Άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Παπακωνταντίνου ζητεί η πλειοψηφία της Προανακριτικής
Φωτογραφία αρχείου Πηγή: Eurokinissi
Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για νόθευση, απιστία σχετικά με την υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος, προτείνουν στο πολυσέλιδο πόρισμά τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Το πόρισμα της πλειοψηφίας υπογράφουν οι επτά βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα από την παράθεση των γεγονότων και την αξιολόγηση του συγκεντρωθέντος υλικού, προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων από τον πρώην υπουργό Οικονομικών.
«Όταν παρέλαβε με την ιδιότητά του ως Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν επίσημης αλληλογραφίας, τον ψηφιακό δίσκο (CD) με το συνοδευτικό έγγραφο, που περιείχε ονόματα Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό και ειδικότερα σε υποκατάστημα της τράπεζας HSΒC στην Ελβετία, όφειλε καταρχάς να προβεί στην πρωτοκόλληση τούτου. Στη συνέχεια, να δώσει ρητή εντολή διαβίβασης των εν λόγω στοιχείων, που ήταν περιουσία του ελληνικού κράτους, στο Σ.Δ.Ο.Ε., προκειμένου να διενεργηθούν οι επιβεβλημένοι φορολογικοί έλεγχοι. Εάν είχαν ξεκινήσει αμέσως και μεθοδικά οι έλεγχοι, είναι βέβαιο ότι ήδη θα είχαν εισρεύσει αρκετά χρήματα στα ταμεία του ελληνικού κράτους, όπως αυτό συνέβη σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Γερμανία), στις οποίες είχαν περιέλθει ανάλογες «Λίστες» από την ίδια πηγή (Falciani)» αναφέρεται χαρακτηριστικά και συνεχίζει:
«Δεν ήταν περιουσία του και δεν είχε κανένα δικαίωμα να διερευνά το περιεχόμενο του CD, κάτι που, όπως προέκυψε, επανειλημμένα έκανε, και να λαμβάνει γνώση αυτού. Πολύ περισσότερο, δεν είχε δικαίωμα να κατακρατεί επί μακρόν το παραδοθέν σ’ αυτόν CD και να αναπαράγει ηλεκτρονικά αρχεία μέσω USB. Το χειρότερο, όμως, απ’ όλα είναι ότι, προφανώς για να προστατέψει τα παραπάνω συγγενικά του πρόσωπα από τις συνέπειες του φορολογικού ελέγχου, που αργά ή γρήγορα θα επακολουθούσε, απέκρυψε ή κατέστρεψε το αρχικό CD, που του παραδόθηκε, αφού προηγουμένως διά τεχνικών μέσων αναπαρήγαγε το περιεχόμενό του σε νέα φορητή μονάδα αποθήκευσης (USΒ), την οποία εμφάνισε ως ακριβές αντίγραφο του γνήσιου πρωτοτύπου CD, δυνάμενη να παράσχει πίστη και να γίνει δεκτή στη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου, να γίνει δεκτή από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές κ.λπ., ενώ στην πραγματικότητα αυτή ήταν πλαστή κατά το περιεχόμενο, αφού είχαν αφαιρεθεί τα τρία αρχεία, τα οποία, ως άνω αφορούσαν στενά συγγενικά του πρόσωπα. Τούτο (το USB) παρέδωσε στη συνέχεια στον ειδικό γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε. κ. Ι. Διώτη».
Στο πόρισμα χαρακτηρίζεται «πρωτοφανές και σχεδόν απίστευτο» το γεγονός ότι όταν αποχώρησε τον Ιούνιο του 2011 από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ενημέρωσε για την ύπαρξη της «λίστας», τον διάδοχό του Β. Βενιζέλο.
«Αντ’ αυτού - αναφέρεται στο πόρισμα - προέκυψε ότι κράτησε στην κατοχή του το USB, που, κατά τα ανωτέρω, ήταν νοθευμένη απομίμηση του γνήσιου CD, και συνδιελέγετο για την τύχη του με τον ειδικό γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε., ως εάν να παρέμενε ακόμα Υπουργός Οικονομικών».
Συνέπεια της έκνομης αυτής συμπεριφοράς του πρώην υπουργού, αναφέρει το πόρισμα, θα ήταν, αν δεν απεκαλύπτετο, η αποφυγή του ελέγχου των εισοδημάτων των τεσσάρων στενών συγγενικών του προσώπων και η μη καταβολή από μέρους τους των αναλογούντων φόρων στην αποκρυφθείσα φορολογική ύλη, ως και των προσαυξήσεων που θα επεβάλλοντο. Το οικονομικό όφελος για τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού είναι δεδομένο, ενόψει και του, κατά τα ανωτέρω, περιεχομένου του πορίσματος του Σ.Δ.Ο.Ε., ότι συνολικά θα υπερέβαινε κατά πολύ τις 120.000 €, με αντίστοιχη ελάττωση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.
Επιπλέον, στο πόρισμα που υπογράφουν οι επτά βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, εκτιμούν πως δεν έχει επέλθει παραγραφή τονίζοντας ότι «οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τις όποιες ποινικές ευθύνες των μελών της Κυβέρνησης».
Όπως υπογραμμίζουν, «είναι πολιτικά, νομικά και επιστημονικά πέραν κάθε υπερβολής να θεωρηθεί ότι έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία, που προβλέπει το άρθρο 86&3 του Συντάγματος, αν δεν προκύψει Βουλή, που να περιλαμβάνει δύο τουλάχιστον τακτικές συνόδους».
Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ σε δικό του πόρισμα καταλογίζει ποινικές ευθύνες κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου και πολιτικές στους Γ. Παπανδρέου και Β. Βενιζέλο
Η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε σήμερα μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς έντασης.
Αιτία για την αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη, η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την έγκριση του πολυσέλιδου πορίσματος της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα κείμενο-σχέδιο πορίσματος στην Επιτροπή, προκειμένου να δοθεί η ευχέρεια διαβούλευσης.
Από την πλευρά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προβάλλονται αποφάσεις προηγούμενων ημερών σύμφωνα με τις οποίες, όπως τονίζουν οι βουλευτές των τριών κομμάτων, σήμερα όλα τα κόμματα θα έπρεπε να καταθέσουν τα δικά τους πορίσματα.
Τούτων δοθέντων, τουλάχιστον το πόρισμα των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) παραδίδεται σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη. Τα τρία κόμματα θα προτείνουν την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της απιστίας περί την υπηρεσία, της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, οι αντιπαραθέσεις συνεχίστηκαν στους διαδρόμους της Βουλής. Ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε στους δημοσιογράφους ότι διέκοψε τη συνεδρίαση όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να τον υβρίζουν αποκαλώντας τον «επίορκο» και «εισαγγελέα της χούντας».
Ποινικές ευθύνες σε Παπακωνταντίνου, Παπανδρέου και Βενιζέλο καταλογίζει το πόρισμα του ΚΚΕ
Ποινικές ευθύνες στον Γ. Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα και πολιτικές ευθύνες στους Γ. Παπανδρέου και Β. Βενιζέλο, καταλογίζει το πόρισμα του ΚΚΕ για την λίστα Λαγκάρντ.
Το πόρισμα υπογράφει ο Βουλευτής Σπ. Χαλβατζής και κατατίθεται στη Γραμματεία της Προκαταρκτικής Επιτροπής, καθώς δεν μπόρεσε να το καταθέσει κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα «έχουν προκύψει ενδείξεις και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης» για τα παρακάτω αδικήματα για τον Γ. Παπακωνσταντίνου:
1) Το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου με κακουργηματική μορφή (άρθρο 242 παρ 2 και 3 του ΠΚ).
2) Το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος (άρθρο 256 παρ. 1γ στοιχεία αα και ββ του ΠΚ).
3) Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 του ΠΚ).
Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνεται, «υπάρχουν σοβαρές τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για τον μετέπειτα υπουργό των Οικονομικών, τον κ. Βενιζέλο, για το γεγονός της μη αξιοποίησης της λίστας, κατά το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών.
«Θεωρούμε ότι σοβαρές πολιτικές ευθύνες έχει και ο τότε Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, ο οποίος επίσης γνώριζε την ύπαρξη της λίστας. Το γεγονός ότι έδωσε την κατεύθυνση να “γίνουν τα δέοντα” δεν τον απαλλάσσει από την πρώτη πολιτική ευθύνη», σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα