Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Οχι νέα μέτρα» το μήνυμα Σαμαρά στις Βρυξέλλες

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | «Οχι νέα μέτρα» το μήνυμα Σαμαρά στις Βρυξέλλες

Ο κ. Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί διαδοχικά με τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι, εγκαινιάζοντας έναν κύκλο επαφών με βασική ατζέντα τις παραμέτρους του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, όταν ο κ. Σαμαράς προγραμματίζεται να συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Των Γιώργου Π. Τερζή, Νίκου Χρυσολωρά


Την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα που, όπως διαμηνύει σε όλους τους τόνους, καθιστά αδύνατη τη λήψη νέων μέτρων και, αντιθέτως, απαιτεί την έμπρακτη αλληλεγγύη των εταίρων αναμένεται να θέσει επί τάπητος ο πρωθυπουργός κατά τις σημερινές συναντήσεις που θα έχει με την πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. Ο κ. Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί διαδοχικά με τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου. Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι, εγκαινιάζοντας έναν κύκλο επαφών με βασική ατζέντα τις παραμέτρους του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, όταν ο κ. Σαμαράς προγραμματίζεται να συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.


Η κυβέρνηση, μέσω του κ. Σ. Κεδίκογλου, επιχείρησε να πείσει ότι αντικείμενο των συζητήσεων του κ. Σαμαρά δεν θα είναι το ελληνικό πρόγραμμα αλλά μόνον η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. Πρόκειται, προφανώς, για μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να μετριαστούν οι προσδοκίες, καθώς παρά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη (σ.σ. κατά πληροφορίες, σε κάποια ζητήματα όπως το χρηματοδοτικό κενό, με θετική έκβαση για την Ελλάδα) ο βαθμός αβεβαιότητας παραμένει. Αλλωστε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ανέφερε χθες ότι «δεν βγήκαμε στο ξέφωτο ακόμη».


Η προσπάθεια του πρωθυπουργού εδράζεται σε τέσσερα επίπεδα:


• Στην ομαλή ολοκλήρωση της επικείμενης αξιολόγησης από την τρόικα. Οι ανασφάλειες ως προς τα προαπαιτούμενα παραμένουν. Δεν αφορούν δε μόνον την κινητικότητα, όπου παραμένει η εμπλοκή στο υπ. Παιδείας, αλλά και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, το πρόγραμμα του κ. Σαμαρά περιλαμβάνει και συνάντηση με τον επίτροπο Ανταγωνιστικότητας Χοακίν Αλμούνια, με τον οποίο θα συζητηθεί και το θέμα των παράνομων κρατικών επιχορηγήσεων που βαρύνουν ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ. Στη συνάντηση θα είναι παρών και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Εμίρης.


• Στον ετεροχρονισμό της οριστικοποίησης των μέτρων εξοικονόμησης για τη διετία 20152016, αλλά και στον καθορισμό του ύψους τους στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ και όχι στα 4 δισ., όπως εκτιμά η τρόικα.


• Στην εξασφάλιση λύσης για το, κατά τον κ. Σαμαρά, μικρό κενό χρηματοδότησης το 2014. Και μάλιστα, λύσης που δεν θα συνεπάγεται νέο «Μνημόνιο». Είναι ενδεικτικό ότι χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο κ. Γ. Στουρνάρας αρνήθηκε, εκ νέου, ότι υπάρχει ζήτημα νέων μέτρων.


• Στη διάγνωση των διαθέσεων της Ε.Ε. έναντι της προοπτικής ρύθμισης του ελληνικού χρέους.


Χθες, πάντως, η κ. Μαρία Δαμανάκη, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό με τον οποίο είχε και τετ α τετ συνομιλία πίσω από κλειστές πόρτες σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, προεξόφλησε τις «σημαντικές αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα από την Κομισιόν και από τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα για τη χώρα μας». Η Ελληνίδα επίτροπος, που τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί και με τον κ. Αλ. Τσίπρα σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης μιας, κατά το δυνατόν, κοινής ελληνικής θέσης έναντι των ανοικτών ζητημάτων, έκανε λόγο για υπολειπόμενες «δυσκολίες στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά», ενώ εκτίμησε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται από την Κομισιόν.

Η Καθημερινή





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0