Η άλλη όψη του νομίσματος - Του Γιώργου K. Περπινιά
Ώδινεν όρος αλλά δεν έτεκεν μυν, έτεκεν Βενιζέλον, τον γίγαντα αυτόν της πολιτικής μας σκηνής.
Ο κυρίαρχος έστειλε το ΠΑΣΟΚ εκεί που αποφάσισε κι ενώ του έδωσε 28 βουλευτές μόνον, σήμερα είναι στην εξουσία με 12 κυβερνητικές καρέκλες. Άλλη μία φορά θα θυμηθούμε όσοι επιμένουμε να θυμόμαστε το «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο». Άλλο ψηφίζεις κι άλλο κυβερνά, είναι αυτό που λέει ο τίτλος του παρόντος. Αυτό θα επαναληφθεί πολλές φορές στο άρθρο, χωρίς και να το γράφω απαραίτητα, γιατί το νόμισμα αυτού του τόπου, έχει μεν δύο όψεις αλλά είναι και κάλπικο, είτε δραχμή είτε ευρώ. Κάλπικο το έκαναν οι εκπρόσωποι μας. Παράδειγμα στις τελευταίες εκλογές μας είπαν πως αν φύγουμε απ’ το ευρώ δεν θα έχουμε πετρέλαιο τον Χειμώνα. Τελικώς στο ευρώ είμαστε, πετρέλαιο δεν είχαμε, μάλλον για να είμαι ακριβής δεν είχαμε ευρώ να το αγοράσουμε. Φυσικά ξεπαγιάσαμε. Τελευταίως είχαμε απρόσμενες πολιτικές εξελίξεις. Έπεσε, έπεσε ακούστηκε ξαφνικά. Ποιος ρε παιδιά, ο Σαμαράς; Όχι αυτόν τον στήριξε με τα στιβαρά του μπράτσα ο Βενιζέλος. Τι έπεσε τότε; Το μαύρο στα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης. Βάλανε όλοι πλερέζες, γιατί; για να κλάψουν την ΕΡΤ.
Απόλυση 2650 υπαλλήλων, οι οποίοι αντέδρασαν με κατάληψη των κτιριακών εγκαταστάσεων, των μηχανημάτων κι άρχισαν να εκπέμπουν από το διαδίκτυο, από δορυφόρο και άλλα κανάλια.
Συμπαράσταση της ΕΣΗΕΑ για να μην υπάρχει ενημέρωση του λαού σχετικά με τα γενόμενα.
Ας το δούμε και από την άλλη πλευρά. Από την εποχή του Μόσιαλου, όλοι μιλούσαν για σπατάλες, για διορισμούς, χαμηλή τηλεθέαση, το όργανο της εξουσίας, το ειδικό τέλος εις βάρος των πολιτών, έλλειψη καλών προγραμμάτων, όλοι ζητούσαν το κλείσιμό της, πως έτσι ξαφνικά έβαλαν τα κλάματα;
Κροκοδείλια δάκρυα, κυρίως του δημοσιογραφικού κόσμου και φυσικά συνδικαλιστών και πολιτικών.
Η δημόσια τηλεόραση έχει άλλον προορισμό, δεν είναι εμπορική όπως τα ιδιωτικά κανάλια. Πρέπει να παράγει πολιτισμό και ποιότητα. Αυτό το έκανε με τα ντοκιμαντέρ, με ικανούς και χαρισματικούς συνεργάτες όπως ο Αυγερόπουλος, ο Κούλογλου, ο Βαξεβάνης, ο Σαββίδης της ΕΤ3 και άλλοι.
Ο κόσμος όμως έχει εθιστεί με τα τηλεοπτικά σκουπίδια που προσφέρουν αφειδώς τα ιδιωτικά και δεν έβλεπε τις καλές εκπομπές. Αν πράγματι έχει χαμηλή τηλεθέαση από τους παρουσιαστές κι άλλους συνεργάτες, γιατί της πήρε ο ΑΝ1 την Μαρία Χούχλη. Ο Σκάϊ το δίδυμο Λυριτζή Οικονόμου και το αστέρι Πόπη Τσαπανίδου; Το μεγάλο κανάλι την Μαρία Σαράφογλου. Αυτά είναι σχετικά πρόσφατα. Για να τους προσλάβουν; εξυπακούεται πως τους έδωσαν μεγαλύτερες αμοιβές και είχαν τηλεθέαση. Που ήταν η σπατάλη;
Η άλλη όψη.
Η προσφορά των μουσικών συνόλων σε ποιοτική μουσική με συναυλίες, με χορωδιακά, λυρικά χορευτικά και άλλα. Οι μαγνητοσκοπήσεις στις διάφορες εκδηλώσεις της επαρχίας με τα τοπικά ήθη και έθιμα της πατρίδας μας, δεν είναι έργο; Αν δεν ήταν η Ντόρα Στράτου, η Δόμνα Σαμίου, ο Χρόνης Αηδονίδης, ποιος θα είχε σώσει την λαϊκή μας παράδοση τα δημοτικά τραγούδια, τους χορούς και τα συγκροτήματα της επαρχίας; Μήπως συνέβαλαν τα γνωστά ιδιωτικά κανάλια; Όχι, μόνον η ΕΡΤ.
Όσο για την συνδρομή της ΕΡΤ ποιος μας προσφέρει δωρεάν πρόγραμμα; για σκεφθείτε λιγάκι και μην είστε αφελείς. Το πρόγραμμα διακόπτεται κάθε τόσο για διαφημίσεις οι οποίες έχουν ένα κόστος.
Το κόστος αυτό προστίθεται στην τιμή του διαφημιζομένου προϊόντος και στο τέλος το πληρώνει ο καταναλωτής. Δηλαδή αν δεν το έχετε καταλάβει, πληρώνουμε να μας πείσουν με την διαφήμιση για να αγοράσουμε το προϊόν. Όταν παρουσιάζουν αυτούς τους διαγωνισμούς τραγουδιών και χορών που τα ονομάζουν παιχνίδια, δεν ζητούν τηλεφωνήματα για την ψηφοφορία των διαγωνιζομένων; Γράφουν και το κόστος του μηνύματος που ζητούν. Μήπως προσέξατε ποτέ τι κόστος έχει; Που είναι λοιπόν το δωρεάν; Ακριβοπληρωμένο είναι και με το παραπάνω.
Κι εδώ η άλλη όψη.
Αυτές τις ημέρες που δεν εκπέμπουν τα κανάλια της ΕΡΤ οι άλλοι όλο διαφημίσεις έχουν, ‘Ήταν κι αυτό ένα δώρο της κυβέρνησης προς τους νταβατζίδες. Η απεργία της ΕΣΗΕΑ γιατί έγινε; για συμπαράσταση όπως είπαν; Όχι υπολόγιζαν πως θα πάνε τα ΜΑΤ να βγάλουν τους καταληψίες και φυσικά δεν ήθελαν να τα δείξουν στο φιλοθεάμον κοινό. Τελικώς αποφάσισαν να πάρουν πίσω τους 2000. Ο σύντροφος Κουβέλης ήθελε την επιστροφή όλων κι επειδή δεν έγινε αποχώρισε. Κατά σύμπτωση σήμερα η εταιρία Κατσέλης κήρυξε πτώχευση κι έμειναν στον δρόμο 1000 εργαζόμενοι που θα προστεθούν στο 1.300.000 που ήδη υπάρχουν. Δεν βλέπω το ίδιο ενδιαφέρον από την ΔΗΜΑΡ και τον Κουβέλη. Για τους 650 έριξε την κυβέρνηση. Οποία ευαισθησία!!! Αυτό καταδεικνύει πως όλα τα κόμματα έχουν διορισμένα παιδιά, γι αυτό υπάρχουν συνδικαλιστές όλων των παρατάξεων. Ποιος τους ψηφίζει; Οι αρμέγοντες την ιερή αγελάδα. Την φροντίζουν γιατί με την σημερινή μεγάλη ανεργία, αυτοί έχουν εξασφαλισμένο το γάλα της.
Κι εδώ η άλλη όψη.
Και τώρα να πούμε κάτι και για τα προγράμματα. Πολύς λόγος είχε γίνει για το κόστος της εκπομπής «στην υγειά μας». Με ποιο κριτήριο μετρήθηκε; Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να βγούν το Σαββατόβραδο. Για λόγους ηλικίας, υγείας, αφραγκίας. Δεν πρέπει να δώσει το ανάλογο πρόγραμμα και γι αυτούς; Οι μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων (το κάνουν και οι άλλοι) έχει και αγώνες στίβου και τένις. Επειδή δεν τα βλέπουν οι οπαδοί και τα βλέπουν οι πραγματικοί φίλαθλοι είναι απαγορευτικό το κόστος; Συναυλίες, κονσέρτα κλπ επειδή δεν τα βλέπει η πλειονότητα των άμουσων Ελλήνων, δεν πρέπει να προβάλλονται; Όταν μεταδίδει το πανηγυράκι της Εurovision είναι καλά; όλοι πληρώνουν κι όλοι πρέπει να βλέπουν ότι επιθυμούν.
Όσο για τα ιδιωτικά έχουν και τσάμπα παραγωγές. Το πρωινό τους πρόγραμμα καλύπτεται από τους καλύτερους ηθοποιούς της Βουλής. Μετά έχουν τα κουτσομπολίστικά και την μαγειρική. Όλο μορφωτικά προγράμματα. Το μόνο που ξεχωρίζει σε ποιότητα οφείλω να ομολογήσω είναι ο Σκάι.
Κι εδώ η άλλη όψη.
Και κάτι ακόμη. Εν μέσω κρίσης, μας επέβαλαν υποχρεωτικά την ψηφιακή τηλεόραση. «όλα τα χε η Μαριωρή ο φερετζές της έλειπε». Κίνηση στην αγορά, άλλοι νέους δέκτες, άλλοι αποκωδικοποιητές, πρόοδος. Κάπως έτσι γλυκά μας το σερβίρισαν. Λέτε να μην κρύβονται συμφέροντα πίσω απ’ αυτήν την ενέργεια; Μέχρι τότε τα κανάλια είχαν δικούς τους πομπούς και κεραίες, πως έτσι ξαφνικά έκανε την εμφάνισή της η Digea ΑΕ και μέσω αυτής εκπέμπουν τα ιδιωτικά κανάλια. Στο διαφημιστικό της σποτ, μου έκανε εντύπωση που επαναλάμβανε την ατάκα «και χωρίς συνδρομή» δύσπιστος από την φύση μου είπα. Μας δείχνουν το τυρί και μας κρύβουν την φάκα.
Τώρα που μας είπαν πως θα διακοπεί το τέλος της ΕΡΤ η οποία θα πάρει άλλη μορφή, ενισχύθηκαν οι υποψίες μου. Μειώνοντας το προσωπικό και τα κανάλια της, θα πάρει τις συχνότητες η εν λόγω εταιρία. Δεν μπορεί ξαφνικά να άρχισε η αναδιάρθρωση του κράτους από την ΕΡΤ. Κάτι άλλο συμβαίνει. Ετοιμαστείτε για νέον αποκωδικοποιητή της Digea με συνδρομή βέβαια. Μακάρι η υποψία μου να είναι λάθος. Σήμερα είδαμε την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης διαδικτυακά. Ποιος τα μετέδωσε αφού η ΕΡΤ είναι κλειστή. Μήπως έκανε την αρχή η Digea; έτσι ρωτάω.
Κι εδώ η άλλη όψη και η τελευταία.
Γιώργος Κ. Περπινιάς 25/6/13
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα