Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Έγιναν «καπνός» 26 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Μολυβιάτη

Αρχική | Οικονομία | Έγιναν «καπνός» 26 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Μολυβιάτη

Το Ειδικό Ταμείο Aντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) είχε συγκεντρώσει περίπου 215 εκατ. ευρώ. Εως τα τέλη του 2010 είχαν διατεθεί 97 εκατ. με αποτέλεσμα να υπάρχει υπόλοιπο περίπου 118 εκατ. ευρώ. Τον Μάρτιο του 2013, όμως, σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το υπόλοιπο ανέρχεται σε… 92.742.809,39 ευρώ!



ΗΛΕΙΑ Του Δημήτρη Τερζή

Μύλος. Αυτή είναι η λέξη που μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στα οικονομικά του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) το οποίο είναι γνωστό και ως «Ταμείο Μολυβιάτη» και που συστήθηκε λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων.

Τα μέλη της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής που ασχολήθηκαν με το θέμα αναφέρουν πως τουλάχιστον 27 εκατ. ευρώ από το εν λόγω Ταμείο κατέληξαν σε περιοχές που δεν είχαν καταστραφεί από φωτιές και σε έργα άσχετα με την αποκατάσταση πυρόπληκτων.

Ταυτόχρονα μιλούν για αλλεπάλληλες και σημαντικές καθυστερήσεις στο να δοθούν τα χρήματα στις περιοχές που υπέφεραν χωρίς λόγο και αιτία. Αποτέλεσμα είναι σήμερα, 6 χρόνια μετά εκείνο το φρικτό καλοκαίρι, να μην υπάρχουν έργα τα οποία να μπορούν να απορροφήσουν τους πόρους.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν όντως τα χρήματα δόθηκαν αλλού` αυτό που ξέρουμε είναι πως υπάρχουν πολλές σκιές στα οικονομικά του Ταμείου. Αναμένουμε ωστόσο την επίσημη έκθεση της Επιτροπής.


Από τα 118 στα 92 εκατ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Ταμείο συγκέντρωσε από δωρεές, εισφορές κ.λπ. και με τη… συνδρομή των τραπεζικών τόκων περίπου 215 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα έως τα τέλη του 2010 είχαν διατεθεί τα 97 εκατ. με αποτέλεσμα στο Ταμείο να υπάρχει υπόλοιπο περίπου 118 εκατ. ευρώ. Αξίζει ν’ αναφερθεί εδώ πως κατά τη διάρκεια εκείνης της χρονιάς το Ταμείο καταργήθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου –λέγεται πως αυτό έγινε κατά παραγγελία της τρόικας– και τα χρήματά του εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Είναι η περίοδος που ουσιαστικά «παγώνουν» και οι παροχές, για να έρθουμε στον Μάρτιο του 2013 όπου, σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το υπόλοιπο των πόρων του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη ανέρχεται στις 13-3-2013 σε… 92.742.809,39 ευρώ και τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος στον λογαριασμό 2341103053 με τίτλο «Λογαριασμός Αρωγής Πυροπλήκτων». Το ποσό αυτό προήλθε από τη μεταφορά ποσού 118.324.384,80 από το πρώην Ταμείο Μολυβιάτη. Το ερώτημα λοιπόν είναι πού πήγαν 26 εκατ. ευρώ;


Τι λένε τα στοιχεία

Διαβάζοντας παράλληλα τα επίσημα στοιχεία που έστειλε το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων ως απάντηση σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, δεν μπορεί παρά να απορήσει κανείς με τα νούμερα που βλέπει στους πίνακες.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Γνωρίζουμε, λοιπόν, πως έως το τέλος του 2010 από το Ταμείο είχε ανακοινωθεί πως είχαν δοθεί 97 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 215 εκατ.), ενώ στο επίσημο έγγραφο του υπουργείου διαβάζουμε πως για την τετραετία 2008–2012 δόθηκαν συνολικά 79,8 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΕΑ στις πληγείσες περιοχές Ηλείας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Αχαΐας, Μαγνησίας, Εύβοιας, Αττικής, Αργολίδας, Λάρισας, Αρτας, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας και Βοιωτίας με την αιτιολογία της «Δωρεάν Κρατικής Αρωγής για την επισκευή ή ανακατασκευή πυρόπληκτων κτιρίων».

Στο ίδιο έγγραφο βέβαια διαβάζουμε πως κατά το ίδιο διάστημα δόθηκαν συνολικά 9.028.044 ευρώ από το ΕΤΑΕΑ με την αιτιολογία «Πλήθος Εργων»! Τι έργα είναι αυτά, μόνον το υπουργείο γνωρίζει. Αν τα προσθέσουμε στα προηγούμενα, φτάνουμε στο ποσό των 88 και κάτι εκατ. ευρώ. Αν προσθέσουμε επίσης στο ποσό αυτό τα 6,8 εκατ. ευρώ που δόθηκαν κατά τη διάρκεια του 2007 (ποσό που δεν αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο, ωστόσο έχει ανακοινωθεί από το Ταμείο), φτάνουμε στα 95 και κάτι εκατ. ευρώ από το 2007 έως το 2012.

Πώς γίνεται, με λίγα λόγια, το ΕΤΑΕΑ να δηλώνει πως έως το 2010 είχε διαθέσει 97 εκατ. ευρώ και το υπουργείο στην αναλυτική του κατάσταση για τις ίδιες χρονιές –έως το 2010 δηλαδή- να φαίνεται πως πλήρωσε κάπου 71 εκατ. ευρώ; Χαρτί, μολύβι και πρόσθεση αρκούν! Εκτός και αν λείπουν στοιχεία από τις καταστάσεις ή τα στοιχεία είναι μπερδεμένα! Και, το κυριότερο, πώς ακριβώς φτάσαμε να μιλάμε για υπόλοιπο λογαριασμού 92 εκατ. ευρώ; Από πού και ώς πού;


Μπερδεμένοι προϋπολογισμοί

Το υπουργείο δεν δίνει σαφή απάντηση αναφορικά με το πόσα χρήματα υπήρχαν στον λογαριασμό όταν το ΕΤΑΕΑ ενσωματώθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αναφέρεται απλώς και μόνο στο υπάρχον υπόλοιπο, το οποίο όμως ουδεμία σχέση έχει με τα στοιχεία όπως δίνονται και με τους μπερδεμένους προϋπολογισμούς όπως αυτοί αναφέρονται στα έγγραφα.

Για το θέμα και τα… κουκιά που λείπουν ρωτήσαμε τη βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, η οποία μας είπε τα εξής: «Υστερα από αλλεπάλληλες ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων προς τα αρμόδια υπουργεία, εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα σε σχέση με τα ποσά του πρώην Ταμείου Αποκατάστασης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ). Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, έχουμε εστιάσει τις προσπάθειές μας στη διαφάνεια, την ενημέρωση και τη δίκαιη κατανομή στους ανθρώπους και τις υποδομές που καταστράφηκαν και ζητάμε αναλυτική ενημέρωση για: 1) τη διαφορά των 27 περίπου εκατομμυρίων ευρώ από την κατάργηση του ΕΤΑΕΑ μέχρι σήμερα, 2) για τα 100 εκατομμύρια του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 3) για το Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και 4) για το 1,2 εκατ. ευρώ που παρέδωσε ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για την ανακούφιση των πληγέντων.

»Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν τότε από ευαισθητοποιημένους πολίτες της Ελλάδας και του εξωτερικού είχαν συγκεκριμένο παραλήπτη: τα 155 πυρόπληκτα Δημοτικά Διαμερίσματα του Νομού Ηλείας. Στο όνομα των πελατειακών σχέσεων και της εξυπηρέτησης κομματικών «φίλων» σπαταλήθηκαν μεγάλα ποσά για έργα σε μη πληγέντες δήμους και περιφέρειες».

«Σκοπιμότητες» πίσω από τη μη άντληση των πόρων κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, εκτιμώντας ότι τελικά τα χρήματα θα κατευθυνθούν στην ανάπλαση επιχειρηματικών σχεδίων και όχι για την αποζημίωση των πυρόπληκτων περιοχών.

Η Εφημερίδα των Συντακτών





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0