Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

To «αντάρτικο» της Google εξαγριώνει το Πεκίνο

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | To «αντάρτικο» της Google εξαγριώνει το Πεκίνο

HMEPHΣIA

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=26625260
Παρά τις διαβεβαιώσεις για μη πολιτικοποίηση του ζητήματος, Ουάσιγκτον και Πεκίνο παρακολουθούν πολύ στενά την απόφαση της Google να μη λογοκρίνει πλέον, παρά τις πιέσεις, την κινεζική υπηρεσία της


 

 

Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου

 Την έντονη αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε η απόφαση της Google να σταματήσει να λογοκρίνει την κινεζική υπηρεσία της, όπως απαιτούσαν οι κινεζικές αρχές, η οποία προκαλεί νέους τριγμούς στις ήδη εύθραυστες σινοαμερικανικές σχέσεις και συντηρεί την αβεβαιότητα για τη μελλοντική παρουσία της εταιρείας στη χώρα.


Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων του αμερικανικού διαδικτυακού κολοσσού με τις κινεζικές αρχές, η Google ανακοίνωσε ότι στο εξής οι χρήστες της κινεζικής υπηρεσίας Google.cn θα «εκτρέπονται» στην ιστοσελίδα Google.com.hk, η οποία έχει έδρα το Χονγκ Κονγκ και δεν υφίσταται λογοκρισία. Η εταιρεία χαρακτήρισε την απόφασή της «λογική» και «εντελώς νόμιμη», αν και παραδέχεται ότι το Πεκίνο θα μπορούσε, αν το επιθυμεί, να μπλοκάρει την πρόσβαση στις υπηρεσίες της.

 Αντίδραση
Η κινεζική αντίδραση ήταν άμεση και κατηγορηματική, χαρακτηρίζοντας «απολύτως εσφαλμένη» την απόφαση της Google. Ανώτατος αξιωματούχος της Κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης για θέματα του διαδικτύου επεσήμανε ότι η εταιρεία αθέτησε τη «γραπτή υπόσχεση» που είχε λάβει κατά την είσοδό της στην κινεζική αγορά, ενώ παράλληλα εξέφρασε και την επίσημη αγανάκτηση του Πεκίνου για τους ισχυρισμούς ότι το κινεζικό καθεστώς βρίσκεται πίσω από επιθέσεις χάκερ, με στόχο την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και την παρακολούθηση των χρηστών. Υπογράμμισε επίσης ότι το Πεκίνο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην πολιτικοποίηση εμπορικών θεμάτων.

Το μήνυμα αυτό επιχείρησε να περάσει και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει ότι η κίνηση της Google είναι «μεμονωμένη πράξη» εμπορικής εταιρείας, η οποία δεν θα επηρεάσει τις σινοαμερικανικές σχέσεις, «αν δεν πολιτικοποιηθεί από άλλους», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Παρά την προσπάθεια υποβάθμισης του γεγονότος, τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας άσκησαν δριμεία κριτική κατά της Google τα τελευταία 24ωρα, κατηγορώντας την για «στενούς δεσμούς» με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων υποστήριξε ακόμη και ότι η εταιρεία δίνει αρχεία των αναζητήσεων στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Είναι γεγονός ότι και η αμερικανική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο θέμα, το οποίο τους τελευταίους μήνες αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

 Απογοήτευση
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία των συνομιλιών της Google με την κινεζική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι σέβεται την απόφαση της εταιρείας. Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο, αλλά και την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε απόπειρα λογοκρισίας στο μέσο.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας είχε ενημερωθεί από την Google για την απόφασή της λίγο πριν αυτή ανακοινωθεί, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε αργά τη Δευτέρα ανακοίνωση, προαναγγέλλοντας την ανακοίνωση της εταιρείας. Στο πλευρό της Google τάχθηκαν διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καλώντας και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.



Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0