενιζέλος στην τρικομματική, όπως ο Ε.Λιβιεράτος (Περιβάλλοντος) και Θ.Τσαυτάρη (Αγροτικής Ανάπτυξης).
Ο κ.Βενιζέλος δέχεται και εισηγήσεις για «διακριτική» συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση – και πάντως όχι με ανάληψη υπουργείων αιχμής – ώστε να μη φανεί ότι όλος ο καυγάς έγινε για το... υπουργικό πάπλωμα.
Ισορροπίες τρόμου στη ΝΔ
Στη ΝΔ η κατάσταση είναι πιο σύνθετη.
Κατ΄αρχήν «απελευθερώνεται» ο Αντώνης Σαμαράς να αξιοποιήσει τους Μάκη Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι είχαν μείνει εκτός κυβέρνησης πέρυσι λόγω veto του Φ.Κουβέλη.
Επίσης, εκτιμάται ότι σ΄αυτή την κρίσιμη στιγμή ο κ.Σαμαράς δεν θα ανοίξει μέτωπο με τους λεγόμενους «καραμανλικούς» (π.χ. τον Ευ. Στυλιανίδη) ενόψει μάλιστα και του συνεδρίου της ΝΔ.
Συνεργάτης του πρωθυπουργού επαινούσε προ ημερών τη στήριξη που πρόσφεραν άπαντες στον κ.Σαμαρά όταν οργίαζαν τα σενάρια για «νέα τρικομματική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή με νέο πρωθυπουργό».
Δεν είναι τυχαίο δε, ότι την εν λόγω πρόταση επανέφερε σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Επισφαλείς, μέχρι στιγμής, θεωρούνται ο Γ.Βρούτσης (Εργασίας), Κ.Μουσουρούλης (Ναυτιλίας), Θ.Καράογλου (Μακεδονίας-Θράκης).
Πηγή: www.capital.gr
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα