Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Μόνο οι τόκοι καταθέσεων πάνω από 250 ευρώ ετησίως θα αναγράφονται στη δήλωση

Αρχική | Οικονομία | Μόνο οι τόκοι καταθέσεων πάνω από 250 ευρώ ετησίως θα αναγράφονται στη δήλωση

Πώς θα πάρετε βεβαίωση από την τράπεζα για να αναγράψετε τα σχετικά ποσά


 


Ανέκρουσε πρύμναν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα της υποχρεωτικής αναγραφής όλων ανεξαιρέτως των ποσών των τόκων καταθέσεων στις φετινές δηλώσεις, αποφασίζοντας η υποχρεωτική αναγραφή να μην ισχύσει τελικά για ποσά τόκων καταθέσεων που δεν υπερέβησαν τα 250 ευρώ το 2012.


Δηλαδή όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2012 εισοδήματα από τόκους καταθέσεων τα οποία ήταν χαμηλότερα των 250 ευρώ δεν υποχρεούνται να τα αναγράψουν στις φετινές δηλώσεις.


Η απόφαση αυτή ελήφθη στο "παρά πέντε" της έκδοσης των αποφάσεων και των εγκυκλίων για τη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς διαπιστώθηκε ότι εάν η υποχρεωτική αναγραφή ίσχυε για όλα ανεξαιρέτως τα ποσά τόκων, τότε πάνω από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα έπρεπε να προσέλθουν μαζικά στις τράπεζες εντός των προσεχών εβδομάδων για να λάβουν έντυπα βεβαιώσεων για τους τόκους που πιστώθηκαν το 2012 στις πάσης μορφής καταθέσεις τους, ακόμη και για ποσά τόκων της τάξεως των... 0,01 ή 0,02 ευρώ, δηλαδή για πενιχρά, ασήμαντα ποσά!


Η απίστευτη ταλαιπωρία που θα υφίσταντο εκατομμύρια πολίτες περιμένοντας σε "ουρές" στις τράπεζες για να λάβουν βεβαιώσεις τόκων ... ύψους μερικών λεπτών του ευρώ απετράπη τελικά την τελευταία στιγμή, καθώς ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης αποδέχθηκε να τεθεί ανώτατο όριο 250 ευρώ στα ποσά των τόκων που δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στις φετινές δηλώσεις.


Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι

Στα υποκαταστήματα των τραπεζών θα πρέπει να προσέλθουν μαζικά πάνω από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, εντός των προσεχών εβδομάδων για να λάβουν βεβαιώσεις για τους τόκους που πιστώθηκαν το 2012 στις πάσης μορφής καταθέσεις τους, εφόσον αυτές υπερβαίνουν τγα 250 ευρώ.


Από φέτος ισχύει μια νέα φορολογική διάταξη που προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων στις φορολογικές δηλώσεις, ακόμη και των τόκων από καταθέσεις!


Η διάταξη προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι σε κάθε περίπτωση στη φορολογική δήλωση αναγράφονται όλα τα εισοδήματα του υπόχρεου ακόμη κι αυτά που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς στην πηγή ή έχουν απαλλαγεί από τη φορολογία.


Τα εισοδήματα αυτά πρέπει να δηλωθούν στο σύνολό τους! Για το λόγο αυτό όλοι οι φορολογούμενοι που είχαν το 2012 καταθέσεις στις τράπεζες θα πρέπει να λάβουν βεβαιώσεις για τους τόκους που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν για την ορθή αναγραφή των τόκων στις φετινές δηλώσεις τους.


Τα ποσά των τόκων που θα δηλωθούν υποχρεωτικά στις φετινές δηλώσεις δεν θα ξαναφορολογηθούν. Η φορολόγησή τους έχει γίνει ήδη με συντελεστή 10%. Δηλαδή ο φόρος έχει ήδη παρακρατηθεί στην πηγή.


Οι φορολογούμενοι πρέπει να μεταβούν αυτοπροσώπως στις τράπεζες και να ζητήσουν τις βεβαιώσεις, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πληροφορηθούν ποια ακριβώς ποσά τόκων πρέπει να αναγράψουν στις δηλώσεις τους.


Οι τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια διαδικασία εξυπηρέτησης των φορολογουμένων. Οι τράπεζες δεν δέχτηκαν να αποστείλουν ηλεκτρονικά στο υπουργείο Οικονομικών τα δεδομένα για τους τόκους που πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων φορολογουμένων το 2012, ώστε τα στοιχεία αυτά να προσυμπληρωθούν στη συνέχεια από το ίδιο το υπουργείο στα έντυπα των δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος ηλεκτρονικά μέσω του TAXISNET.

Money Money.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0