Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

39 χρόνια από τον όλεθρο που σκόρπισε ο Αττίλας στην Κύπρο

Αρχική | Κύπρος | 39 χρόνια από τον όλεθρο που σκόρπισε ο Αττίλας στην Κύπρο

39 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μαύρη επέτειο της 20ής Ιουλίου του 1974, όταν ο Αττίλας εισέβαλε παράνομα στο νησία σκορπώντας τον όλεθρο, το θάνατο και την καταστροφή. 39 χρόνια μετά, η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά το 40% του νησιού και να προκαλεί.


Στις 5.30 το πρωί, ώρα κατά την οποία άρχισε η εισβολή, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Πολιτεία και λαός με μνημόσυνα, δεήσεις και άλλες εκδηλώσεις αποτείουν φόρο τιμής στους πεσόντες κατά την εισβολή και διαβεβαιώνουν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί  μέχρι τη δικαίωση και την ελευθερία.

Το επίσημο μνημόσυνο τελέστηκε στην Εκκλησία Παναγιάς Φανερωμένης στη Λευκωσία. Του μνημόσυνου προέστη  ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστησαν  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρέσβης της Ελλάδας, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, οι πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές καθώς και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων. Ακολούθησε  κατάθεση στεφάνων.

Εξάλλου, με ανακοινώσεις τους, οι πολιτικές δυνάμεις καταδικάζουν για άλλη μια φορά την Άγκυρα για την επεκτατική της πολιτική.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στις 8 το πρωί στην  επιμνημόσυνη δέηση,  για τους αξιωματικούς και οπλίτες πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, που έγινε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Την επιμνημόσυνη δέηση, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και από εκπροσώπους των ελλαδικών Αρχών, Συνδέσμων, πολιτικών κομμάτων και άλλους.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε παράκληση για την απελευθέρωση του νησιού μας από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της ζωής όλων των αγνοουμένων από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, στον Ιερό Ναό Φανερωμένης. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε  ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.


Δύο κηδείες αγνοουμένων

Κηδεύτηκαν εξάλλου το πρωί δύο αγνοούμενοι, τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA

Στις 11:00 τελέστηε στον Ιερό Ναό Παναγίας Οδηγήτριας στο Παλιομέτοχο, η κηδεία του Αγνοούμενου Παναγιώτη Πουλλή από τη Περιστερωνοπηγή Αμμοχώστου, πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή, τα οστά του οποίου βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο κοντά στο χωριό Γαϊδουράς.

Την ίδια ώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο συνοικισμό της Αυγόρουτελέστηκε η κηδεία του Αγνοούμενου Παναγιώτη Χριστοδούλου (Ψαθά) από το Αρναδί τα οστά του οποίου βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο σε περιοχή μεταξύ των χωριών Γαϊδουράς και Στύλλων.

Sigmalive.com





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Προκλητικός Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

20 Ιουλίου 2024, 12:44
Στα Κατεχόμενα προσγειώθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε εμπρηστική ...

Κύπρος: Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

27 Φεβρουαρίου 2023, 17:46
 - Τι αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ   Έκπληξη στον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, καθώς ο Μιχάλης ...

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος

12 Φεβρουαρίου 2023, 22:52
 Επίσημα Πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης: Ενωμένοι να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε   Εμφανώς συγκινημένος ανέλαβε και επίσημα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0