Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ιούλιος της συμφοράς - Του Ντίνου Αυγουστή

Αρχική | Κύπρος | Ιούλιος της συμφοράς - Του Ντίνου Αυγουστή

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Ιούλιου 2011, όταν η Κύπρος ξυπνούσε έντρομη από την φονική έκρηξη που σκόρπισε τον όλεθρο και έφερε αβάστακτο πόνο στις οικογένειες δεκατριών τραγικών θυμάτων. Όλοι τους έδωσαν με αυταπάρνηση την άνιση μάχη με την φωτιά που ξέσπασε στο φορτίο των εκρηκτικών, που οι ιδεολογικές εμμονές, η ανικανότητα και η αδιαφορία των αρμοδίων άφησε εγκαταλελειμμένο εντός της Ναυτικής Βάσης Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί: Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, Πλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, Πυροσβέστες Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γιώργος Γιακουμή, Βασίλης Κρόκου, Σπύρος Ταντής, Παναγιώτης Θεοφίλου και Αδάμος Αδάμου, Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους, Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους και οι δεκαενιάχρονοι δίδυμοι Ναύτες Μιλτιάδης και Χρήστος Χριστοφόρου. Η ετυμηγορία των δικαστών βγήκε δύο ακριβώς χρόνια μετά την φονική έκρηξη. Μια απόφαση που δεν ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα του Λαού. Ενδεικτική είναι η δήλωση μετά την ανακοίνωση της απόφασης από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, της Σπαρτιάτισσας μητέρας των διδύμων Πόπης Χριστοφόρου: «Έγινε απαγχονισμός της δικαιοσύνης»!!!

Εννέα ακριβώς χρόνια πριν την φονική έκρηξη, στις 10 Ιουλίου του 2002, η Κύπρος ντύθηκε και πάλιν σε περίοδο ειρήνης στα μαύρα, όταν έχανε εν ώρα καθήκοντος τέσσερα εκλεκτά μέλη της Εθνικής Φρουράς. Τον Στρατηγό Ευάγγελο Φλωράκη, τον Ταξίαρχο Στυλιανό Δεμέναγα, τον Υποπλοίαρχο Νικόλα Σεργίου, τον Σμηναγό Πάρη Αθανασιάδη και τον Υποσμηναγό Μιχάλη Σιακαλλή, μετά την συντριβή του ελικοπτέρου που τους μετέφερε χαράματα στην Πάφο για να συντονίσουν στρατιωτική άσκηση που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι επί ηγεσίας του Στρατηγού Φλωράκη πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά το αεροναυτικό σκέλος της ΤΑΜΣ «Νικηφόρος-Τοξότης 2000» με σμήνη μαχητικών αεροσκαφών F-16C και Α-7E της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μεταγωγικό αεροσκάφος C-130Η με αλεξιπτωτιστές της 1ης ΜΑΛ και του ΕΤΑ, τις φρεγάτες ΑΙΓΑΙΟΝ και ΣΑΛΑΜΙΣ, το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ και τις πυραυλακάτους ΜΠΛΕΣΣΑΣ και ΣΤΑΡΑΚΗΣ του ΠΝ. Ήταν ίσως η πλέον ουσιαστική άσκηση που έγινε ποτέ στη Κυπριακή Δημοκρατία (παράλληλη διεξαγωγή των ΤΑΜΣ «Βεργίνα - Ναυαγός» και «Νίκη 2000», εγκλωβισμός ζεύγους αναγνωριστικών RF-4E της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας από αντιαεροπορικά TOR-M1 που προσπάθησαν να φωτογραφίσουν την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου της Πάφου, παρουσία του αεροπλανοφόρου CVN73 George Washington του Αμερικανικού Ναυτικού στα ανοιχτά της ΝΑ Μεσογείου). Και σε τούτη την επιτυχία είχε μεγάλο μερτικό ο αείμνηστος Στρατηγός που έβλεπε την Κύπρο ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, τμήμα του οποίου τελούσε υπό τουρκική κατοχή.

Οι συμφορές του Ιουλίου έχουν δυστυχώς κι άλλα πολλά θλιβερά επεισόδια. Ήταν 15 Ιουλίου 1974, όταν η χούντα των Αθηνών με επικεφαλής και εντολοδόχο τον ταξίαρχο Δημήτριο Ιωαννίδη «έστρεψε» τα όπλα της Εθνοφρουράς εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήδη ο Μακάριος είναι νεκρός μετέδιδε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος τους διέψευδε με διάγγελμα του από ένα πρόχειρο ερασιτεχνικό ραδιόφωνο της Πάφου, καλώντας τον λαό σε αντίσταση: «Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι ζωντανός. Και εφόσον εγώ ζω η χούντα στην Κύπρο δεν θα περάσει….». Και το αδελφικό αίμα έβαψε κάθε γωνιά της Κύπρου.

Η Άγκυρα χρόνια προετοιμαζόταν και περίμενε μια αφορμή για να εφαρμόσει τα διχοτομικά της σχέδια. Ήταν 20 Ιουλίου, πέντε μόλις μέρες μετά το προδοτικό πραξικόπημα όταν τα στίφη των βαρβάρων πατούσαν στα ιερά χώματα της Κύπρου. Διακόσιες χιλιάδες Έλληνες εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, 4.000 σκοτώθηκαν και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι βίασαν, βασάνισαν, δολοφόνησαν εν ψυχρώ μάχιμους και άμαχους. Έτσι, κατέκτησαν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας και το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων!!!! Άλλαξαν τον δημογραφικό χαρακτήρα της Μεγαλονήσου, σύλησαν και δύωσαν! Τώρα πια τίποτε Ελληνικό δεν έχει μείνει στα κατεχόμενα. «Ειρηνευτική επιχείρηση» ονόμασαν τούτο το κακό οι Τούρκοι!!! Με την Μητέρα Ελλάδα να νίπτει τας χείρας της επικαλούμενη για πολλοστή φορά το γνωστό παραμύθι της απόστασης!!! Στάχτη στα μάτια ήσαν όλες οι δίκες και οι καταδίκες που ακλούθησαν! Θέλετε και παραδείγματα; Ο στρατηγός Γκιζίκης που υπέγραψε την απόφαση για την διενέργεια του προδοτικού πραξικοπήματος, έμεινε στο απυρόβλητο και συνέχισε να ασκεί κανονικά τα καθήκοντα του!!! Η Κύπρος θυσιάστηκε για να επανέλθει η Δημοκρατία στην κοιτίδα της! Μαζί της όμως επανήλθαν δυστυχώς και οι αιωνίως αυτοεξόριστοι, αυτόκλητοι και ανίκανοι σωτήρες… Άλλος ένας απαγχονισμός της δικαιοσύνης συνεπεία του οποίου οδηγηθήκαμε στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα.

Με την ανοχή της Διεθνούς κοινότητας η Άγκυρα και οι κατά καιρούς εγκάθετοι της στα κατεχόμενα κατόρθωσαν να παγιώσουν τα τετελεσμένα τους.  Σήμερα μάλιστα έχουν το θράσος να μιλούν για απομόνωση των Τουρκοκυπρίων την ώρα που τα κατεχόμενα πλημύρισαν από εποίκους! Και στις ελεύθερες περιοχές ο ορυμαγδός της υπερκατανάλωσης έφερε χιλιάδες Ελληνοκύπριους εκτοπισμένους να προσφεύγουν στις παράνομες επιτροπές του κατακτητή πουλώντας σε τιμή ευκαιρίας τις κατακτημένες με την βία των όπλων περιουσίες τους!!!! Και όταν ο κατεκτημένος χωρίς αιδώ προσφεύγει στον κατακτητή, πουλώντας σε τιμή ευκαιρίας τον τόπο που γεννήθηκε, τότε, πραγματικά δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτε!


Δρ. Ντίνος Αυγουστή

Εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισας

Από το Μονάγρι Λεμεσού

a.avgoustis@hotmail.com





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Προκλητικός Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

20 Ιουλίου 2024, 12:44
Στα Κατεχόμενα προσγειώθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε εμπρηστική ...

Κύπρος: Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

27 Φεβρουαρίου 2023, 17:46
 - Τι αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ   Έκπληξη στον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, καθώς ο Μιχάλης ...

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος

12 Φεβρουαρίου 2023, 22:52
 Επίσημα Πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης: Ενωμένοι να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε   Εμφανώς συγκινημένος ανέλαβε και επίσημα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0