Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

22 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα νερού - της Χριστιάννας Λούπα

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | 22 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα νερού - της Χριστιάννας Λούπα



Έχουμε άραγε συνειδητοποιήσει ποτέ ότι το ακατάλληλο για πόση νερό, το οποίο δυστυχώς καταναλώνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γης, προκαλεί περισσότερους θανάτους στον πλανήτη από έναν πόλεμο;



Το νερό, χωρίς το οποίο ζωή είναι αδύνατον να υπάρξει και που η παροχή του είναι αυτονόητη στο δυτικό κόσμο, στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας είναι είδος πολυτελείας, πιο πολύτιμο κι από το μαύρο χρυσό. Σύμφωνα με τη UNICEF άλλωστε, κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό, δηλαδή 3 παιδιά κάθε λεπτό! Κάθε χρόνο εκατομμύρια κυβικά μέτρα αποβλήτων που παράγονται από τις βιομηχανικές και άλλες δραστηριότητες μολύνουν τα επιφανειακά και υπόγεια νερά του πλανήτη. Εκτός αυτού, η λειψυδρία, αναγκάζει τους κατοίκους των χωριών της Αφρικής, όχι σπάνια, να διανύουν χιλιόμετρα ολόκληρα προκειμένου να κουβαλήσουν μια στάμνα πόσιμο (;) νερό στο σπίτι τους.

Μεγάλα τμήματα του πλανήτη σε Αφρική, Ασία, Αυστραλία, ακόμα και στην Νότια Αμερική, υποφέρουν από την έλλειψη νερού. Δύο γεγονότα έχουν συμβάλει στην δημιουργία του προβλήματος. Το ένα είναι η δημογραφία, αφού τα τελευταία 50 χρόνια ο πληθυσμός του πλανήτη αυξήθηκε από 3 σε 6,5 δισεκατομμύρια, η χρήση του νερού σχεδόν τριπλασιάστηκε. Το δεύτερο γεγονός είναι οι κλιματικές αλλαγές, που επιφέρουν κατακόρυφη αύξηση της ξηρασίας ακόμα και σε περιοχές, που μέχρι πρότινος, θεωρούνταν «προνομιούχες» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των βροχοπτώσεων.



Αξιοσημείωτο πάντως είναι, ότι και πολιτικές συρράξεις είναι δυνατόν να δημιουργηθούν κατά καιρούς με αφορμή την έλλειψη του νερού, όπως η ανατροπή του προέδρου της Μαδαγασκάρης τον περασμένο χρόνο, που ήταν εν πολλοίς αποτέλεσμα της έλλειψης νερού στη Νότια Κορέα. (Πηγή: agrotypos.gr, 15/4/2009).

Όσον αφορά τη χώρα μας, όπου η νομοθεσία έχει γίνει για να καταπατείται, το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων βιομηχανικών, κυρίως, αποβλήτων, παραμένει απειλητικό για τον υδροφόρο ορίζοντα πολλών περιοχών.

Με βάση επιστημονικές έρευνες, 3 στα 5 ελληνικά ποτάμια παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ρύπανσης, με τα πρωτεία να κατέχουν ο Ασωπός, ο Πηνειός, ο Αλιάκμονας και ο Νέστος. Προβλήματα ρύπανσης έχουν και πολλές λίμνες και λιμνοθάλασσες της χώρας με τα σημαντικότερα να εντοπίζονται στη Βιστωνίδα, στη λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού και στην Κορώνεια.

Σύμφωνα με έρευνες του Συνήγορου του Πολίτη σε διάφορες περιοχές εξ άλλου, αποδείχθηκε ότι το νερό δεν πληρούσε τα προβλεπόμενα για την προστασία της δημόσιας υγείας, εξαιτίας α) υψηλού μικροβιακού φορτίου οφειλόμενου στην εισροή λυμάτων λόγω γειτνίασης των αγωγών ύδρευσης είτε με αγωγούς αποχέτευσης ή με απορροφητικούς βόθρους, β) μη αποτελεσματικής υγειονομικής προστασίας συντήρησης και καθαρισμού των συστημάτων ύδρευσης γ) μη εφαρμογής συστηματικής και επαρκούς απολύμανσης ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μικρών Δήμων. Σε κάποιες περιπτώσεις, τέλος, διαπιστώθηκε χημική ρύπανση του πόσιμου ύδατος από βιομηχανικές ή αγροτικές δραστηριότητες, αλλά και εισροή θαλάσσιου ύδατος στα υδροφόρα στρώματα λόγω υπεράντλησης (http://www.synigoros.gr/perivallon/pagkosmia_imera_nerou.htm).

Το σκάνδαλο του Ασωπού, που ξεκίνησε το 2007 αλήθεια, σε τι φάση βρίσκεται; Ξεχάστηκε κι αυτό, όπως τόσα άλλα (οικονομικά και μη), υποθέτω, ενώ ο κόσμος εξακολουθεί να πίνει το άκρως τοξικό εξασθενές χρώμιο μέσα από το νερό της βρύσης, αλλά και μέσω των λαχανικών κλπ, λόγω της ρύπανσης της διατροφικής αλυσίδας. Έχετε δει εσείς σε καμιά άλλη πολιτισμένη χώρα 60 μεταλλοβιομηχανίες να ρίχνουν τα απόβλητά τους στο ποτάμι, μαυροζούμι να κυλά στην κοίτη του, ψάρια να ψοφούν στις εκβολές του και το κράτος περί «άλλα» να τυρβάζει; Τα «άλλα» ποια είναι; Έ, αυτό το μάθαμε όλοι πια. Κι εμείς και η υπόλοιπη Ευρώπη, που τρέχει να μας ξελασπώσει και το ΔΝΤ, που καραδοκεί σαν αρπακτικό!

Σχετικά άρθρα του Blog:

Στις 15 Απριλίου η Έριν Μπρόκοβιτς στο Ευρωκοινοβούλιο για τον Ασωπό – "Πείτε στην Ελλάδα ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν!" – in.gr

Νερό: Πηγή ζωής ή δηλητήριο; – της Χριστιάννας Λούπα



Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0