Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Τα επόμενα βήματα προς τη ΝΕΡΙΤ - Προκήρυξη για 580 άτομα

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Τα επόμενα βήματα προς τη ΝΕΡΙΤ - Προκήρυξη για 580 άτομα

Ομιλία Καψή στη Βουλή

 

Προκήρυξη για 580 άτομα τη Δευτέρα

Έκκληση στα κόμματα, ακόμη κι αν καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ, να συμβάλλουν στην προσπάθεια για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και να «πείσουν τους εργαζόμενους να γυρίσουν στη δουλειά τους», απηύθυνε από το βήμα της Βουλής, ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής. Τη Δευτέρα η προκήρυξη για τα 580 άτομα.

Ο κ. Καψής επανέλαβε ότι ισχύει η προσωπική δέσμευσή του για τους 2.000 εργαζόμενους της ΕΡΤ. Ανέφερε ότι τη Δευτέρα βγαίνει και η σχετική προκήρυξη και πως σε πρώτη φάση θα προσληφθούν περίπου 580 άτομα, τα οποία θα δουλεύουν με δίμηνες συμβάσεις που θα ανανεώνονται μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου φορέα.

Ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης τόνισε ότι είναι προσωπικά υπερήφανος που η κυβέρνηση εισάγει «ένα τέτοιο νομοθέτημα», επισημαίνοντας ότι η EBU χαρακτήρισε το νομοσχέδιο από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

Έκανε λόγο για «μαραθώνιο που απαιτεί να αλλάξουν νοοτροπίες».  Τα κρίσιμα τεστ για τη συγκεκριμένη προσπάθεια θα είναι - όπως είπε - η έξωθεν καλή μαρτυρία των μελών του εποπτικού συμβουλίου. Τα κριτήρια επιλογής τους θα τεθούν εκ των προτέρων, με διαγωνισμό που θα κάνει μια ιδιωτική εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.

Στο μεταβατικό στάδιο, το εποπτικό συμβούλιο θα αποφασίσει, μεταξύ άλλων, για τις προσλήψεις. «Το ζήτημα είναι να ξεφύγουμε από τη λογική ότι παίρνουμε εργαζόμενους με κριτήρια άλλα, πέραν της αξιοκρατίας», υπογράμμισε ο Παντελής Καψής, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις ότι θα διοριστούν πρόσωπα με κομματικά κριτήρια.

Για τα όσα λέγονται για τον ρόλο της DIGEA στο κλείσιμο της ΕΡΤ, ο κ. Καψής είπε ότι το θέμα δεν έχει σχέση με το θεσμικό πλαίσιο της νέας τηλεόρασης και υποσχέθηκε διαγωνισμό για τον πάροχο δικτύου που θα αναλάβει το μεταβατικό στάδιο για συγκεκριμένο χρόνο.

«Πριν από κάποια χρόνια, όταν δόθηκαν οι πρώτες άδειες, δόθηκε μια άδεια στο MEGA και έβαλε μέσα όλους τους επονομαζόμενους καναλάρχες στον ίδιο φορέα. Πολλοί θα λέγανε ότι υπάρχει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων. Η επίσημη δικαιολογία ήταν, φαντάζομαι, για να γίνουν οι επενδύσεις θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Το ίδιο πρόβλημα είχαμε ουσιαστικά και με τους παρόχους δικτύου στην Ελλάδα. Η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου είχε κάνει αυτή τη διάκριση των παρόχων την οποία μάλιστα δεν την ήθελαν τα ιδιωτικά κανάλια. Γιατί θέλανε δικαιωματικά να τους ανήκει το δίκτυο.

Αυτή τη στιγμή ισχύει μεταβατικό στάδιο αλλά μετά θα γίνει διαγωνισμός για τον πάροχο δικτύου που θα το αναλάβει για συγκεκριμένο χρόνο. Μετά θα επαναληφθεί διαγωνισμός. Αυτό το οποίο έχει γίνει είναι η συνεργασία των ιδιωτικών καναλιών για να κάνουνε τις πολύ μεγάλες επενδύσεις που χρειάζονται για να φτιαχτεί αυτό το δίκτυο στη χώρα», ανέφερε ο κ. Καψής.

Τόνισε, επίσης, ότι η πρακτική αυτή δεν αφορά μόνο την τηλεόραση: «Από πού μοιράζεται η "Αυγή" ξέρετε; Από ποιο φορέα μοιράζεται; Από ένα καρτέλ κατά τη λογική που διατυπώνεται. Οι εφημερίδες μετέχουν ως μέτοχοι σε ένα φορέα διανομής και το κάνουνε γιατί καμία εφημερίδα δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος διανομής. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με το δίκτυο, εκτός και αν περιμέναμε να έρθει εδώ ο Μέρντοκ να επενδύσει και να γίνει πάροχος δικτύου. Το θέλατε αυτό; Το θέλατε πείτε μου», συνέχισε ο Π. Καψής.

Για την απόσχιση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης από το πολιτικό σύστημα, ο κ. Καψής αναφέρθηκε στην απάντηση που έδωσε σε ξένο δημοσιογράφο όταν τον ρώτησε ποιό είναι το όραμά του για την κρατική τηλεόραση: «Του είπα, το δικό μου όραμα είναι να μπορεί κάποτε να παίρνει τηλέφωνο ο υπουργός τον διευθυντή ειδήσεων και εκείνος να μπορεί να του το κλείνει. Όχι γιατί κατ' ανάγκη ο διευθυντής ειδήσεων έχει δίκιο, αλλά για να έχει η δημόσια τηλεόραση τη θεσμική ανεξαρτησία από τα κόμματα και από την πολιτική».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ελευθεροτυπία





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0