Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Έκθεση έργων των κρατουμένων μαθητών των φυλακών Κορυδαλλού

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Εκδηλώσεις | Έκθεση έργων των κρατουμένων μαθητών των φυλακών Κορυδαλλού

«Αποτυπώματα» μιας Τέχνης «έγκλειστης»

 

 


Σταύρος Κασιμάτης: «Το αίτημα της οριστικής απομάκρυνσης των Φυλακών, δεν μας κάνει να ξεχνάμε τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν αλλά και που εργάζονται εκεί και να συμπαραστεκόμαστε στα απολύτως δίκαια αιτήματά τους».


Η Τέχνη, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη, είχαν την τιμητική τους στα εγκαίνια της έκθεσης «αποτυπώματα», τα οποία πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 17/06/2013, και στην οποία εκτίθενται έργα των μαθητών του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού το οποίο στεγάζεται εντός των Φυλακών του Κορυδαλλού. Σε μια βραδιά ουσιαστικής επικοινωνίας μέσω της Τέχνης, οι εντός των τειχών «συνομίλησαν» με τους εκτός μέσω των έργων τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από τους μαθητευόμενους, κρατούμενους, με κύρια θεματολογία την αυτοπροσωπογραφία, όπου με διαφορετικές τεχνικές αποτύπωσης και με την εκμετάλλευση ευτελών υλικών και σύγχρονων οπτικών μέσων, μελετάται το ανθρώπινο πρόσωπο, το οποίο με την σειρά του λειτουργεί ως μέσο συνομιλίας με τον θεατή, αλλά και νοητής παρουσίας των δημιουργών στο χώρο.


Εγκαινιάζοντας την έκθεση ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, ανάμεσα στα άλλα, επισήμανε: «Η επιτυχία της έκθεσης οφείλεται και στην ποιότητα της δουλειάς όλων σας, τόσο του Διευθυντή του Σχολείου Γιώργου Ζουγανέλη, όσο και των εκλεκτών εκπαιδευτικών οι οποίοι γνωρίζετε πολύ καλά την επίδραση της γνώσης αλλά και της τέχνης στο νου και την προσωπικότητα των ανθρώπων που παλεύουν για «μια δεύτερη ευκαιρία» ένταξης στην κοινωνία, μια ευκαιρία ανθρωπιάς και αποδοχής. Με όλες μας τις δυνάμεις διεκδικούμε την οριστική απομάκρυνση των φυλακών, αλλά και με όλες μας τις δυνάμεις συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σ’ αυτές. Οι κακές συνθήκες κράτησης και ο υπερπληθυσμός είναι οι κύριες αιτίες εντάσεων και εξεγέρσεων, οι οποίες έχουν και άμεσο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και στο αίσθημα ανασφάλειας των συμπολιτών μας. Η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει με ανθρωπιά τα δίκαια αιτήματα κρατουμένων και εργαζομένων και να τηρήσει τις υποσχέσεις που διαχρονικά έχει δώσει στους κατοίκους αυτής της πόλης».


Στην βραδιά των εγκαινίων παρευρέθηκαν, εκτός του Δημάρχου, του Διευθυντή και των εκπαιδευτικών του Σχολείου, ο Βουλευτής Αναστάσιος Νεράντζης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Παιδείας & Δια βίου Μάθησης, Πρόεδρος του Οργανισμού Άθλησης και Πολιτισμού Γιώργος Μακρυνός, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας Αντιγόνη Φαραγκουλιτάκη, ο Διευθυντής του Σχολείου Ανηλίκων, Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις, Καταστήματος Κράτησης Αυλώνα Πέτρος Δαμιανός, από τη ΓΓΔΒΜ η Λιάνα Λύτσιου και από την επιτροπή παρακολούθησης έργου ΣΔΕ η Παναγιώτα Χατζηθεοχάρους, η πρώην Δήμαρχος Ζωγράφου Φωτεινή Σακελλαρίδου, η Πρόεδρος της ΜΚΟ «Πύλη Ελευθερίας» Tina Törrönen και η Γενική Διευθύντρια Μαρία Λογαρά, εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι του 1ου ΣΔΕ Κορυδαλλού και πολλοί φίλοι της Τέχνης.


Ξεχωριστά συγκινητική και ουσιαστική ήταν η παρουσία των συνεργατών και φίλων του Σχολείου, της Συγγραφέως Ελένης Λαδιά η οποία εκπονεί εθελοντικά εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την γνωριμία των μαθητών με τους Κλασσικούς της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας και της ζωγράφου Κατερίνας Χατζηγιαννούλη η οποία επί πέντε χρόνια είχε την επιμέλεια των εικαστικών προγραμμάτων του ΣΔΕ των Φυλακών.


Το μήνυμα που έστειλαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, τόσο με τα γραφόμενά τους στο βιβλίο εντυπώσεων όσο και υπογράφοντας τον «λευκό καμβά» διάδρασης που εκτίθεται στον χώρο, ήταν: «Καλή αντάμωση στην κοινωνία».


Η έκθεση, της οποίας την επιμέλεια είχε ο εικαστικός Ηλίας Καρράς ο οποίος και δίδαξε τους μαθητές που συμμετείχαν στο project με επιβοήθηση από τους εκπαιδευτικούς Αναστάσιο Δρίτσο, Κωνσταντίνο Κατσουγκράκη και τη Σύμβουλο Σταδιοδρομίας Βικτωρία Τζουμέρκα, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Κορυδαλλού, ενώ το πρόγραμμα των Σ.Δ.Ε. συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από το Ελληνικό Δημόσιο.


Η «απόδραση» των έργων λαμβάνει χώρα από την Δευτέρα 17/06/2013 και συνεχίζεται ως και το Σάββατο 22/06/2013 και ώρες 6.00 – 9.00 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Κορυδαλλού, αίθουσα «Κ», Γρ. Λαμπράκη & Καρυταίνης, 1ος όροφος.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΓΛΑΪΑ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ

Δήμος Κορυδαλλού





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Μίκης Θεοδωράκης στο... Αλιβέρι

05 Μαϊου 2024, 15:04
 Μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αλιβέρι από την καταξιωμένη μουσική ομάδα ...

Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

11 Μαρτίου 2024, 10:39
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ    Τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, στις 18.00, θα γίνει «Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα τής Γυναίκας», ...

Τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Κορίδη

25 Φεβρουαρίου 2024, 00:15
 Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και οι εκδόσεις Ιωλκός σάς προσκαλούν στην τιμητική εκδήλωση της ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0