Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Δίκη Τζοχατζόπουλου: Την ενοχή των δεκαεπτά από τους δεκαεννέα κατηγορουμένους ζήτησε η εισαγγελέας

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Δίκη Τζοχατζόπουλου: Την ενοχή των δεκαεπτά από τους δεκαεννέα κατηγορουμένους ζήτησε η εισαγγελέας

«Ο Σμπώκος φύλαγε τα χρήματα του πρώην υπουργού, όπως οι βοσκοί τα πρόβατα»

 

 

 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

Κόλλια Ελευθερία

Την ενοχή για όλες τις πράξεις για τις οποίες δικάζονται πρότεινε για τους δώδεκα από τους δεκαεννέα κατηγορούμενους η εισαγγελέας κυρία Γεωργία Αδειλίνη, ολοκληρώντας την διήμερη αγόρευσή της, εν μέσω χείμαρρου κατηγοριών σε ηθικό επίπεδο κατά του Ακη Τσοχατζόπουλου.


Ζήτησε, αναλυτικά, να κηρυχθούν ένοχοι ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Αστέριος Οικονομίδης, η Φρόσω Λαμπροπούλου, ο Νίκος Ζήγρας, ο Γιώργος Σαχπατζίδης, η Αρετή Τσοχατζοπούλου, η Βίκυ Σταμάτη, ο Γιάννης Σμπώκος, η Ταλίτα - Μαρία Τσεκούρα, ο Οράτιος Μελάς, ο Κωνσταντίνος Αντωνιάδης και ο Γιώργος Κωνσταντάτος.


Ενοχοι, αλλά χωρίς να βαραίνει η κατ´ επάγγελμα τέλεση των αδικημάτων, ζήτησε να κηρυχθούν ο Νικόλαος Γεωργουλάκης, η Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, ο Παναγιώτης Σταμάτης, ο Νίκος Καρατζάς και Φώτης Αρβανίτης.


Σύμφωνα πάντα με την εισαγγελέα, μόνον για τους Παντελή Ζαχαριάδη και Σπύρο Χατζηνικολάου υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τον δόλο τους, ως εκ τούτου πρότεινε την αθώωση τους.


Ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος για τον Ακη Τσοχατζόπουλο


«Ο Ακης Τσοχατζόπουλος διέπραξε ύβρι. Συμπεριφέρθηκε με αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία και τους νόμους, και τον θεϊκό νομό, που επιτάσσει όρια στην ανθρώπινη δράση. Παρήγαγε μέγιστη αδικία». Ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Παναγιωτοπουλος επιτίθεται κατά την αγόρευσή του στον πρώην υπουργό,  καθιστώντας του σαφές,  σε προσωπικό επίπεδο και δεύτερο ενικό, οτι η δική του δεν είναι πολιτική.


«Το δικαστήριο αυτό δεν δικάζει πολιτικά εγκλήματα, ούτε έχει πολιτικά ερείσματα», σημείωσε ο εισαγγελέας, για να διακοπεί από τον βασικο κατηγορουμενο: «έχει όμως ως περιεχόμενο πολιτικές αποφάσεις!».


«Αυτά αποτελούν απλά ιδεολογήματα που δεν μπορώ να παρακολουθήσω. Η δίκη σας είναι καθαρά ποινική. Βρίσκεστε εδώ, γιατί έχετε διαπράξει ένα έγκλημα ατιμωτικό εις βάρος του ελληνικού λαού».


Βαρύ κατηγορώ από την εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη και για τον Γιάννη Σμπώκο


Νωρίτερα η εισαγγελέας κυρία Αδειλίνη εξαπέλυσε δηλητηριώδη βέλη (και) κατά του Γιάννη Σμπώκου - δεν εξαίρεσε επίσης τον Νίκο Ζήγρα και την Φρόσω Λαμπροπούλου - η εισαγγελέας κυρία , στο τρίτο και τελευταίο μέρος της αγόρευσής της επί της ενοχής των κατηγορουμένων σήμερα, Πέμπτη, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.


«Γιάννης Σμπώκος, ο επονομαζόμενος "βοσκός"» είπε μειδιώντας η τακτική εισαγγελέας της έδρας, και πρόσθεσε: «οι άλλοι βοσκοί φυλάνε πρόβατα, ο Σμπώκος φύλαγε τα χρήματα του υπουργού».


Η κυρία Αδειλίνη δεν άφησε κανένα περιθώριο για τη δράση του Σμπώκου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έπαιρνε μίζες από τα εξοπλιστικά είπε, ενώ ξαναδιάβασε κάποια από τα κατασχεθέντα έγγραφα από το γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου - υπό τις έντονες διαμαρτυρίες του, «λυπάμαι για το δικαστήριο» - , χρησιμοποιώντας τα για να πλήξει τον άλλοτε γενικό γραμματέα εξοπλισμών.


Ενέταξε άλλωστε τον Σμπώκο στη «βασική ομάδα διακίνησης του μαύρου χρήματος», καταλογίζοντας του μεταφορές, και διαχείριση τους, καθώς και οικονομικές διάφορες με τον πρώην υπουργό τα τελευταία χρονια.


«Χρήματα, πολλά χρήματα ζητάει ο Τσοχατζόπουλος από τον Γιάννη Σμπώκο, από λογαριασμούς σε Ευρώπη, Ασία...», επεσήμανε η κυρία Αδειλίνη, θυμίζοντας τον εμπρησμό του αυτοκινήτου του υιού Σμπώκου, γεγονός για το οποίο έχουν διατυπωθεί υπόνοιες κατά του πρώην υπουργού.


Χαρακτήρισε τον Γιάννη Σμπώκο πρόσωπο της απόλυτου εμπιστοσύνης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ έκρινε μη πειστικές τις εξηγήσεις του πρώτου, περί κακών σχέσεων το τελευταίο διάστημα, σε σημείο ώστε να σβήνει τα e - mail του πρώην υπουργού.


Η κυρία Αδειλίνη δεν ήταν απαλλακτική ούτε ως προς το σκέλος της κατηγορίας που βαραίνει τον Σμπώκο περί ίδρυσης της εταιρείας Nobilis.


Ο «εξ απορρήτων» του Άκη


Η κυρία Αδειλίνη ήταν καυστική για τον Νίκο Ζήγρα, τονίζοντας ότι απολάμβανε και αυτός μαύρο χρήμα. «Μοιραζόταν σημαντικά εισοδήματα και ο ίδιος, αγόραζε διαμερίσματα, έκανε πολυτελή ζωή, ταξίδια, πλήρωσε πολλά χρήματα για να πάρει το διαζύγιο του. Ηταν ο πλέον βασικός συνεργάτης του υπουργού», είπε.


Η εισαγγελέας δεν έχει αμφισβητήσει μέχρι τώρα τίποτε από όσα έχει καταμαρτυρήσει ο Νίκος Ζήγρας, ακολουθώντας το ίδιο σκεπτικό και ως προς την κατηγορία περί πλαστοπροσωπίας από τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Δέχθηκε, δηλαδή, ότι ο πρώην υπουργός έκανε χρήση του διαβατηρίου του Ζήγρα για να ανοίξει λογαριασμό και να καταθέσει 40.000 ευρω στο όνομα της Βίκυς Σταμάτη. Είμαστε απαλλακτικοί, είπε σχετικά για τον εξάδελφο του Άκη Τσοχατζόπουλου.


«Συγκάλυψη» από τη λογίστρια


«Ουσιαστική και καθόλου τυπική» χαρακτήρισε την ανάμειξη της Φρόσως Λαμπροπούλου στο σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά, η εισαγγελέας κυρία Γεωργία Αδειλίνη, χαρακτηρίζοντας την «πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης» του πρώην υπουργού.


«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συγκάλυπτε τις δραστηριότητές του, ενώ πολύ καλα γνώριζε από που προέρχονταν τα χρήματα αυτά», τόνισε η εισαγγελέας.


«Κανείς άλλωστε από τους κατηγορούμενους μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε, μετά το 2004, και τη δίωξη της Βουλής».


Ο «αχυράνθρωπος» και η δικηγόρος


Στην ίδια γραμμή, κινήθηκε για τον Νικόλαο Γεωργουλάκη (Nobilis), κρίνοντας ότι συμμετείχε συνειδητά στην υπόθεση προκειμενου να κρύψει την ταυτότητα του Τσοχατζοπουλου. «Ηταν αχυράνθρωπός του», εκτίμησε.


Κανένα ελαφρυντικό δεν διατύπωσε ούτε για τη δικηγόρο Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα που διαδραμάτισε νομικό ρόλο στα της Nobilis. «Γνώριζε ότι ήταν συμφερόντων Τσοχατζόπουλου, γνώριζε ότι ιδρυτής της ήταν ο Γιάννης Σμπώκος, τα αποδεικτικά στοιχεία είναι σε βάρος της κατηγορούμενης», σημείωσε. «Σκοπός της ήταν το παράνομο περιουσιακό όφελος».


Οι άνθρωποι της Morelia


«Είχαν προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες τους, δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι θεωρούσαν φυσική τη διακίνηση τόσο μεγάλων ποσών, ασυνήθιστα μεγάλων ποσών και μάλιστα επί μακρόν. Δεν δικαιολογείται το να δίνει κανείς προσωπικούς λογαριασμούς προς χρήση από πελάτες», σημείωσε η κυρία Αδειλίνη, κρίνοντας ότι τα στοιχεία είναι ικανά να δείξουν ενεργή συμμετοχή στην υπόθεση και συγκάλυψη του πρώην υπουργού.


Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου


«Αβίαστα προκύπτει ότι η Γκούντρουν και η οικογένειά της γίνονταν αποδέκτες χρημάτων ύποπτης προέλευσης», υπογράμμισε η εισαγγελέας, εκτιμώντας ότι η πρώην σύζυγος Τσοχατζόπουλου "γνώριζε" ότι επρόκειτο για λεφτά παθητικής δωροδοκίας. Η κυρία Αδειλίνη εστίασε στις 400.000 ευρώ του διαζυγίου, τη διακίνηση ποσού μέσω λογαριασμού της αδελφής της Ελγκε, αλλά και τη μακρά συμβίωση της Γκούντρουν με τον Ακη - «εργαλείο» για να πείσει πως ήταν δυνατό να μην ήξερε.


Νικόλαος Καρατζάς


«Δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι άτομο με την εμπειρία του ιδιοκτήτη του Ιανού, δεν ήλθε σε επαφή με την εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου και περιορίστηκε στη μεσολάβηση Τσοχατζόπουλου. Τα στοιχεία δείχνουν άλλωστε ότι ο Καρατζάς επαναγοράζει τις μετοχές του Ιανού, από τον ίδιο τον Τσοχατζόπουλο. Αποδεικνύεται πλήρως ότι Τσάκας δεν υπήρξε και ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε από ποιον αγόραζε... Οταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια, δεν στράφηκε δικαστικά κατά του Τσοχατζόπουλου, αλλά κατά του Ζήγρα, ενώ ο πρώην υπουργός ήταν αυτός που τον είχε παραπλανήσει. Ενήργησε εν γνώσει, με σκοπό την απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους», είπε η κυρία Αδειλίνη.


Γιώργος Κωνσταντάτος


«Είναι αδιανόητο για έναν δικηγόρο, πολύ περισσότερο για έναν έμπειρο δικηγόρο, να θεωρεί το γνήσιο υπογραφής ενός νεκρού (Σαράντη Μητατσέλη), επειδή εμπιστεύεται κάποιον από διαίσθηση (Ζήγρα)».

ΤΟ ΒΗΜΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0