Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

W. Schaeuble: Ανοιχτό ενδεχόμενο για παρεμβάσεις στο χρέος το 2014

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | W. Schaeuble: Ανοιχτό ενδεχόμενο για παρεμβάσεις στο χρέος το 2014

Της Δήμητρας Καδδά


«Όλοι πρέπει να κάνουν αυτό που έχει συμφωνηθεί», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schaeuble  σχολιάζοντας σε ερώτημα για νέες παρεμβάσεις στο χρέος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε πριν αποχωρήσει από την Αθήνα, δίνοντας συνέχεια, σε ηπιότερους όμως τόνους στην πρωινή του «σύσταση» να σταματήσουν οι συζητήσεις περί νέου κουρέματος χρέους.


Πρόσθεσε ότι «θα προχωρήσουμε βήμα βήμα στο πλαίσιο μίας διαδικασίας αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως το πρόγραμμα (μνημόνιο) για την Ελλάδα έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το τέλος του 20014 για το κοινοτικό του σκέλος σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετική ρύθμιση.


Ο κ. W. Schaeuble έθεσε το θέμα παρεμβάσεων στο χρέος σε ένα χρονικό ορίζοντα που παραπέμπει στο 2014.


Ανέφερε στη συνέχεια ότι στο τέλος του 2014 «αν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα τότε ενδεχομένως να γίνει συζήτηση για νέο πρόγραμμα». Πάντως στελέχη που παρακολουθούσαν τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών έδωσαν έμφαση στην αναφορά του περί νέου προγράμματος συνδεδεμένου με την κουβέντα περί χρέους.


Οι δηλώσεις του κ. Schaeuble έγιναν στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής του μνημονίου για το νέο επενδυτικό ταμείο, παρουσία των υπουργών Γ. Στουρνάρα, Κ. Χατζηδάκη και Μ. Χρυσοχοΐδη.


Ο κ. Schaeuble ανέφερε ότι στόχος της επίσκεψης του είναι κυρίως να δοθούν εύσημα για την μεγάλη πρόοδο και επιτυχία της Ελλάδας, ενώ εξέφρασε το σεβασμό του και τη στήριξη του για την ουσιαστική προσπάθεια που κατέβαλε η χώρα.


Πρόσθεσε όμως με νόημα ότι «υπολείπονται ακόμα πολλά». «Χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσπάθεια» ανέφερε παραδεχόμενος ότι υπάρχουν προσαρμογές που πλήττουν τους Έλληνες. «Εμείς βοηθάμε όσο καλύτερα μπορούμε».


Για το αναπτυξιακό ταμείο και τα ταμιευτήρια τύπου Γερμανίας ανέφερε ότι μπορεί να φαίνονται ως μικρά μέτρα αλλά στο σύνολό τους είναι σημαντικά.


Αναφέρθηκε επίσης και στο θεσμό της μαθητείας, ο οποίος, όπως είπε, παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και στη Γερμανία έχει λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα ανεργίας στους νέους.


Σύνδεση επενδύσεων με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις


«Οι εταιρείες επενδύουν όταν νιώθουν ότι θα αποδώσουν οι επενδύσεις, διαφορετικά δεν θα είναι βιώσιμες αλλά θα αποτύχουν», ανέφερε ο κ. Schaeuble σε ερώτημα του Capital.gr γιατί οι γερμανικές εταιρείες δεν επενδύουν στην Ελλάδα. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο κρατών όπου υπάρχουν κοινά πεδία».


Ως καθοριστικής σημασίας παράγοντα ανέφερε το πλαίσιο επενδύσεων ως συνάρτηση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τις παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση.


Κατηγορηματική απόρριψη γερμανικών αποζημιώσεων


Ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε «δεν ξέρω τι συζήτησαν αλλά και να το ήξερα δεν θα το σχολίαζα, θα σεβόμουν το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας».


Σε άλλη ερώτηση για το κατοχικό δάνειο ανέφερε ότι: "Πρέπει να τονίσουμε δυο πράγματα και να τα διαφοροποιήσουμε κιόλας. Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε ότι φέρουμε συνεχιζόμενη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η ευρωπαϊκή ιστορία με την δικτατορία των Ναζί του Χίτλερ και ακόμη κι αν οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν πλέον αναμνήσεις από αυτή την εποχή, εγώ γεννήθηκα το 1942 και πρέπει να σας πω ότι ακόμη κι εγώ λίγα πράγματα θυμάμαι από εκείνη την περίοδο. Παρ’ όλα αυτά η ευθύνη μας εξακολουθεί να υπάρχει.  Έτσι λοιπόν θα πρέπει πράγματι να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα. Να επεξεργαστούμε αυτή την περίοδο. Όμως αυτό είναι τελείως ξεχωριστό από το θέμα των επανορθώσεων, το οποίο ρυθμίστηκε στη συνθήκη του Λονδίνου. Ρυθμίστηκε στο πλαίσιο αυτής της συνθήκης ειρήνης και όταν στη Γερμανία και στην Ευρώπη έπεσε το τείχος του Βερολίνου, είχαμε τις διαπραγματεύσεις 2 + 4 και κατόπιν είχαμε τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών  στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Τότε λοιπόν αναφέρθηκε ότι αυτές οι συμφωνίες 2 + 4 είναι εκείνες οι οποίες διαδέχονται τη συμφωνία του Λονδίνου. Τότε συμφώνησε η Ελλάδα και γι’ αυτό λοιπόν εγώ προτείνω το εξής και συστήνω το εξής, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κοινή γνώμη η οποία πρέπει να είναι πεπεισμένη για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να διαφοροποιούμε τα πράγματα και αυτή είναι η επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης".


Η υπογραφή του μνημονίου


Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσία του κ. Schaeuble, ανέφερε ότι προωθήθηκε πέρα από το νέο αναπτυξιακό ταμείο και το περιθώριο λειτουργίας στην Ελλάδα των περιφερειακών ταμιευτηρίων – τραπεζών τα οποία θα δανείζουν ανά περιφέρεια ποσό ισοδύναμο των περιφερειακών καταθέσεων.


Ο κ. Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό ταμείο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πεισθούν και οι Έλληνες επενδυτές να γίνουν εταίροι τους. Πρόσθεσε όμως ότι εν μέρει καλύπτει το τεράστιο χρηματοδοτικό κενό 15 - 18 δισ. ευρώ.


Πηγή: www.capital.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0