Ας μην είμαστε φειδωλοί επαίνων… - Του Ντίνου Αυγουστή
Η επιλογή από την Shah Deniz II (Σαχ Ντενίζ) του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline) για την αποστολή του αζέρικου αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη, αποτελεί μια μεγάλης στρατηγικής σημασίας νίκη για την Ελλάδα. Η επιτυχία αυτή συνιστά μια πολύ μεγάλη επιτυχία, δεδομένου ότι η επιλογή του Διαδριατικού Αγωγού μεταφοράς του αζέρικου φυσικού αερίου μέσω της χώρας μας, επικράτησε έναντι του Nabucco West. Έτσι η χώρα μας μπαίνει πλέον και επισήμως στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.
Πιο συγκεκριμένα, ο αγωγός ΤΑΡ, ιδιοκτησίας τριών -ευρωπαϊκών υποτιθέμενα- εταιριών, περνά από τη Τουρκία στη Θράκη, περνά στη Μακεδονία και στην Ήπειρο, (όπου λέγεται ότι δεν δίνει παροχές, γιατί άραγε;) και συνεχίζει στην Αλβανία όπου επίσης δίνει παροχές. Και φυσικά από την Αλβανία, περνά ως ενεργειακός κόμβος στην Ιταλία, για να προωθηθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Πέραν των οικονομικών ωφελειών οι οποίες είναι πρόδηλες, από τα 800 χιλιόμετρα που θα έχει συνολικά ο TAP, στην Ελλάδα θα κατασκευαστούν 550 χλμ., στην Αλβανία 210 χλμ., κάτω από την Αδριατική 105 χλμ. και στην Ιταλία 5 χλμ. Αρχικά, ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Η Ελλάδα δεν θα περιοριστεί μόνο στη διαμετακόμιση ποσοτήτων, αφού από τον αγωγό ΤΑΡ θα μπορούν, σε επόμενο στάδιο, να εφοδιάζονται και οι χώρες των Βαλκανίων.
Μία ακόμη παράμετρος που έχει σημασία για τη χώρα μας είναι ότι η αζέρικη εταιρία φυσικού αερίου SOCAR, που συμμετέχει στην Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του Shah Deniz II είναι η μοναδική υποψήφια για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.), στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης (άλλοι το ονομάζουν ξεπούλημα), που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μίλησε για «μια κοινή επιτυχία για την Ευρώπη και ένα ορόσημο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε.», ενώ τόνισε πως η απόφαση βασίζεται στη στρατηγική Κοινής Διακήρυξης που υπέγραψε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Heydar oglu Aliyev (Ιλχάμ Αλίγιεφ) τον Ιανουάριο του 2011. Για πολύ σημαντική απόφαση μίλησε και ο Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τονίζοντας πως χρειάζεται περισσότερο δουλειά για να αναβαθμισθεί η χώρα γεωστρατηγικά, ενώ πρότεινε συνεργασία με την Κύπρο.
Στη συμφωνία για την κατασκευή του TAP και στις χώρες, που με κάποιο τρόπο εμπλέκονται με τον συγκεκριμένο αγωγό, αναφέρονται πολλά δημοσιεύματα στα διεθνή Μ.Μ.Ε. Όλα ανεξαιρέτως χαρακτηρίζουν την Ελλάδα νικητή των εξελίξεων, σημειώνοντας ότι με την απόφαση αυτή η αδύναμη οικονομικά χώρα εξασφαλίζεται ενεργειακά, ενώ αποκτά και μια καλή πηγή εσόδων.
Τα αυστριακά Μ.Μ.Ε. δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της συμμετοχής αυστριακής εταιρείας στον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco και αποδίδουν την επιλογή ΤΑΡ σε πολιτικές παρεμβάσεις και όχι σε οικονομικούς υπολογισμούς.
Κάνουν λόγο, επίσης, για μεγάλη ήττα της αυστριακής εξωτερικής πολιτικής, ενώ κάποια αναφέρουν ότι ο μεγάλος νικητής του νοτίου διαδρόμου δεν είναι η Ρωσία, αλλά η Τουρκία. Τα ρωσικά Μ.Μ.Ε. αναφέρουν ότι ο ΤΑΡ είναι ανταγωνιστικός του ρωσικού αγωγού South Stream και ότι η Gazprom πρέπει να προετοιμαστεί να αγωνισθεί για την ευρωπαϊκή αγορά, ανεξαρτήτως των οιωνδήποτε αγωγών. Τα σερβικά Μ.Μ.Ε. αναφέρουν ότι η οικονομικά υποταγμένη στην Ε.Ε. και με καταρρέουσα οικονομία Ελλάδα, ανεδείχθη στον νέο στρατηγικό, ενεργειακό πυλώνα της Ε.Ε. και των δυτικών Βαλκανίων, ενώ στην Ιταλία μιλούν για μια πολύ καλή είδηση για την Ιταλία, η οποία προσδοκά να καταστεί κόμβος για το φυσικό αέριο. Ανάλογα δημοσιεύματα υπάρχουν στα Μ..Μ.Ε. της Γερμανίας, των Η.Π.Α., στις Βρυξέλλες, ακόμα και στην Τουρκία όπου αναφέρονται σε εορταστική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα. Έκδηλη είναι η απογοήτευση των αυστριακών και ουγγρικών Μ.Μ.Ε. για τη ματαίωση του αγωγού Nabbucco.
Ας μην είμαστε φειδωλοί επαίνων λοιπόν. Σίγουρα υστερα από πάρα πολύ καιρό επιτέλους έχουμε για πρώτη φορά πολύ καλά νέα για την πατρίδα μας. Τα οποία μπορούν θα φέρουν ξανά τα χαμένα χαμόγελα, αρκεί στην πορεία να φανούμε συνεπείς και αξιόπιστοι. Το πάθημα της ακύρωσης από τον Γιώργο Παπανδρέου της μεγάλης συμφωνίας Καραμανλή - Πούτιν, προκειμένου να ικανοποιήσει τις αμερικανικές απατήσεις με αντάλλαγμα την πρωθυπουργία ας ελπίσουμε πως θα μα γίνει μάθημα...
Δρ. Ντίνος Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα