Αυστραλία: Έκλεισε τα σύνορα στους πρόσφυγες ο Ραντ
Η κυβέρνηση Rudd έκλεισε τα σύνορα της χώρας στα πλοιάρια με πρόσφυγες, που προέρχονται από χώρες της Ασίας. Οι 80 Ιρανοί επιβάτες του πρώτου πλοιαρίου, που κατέπλευσε στα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας μετά τη συμφωνία της αυστραλιανής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Παπούα-Νέας Γουϊνέας, μεταφέρθηκαν στο γειτονικό κράτος.
Την παρελθούσα Παρασκευή οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας και της Παπούα-Νέας Γουϊνέας υπέγραψαν συμφωνία, η οποία προβλέπει τη μεταφορά των προσφύγων στην Παπούα-Νέα Γουϊνέα και την εγκατάστασή τους στο νησί, αν πληρούν τις προϋποθέσεις για παροχή πολιτικού ασύλου.
Η μεταφορά των προσφύγων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οργανώσεων υποστήριξης των δικαιωμάτων των προσφύγων, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των Πρασίνων.
Οι οργανώσεις και οι Πράσινοι κατηγορούν την κυβέρνηση για «απάνθρωπη» αντιμετώπιση των προσφύγων και η αξιωματική αντιπολίτευση για ανάθεση στην Παπούα-Νέα Γουινέα την επίλυση ενός σοβαρού αυστραλιανού προβλήματος.
Ο υπουργός Μετανάστευσης, Tony Burκe, απαντά, ότι «οι αποφάσεις της κυβέρνησης συνάδουν με τις αποφάσεις της Επιτροπής Προσφύγων του ΟΗΕ», διαβεβαιώνει για την παροχή βοήθειας στην Παπούα-Νέα Γουϊνέα «για την αντιμετώπιση εσωτερικών προβλημάτων της» και υπογραμμίζει, ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα σώσουν ανθρώπινες ζωές».
«Δεν είναι ανθρωπιστική οποιαδήποτε πολιτική που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, που προκαλεί πνιγμούς ανθρώπων. Δεν είναι ανθρωπιστική η αναμονή σε καταυλισμούς προσφύγων χρόνια ολόκληρα εν αναμονή εγκατάστασης σε ασφαλείς χώρες, ενώ οι διακινητές προσφύγων παρέχουν τη δυνατότητα σε επιλεγμένες ομάδες να αποφεύγουν την πολύχρονη αναμονή».
ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ
Αμοιβή 200 χιλιάδων δολαρίων προσφέρει η κυβέρνηση Rudd, για τη σύλληψη ατόμων ή ομάδων που οργανώνουν από την Αυστραλία τη μεταφορά προσφύγων από λιμάνια της Ινδονησίας.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Jason Clare, δηλώνει ότι τελευταία η διακίνηση προσφύγων οργανώνεται από την Αυστραλία και όχι από την Ινδονησία.
«Οι άνθρωποι αυτοί εκμεταλλεύονται τη φτώχεια και τη μιζέρια, γι’ αυτό τους επικηρύσσουμε για 200 χιλιάδες δολάρια. Με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση αφαιρούμε το προϊόν το οποίον εκμεταλλεύονται, δηλαδή τους πρόσφυγες. Καιρός να βγάλουμε και τους εμπόρους από την αγορά» λέει.
Εξάλλου, ο υποδιοικητής της Κοινοπολιτειακής Αστυνομίας, Ramzi Jabbour, αποκαλύπτει, ότι στην Αυστραλία λειτουργούν συνδικάτα διακίνησης προσφύγων με «πλοκάμια» στην Ινδονησία και τη Μαλαισία. Συχνά, λέει, οι κεφαλές των συνδικάτων είναι πρόσφυγες μόνιμα εγκατεστημένοι στην Αυστραλία.
«Λειτουργούν πολλά συνδικάτα, δεν είναι ένα μόνο, και το προϊόν που διακινούν είναι, δυστυχώς, ανθρώπινες υπάρξεις» δηλώνει, παρά το γεγονός ότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει φυλάκιση δέκα ετών για τη μεταφορά ενός πρόσφυγα στην Αυστραλία και φυλάκιση 20 ετών για την μεταφορά πέντε και άνω προσφύγων.
Η κυβέρνηση άρχισε το Σαββατοκύριακο καταχωρήσεις στα αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης, με τις οποίες προειδοποιεί τους πρόσφυγες, που έρχονται στην Αυστραλία με πλοιάρια και χωρίς βίζα εισόδου στη χώρα, ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθούν στην Αυστραλία. «You won’t be settled in Australia» -«Δεν θα εγκατασταθείτε στην Αυστραλία»- προειδοποιούν οι καταχωρήσεις, αποτρέποντας ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς να μπουν στα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας με την ελπίδα, ότι θα εγκατασταθούν στη χώρα.
Οι καταχωρήσεις θα κοστίσουν 2,1 εκ δολάρια, κατά την κυβέρνηση «αναγκαία δαπάνη». Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ανεξάρτητος γερουσιαστής, Νικ Ξενοφών, κατηγορούν την κυβέρνηση για σπατάλη δημοσίου χρήματος. Ο κ. Ξενοφών, μάλιστα, λέει ότι θα υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία κατά των κυβερνητικών διαφημίσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει απροκάλυπτη πολιτική εκστρατεία με χρήματα των φορολογουμένων.
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ
Εν τω μεταξύ, άτομα και οργανώσεις υποστήριξης των δικαιωμάτων των προσφύγων έκαναν διαδηλώσεις το Σάββατο στις μεγαλουπόλεις της Αυστραλίας κατά του κυβερνητικού σχεδίου εγκατάστασης προσφύγων εκτός Αυστραλίας και διεκπεραίωσης των αιτήσεών τους για παροχή ασύλου εκτός των συνόρων της χώρας.
Οι διαδηλωτές αντέδρασαν στην πρώτη αποστολή 80 Ιρανών προσφύγων, που κατέφθασαν με πλοιάριο, στην Παπούα-Νέα Γουϊνέα, στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης Rudd με την κυβέρνηση του γειτονικού νησιού.
Οργανώσεις στήριξης των προσφύγων απειλούν με προσφυγή στα δικαστήρια κατά της αποστολής των προσφύγων στην Παπούα-Νέα Γουϊνέα, ενώ διακινητές προσφύγων δηλώνουν στα μέσα ενημέρωσης, ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Rudd δεν πρόκειται να σταματήσουν τις αφίξεις πλοιαρίων από ασιατικές χώρες».
ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να αμφισβητεί τη σημασία των συμφωνιών με την Ινδονησία και την Παπούα-Νέα Γουϊνέα και κατηγορεί την κυβέρνηση Rudd για ανάθεση σε άλλες χώρες της λύσης ενός προβλήματος, που η ίδια η κυβέρνηση οφείλει να λύσει.
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Tony Abbot, δηλώνει ότι η Αυστραλία δεν πρέπει να εξαρτάται από την Παπούα-Νέα Γουϊνέα για την επίλυση ενός απόλυτα δικού της προβλήματος.
«Εγώ ποτέ δεν θα αναθέσω σε άλλες χώρες την επίλυση δικών μας προβλημάτων» δηλώνει ο κ. Abbot, καταμερίζοντας στην κυβέρνηση αδυναμία να βρει λύση στο πρόβλημα των προσφύγων. Η αντιπολίτευση επικαλείται την έλλειψη δομών, τη διαφθορά και την εγκληματικότητα στην Παπούα-Νέα Γουϊνέα, για να δικαιολογήσει τη θέση της.
O σκιώδης υπουργός Μετανάστευσης, Scott Morisson, σχολιάζει ότι «η συμφωνία είναι ελλειμματική με πιθανό αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να καταλήξουν στην Αυστραλία».
Κάθετοι στην εγκατάσταση προσφύγων και οι πράσινοι, κατηγορούν την κυβέρνηση για «απάνθρωπη» μεταχείριση ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Η γερουσιαστής Sarah Hanson-Young, χαρακτηρίζει τη συμφωνία με την Παπούα Νέα Γουϊνέα «βεβιασμένη κίνηση σκληρότητας καθώς η κυβέρνηση οδεύει προς εκλογές».
60 ΕΚ. ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ NUARU
Σε εξήντα εκατομμύρια δολάρια υπολογίζονται οι ζημίες που προκάλεσαν εξεγερθέντες πρόσφυγες που κρατούνται σε κέντρο κράτησης προσφύγων στο νησί Nauru. Εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Αυστραλία δραπέτευσαν από το κέντρο κράτησης όπου φιλοξενούνταν, στο νησί Ναούρου του Ειρηνικού, ξεσηκώθηκαν μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, ότι θα σκληρύνει τη μεταναστευτική πολιτική της και ισοπέδωσαν το κέντρο.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, οι μετανάστες, οπλισμένοι με μαχαίρια και μεταλλικές ράβδους, κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το κέντρο κράτησης. Περίπου οι μισοί από τους 500 που φιλοξενούνταν στο χώρο δραπέτευσαν ενώ πολλά κτίρια πυρπολήθηκαν, όπως ανέφερε ένας ντόπιος φωτορεπόρτερ, ο Κλιντ Ντεϊντανάνγκ.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονταν επί περίπου τέσσερις ώρες, όταν έφτασε στο σημείο μια ομάδα κατοίκων του νησιού, οπλισμένων κυρίως με ματσέτες, για να βοηθήσουν τις αρχές να σταματήσουν οι ταραχές.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Μετανάστευσης της Αυστραλίας επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν επεισόδια στο Ναούρου, στα οποία συμμετείχαν περίπου 150 τρόφιμοι του κέντρου.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα