Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Οι Σχολές που ανοίγουν την πόρτα της εργασίας

Αρχική | Εκπαίδευση | Πανελλαδικές 2013 | Οι Σχολές που ανοίγουν την πόρτα της εργασίας

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων έβαλε προχθές το υπουργείο Παιδείας, ανακοινώνοντας τις βαθμολογίες όσων συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες αναρτήθηκαν στα κατά τόπους λύκεια, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται γι' αυτές και στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr. Πλέον οι επιτυχόντες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Σημειώνεται ότι σήμερα επρόκειτο να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για το μηχανογραφικό και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι προθεσμίες για την υποβολή του.

Παρότι και φέτος οι υποψήφιοι φαίνεται ότι θα προτιμήσουν τις «παραδοσιακές» Σχολές, η Αναστασία Κοτσιαφίτου, υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Πατησίων, καταθέτει μια εναλλακτική πρόταση: Εμπόριο - Μεταφορές, Νέες Τεχνολογίες και Περιβάλλον περικλείουν τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Πρόκειται για κλάδους στους οποίους, βάσει στατιστικών στοιχείων, έχει προβλεφθεί ότι τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια θα διατεθούν κονδύλια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ετσι, στους κλάδους που συνδέονται με αυτούς τους τρεις άξονες είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας και να ανοίξουν δρόμοι για την επαγγελματική αποκατάσταση αποφοίτων Σχολών με σχετικά γνωστικά αντικείμενα. Σημειώνεται ότι οι Σχολές που έχουν να κάνουν με τους τομείς του Εμπορίου και των Μεταφορών απαντώνται κατά κύριο λόγο στο τέταρτο (Τεχνολογικές Επιστήμες) και το πέμπτο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης). Αυτό, βεβαίως, δεν πρέπει να αποθαρρύνει τους επιτυχόντες της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, αφενός γιατί και στο πρώτο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες) υπάρχουν Σχολές που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και αφετέρου γιατί υπάρχει ευελιξία μετακίνησης τους σε άλλα Πεδία.

Εδαφος, όμως, κερδίζουν και οι Νέες Τεχνολογίες, για τις οποίες η υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ εκφράζει την άποψη ότι «είναι απαραίτητο εφόδιο για οποιαδήποτε εργασία», ενώ η ίδια βλέπει ότι οι μεγαλύτερες δυνατότητες βρίσκονται στους κλάδους της Πληροφορικής και της Οικονομίας. Ευκαιρίες και θετικές προοπτικές κρύβουν, την ίδια ώρα, και οι Σχολές Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών. Ανθηση προβλέπεται ότι θα γνωρίσουν, το επόμενο διάστημα, και τα παραϊατρικά επαγγέλματα (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές). Ηδη, πάντως, αρκετοί υποψήφιοι το έχουν αντιληφθεί αυτό και έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για τα τεχνολογικά Ιδρύματα που έχουν στο δυναμικό τους σχετικά Τμήματα. Τέλος, για τις Στρατιωτικές Σχολές που «τραβάνε» μεγάλο αριθμό υποψηφίων λόγω της εγγυημένης επαγγελματικής αποκατάστασης που παρέχουν, η κυρία Κοτσιαφίτου τονίζει: «Αν ένας μαθητής τις δηλώνει στο μηχανογραφικό αποκλειστικά και μόνο για την εργασιακή σιγουριά που προσφέρουν, δεν αποτελεί καλή επιλογή».

Στον αντίποδα, τα επαγγέλματα που θα αντιμετωπίσουν σε μεγαλύτερη έκταση τις επιπτώσεις της κρίσης φαίνεται να είναι αυτά που έχουν να κάνουν με την ΄τέχνη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυρία Κοτσιαφίτου εμφανίζεται υπέρμαχος της άποψης που λέει ότι κάθε υποψήφιος θα πρέπει να επιλέξει Σχολές «σύμφωνα με αυτό που ονειρεύεται και όχι με αποκλειστικά κριτήρια τις βάσεις εισαγωγής προηγούμενων ετών και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης». «Θα τους συνιστούσα να επιλέξουν κάτι που ταιριάζει στην προσωπικότητά τους γιατί το εργασιακό τους μέλλον συνδέεται με τη θέληση, την επιμονή και το όραμά τους να πετύχουν» αναφέρει χαρακτηριστικά. Καλεί, ακόμα, τους μαθητές να μην αποκλείουν Σχολές εκτός του τόπου κατοικίας τους χωρίς να εξετάσουν πρώτα «διευκολυντικούς παράγοντες, όπως η επιδότηση ενοικίου και οι φοιτητικές εστίες των Ιδρυμάτων».

Μάλιστα, η υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Πατησίων υπογραμμίζει με νόημα ότι, βάσει των ψυχομετρικών τεστ που έχουν διενεργηθεί, «έχει αποδειχτεί πως σε κάθε άτομο αντιστοιχούν τέσσερα έως πέντε επαγγέλματα», τα οποία ταιριάζουν με τις δεξιότητές τους, και άρα, αν τα επιλέξει, θα έχει μεγάλες πιθανότητες να βρει ικανοποιητική εργασία. Ως εκ τούτου, θα ήταν σώφρον εκ μέρος των παιδιών που σε σύντομο διάστημα θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο να μελετήσουν τα προγράμματα σπουδών των Σχολών που τους ενδιαφέρουν ή ακόμα και να επισκεφθούν κάποιο ΚΕΣΥΠ για να ζητήσουν τη συμβουλή των ειδικών και να επωφεληθούν της βοήθειας που θα τους προσφέρουν.

Επιστροφή στα αγροτικά!

Στροφή στα αγροτικά επαγγέλματα και στις Σχολές που σχετίζονται με αυτά έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια - και όχι αδίκως, καθώς αποτελούν έναν κλάδο ο οποίος όχι μόνο δεν έχει κορεστεί αλλά, λόγω της «αδιαφορίας» που είχαν επιδείξει οι νέοι απέναντί του, έχει πολλές ανοιχτές θέσεις εργασίας. Τα αγροτικά επαγγέλματα μπορεί να αποτελούν έναν ελπιδοφόρο χώρο, εντούτοις, συμβουλεύει η κυρία Κοτσιαφίτου, «δεν είναι εύκολο κομμάτι και γι' αυτό όσοι τα επιλέξουν θα πρέπει να ξέρουν τις πραγματικές συνθήκες και τα δεδομένα». Και συνεχίζει σχολιάζοντας: «Αν η ενασχόληση με αυτά είναι μια συνειδητή απόφαση, έχει προοπτικές, αλλά προτού οδηγηθούν σε αυτήν οι υποψήφιοι θα είναι καλό να ενημερωθούν». Συνιστά, επίσης, σε όσους καταλήξουν ότι θέλουν να ακολουθήσουν την αγροτική οικονομία να καταστρώσουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο και να επωφεληθούν από τις αγροτικές και τις επιχειρηματικές επιχορηγήσεις που προσφέρει το κράτος.

«Εχουν κορεστεί τα φιλέτα»

«Κορεσμένα επαγγέλματα» χαρακτηρίζει τις Σχολές-φιλέτα (Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές) η κυρία Κοτσιαφίτου, χωρίς ωστόσο να αποτρέπει τους υποψηφίους από το να τις επιλέξουν, καθώς, όπως επισημαίνει, «το βασικό είναι να κυνηγήσουν το όραμά τους». Από πρακτικής πλευράς, όμως, ειδικά ο ιατρικός κλάδος μπορεί να διατηρεί την αίγλη του, αλλά δεν φαίνεται να έχει μέλλον στην Ελλάδα, λόγω του αυξημένου αριθμού αποφοίτων και των λιγοστών θέσεων στην εγχώρια αγορά εργασίας. Ανάλογη είναι η εικόνα και στον χώρο της Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει κορεστεί και προσφέρει περιορισμένες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. «Αυτό που θα μπορούσε να βελτιώσει τις προοπτικές του είναι, για παράδειγμα, ένας απόφοιτος της Νομικής Σχολής να συνεχίσει με ένα μεταπτυχιακό στη νομοθεσία του περιβάλλοντος» εξηγεί η υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Πατησίων. Οσον αφορά τις Πολυτεχνικές Σχολές, που εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επιτυχόντων, η ίδια σημειώνει ότι «έχουν προοπτικές, αλλά μόνο κατόπιν εξειδίκευσης (μεταπτυχιακό, διδακτορικό, εργασιακή εμπειρία), δεδομένου ότι οι σπουδές σε αυτές παρέχουν βασικές γνώσεις».

Εύη Πανταζοπούλου

δημοκρατία





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δείτε τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2013

29 Αυγούστου 2013, 11:43
Για να δείτε τα αποτελέσματα πρέπει να συμπληρώσετε τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων (αναγράφεται στο καρτελάκι ...

Στις 30 Αυγούστου αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων για ΑΕΙ και ΤΕΙ

19 Αυγούστου 2013, 19:48
Στις 30 Αυγούστου - σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας ...

Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις σε 40 περιζήτητες σχολές - Πού ανεβαίνουν και πού καταποντίζονται

07 Αυγούστου 2013, 13:12
Η αγωνία για τους υποψήφιους φοιτητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ είναι στο κατακόρυφο ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0