Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Κύριε Υπουργέ, θα επιτρέψετε να κλείσει το ιατρείο διαβητικού ποδιού του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ»;

Αρχική | Υγεία | Κύριε Υπουργέ, θα επιτρέψετε να κλείσει το ιατρείο διαβητικού ποδιού του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ»;

18. 9. 2013


Ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας


Κύριε Υπουργέ, θα επιτρέψετε να κλείσει το ιατρείο διαβητικού ποδιού του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ»;


Το Ιατρείο Φροντίδας Διαβητικού Ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου» του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ» είναι το δεύτερο σε χρονολογία ιατρείο φροντίδας διαβητικού ποδιού στην Ελλάδα (μετά το «Λαϊκό» νοσοκομείο). Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1998 και λειτουργεί 15 ½ χρόνια.

Μέχρι σήμερα το έχουν επισκεφθεί πάνω από 1.100 διαβητικοί ασθενείς.

Το 6μηνο Ιανουάριος – Ιούνιος 2013 είχε 460 επισκέψεις.

Τα ανωτέρω στοιχεία καταδεικνύουν τη χρησιμότητά του, τόσο γιά τους ασθενείς, όσο και γιά το νοσοκομείο (πηγή εσόδων και διαφήμισης), και ακόμη και γιά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πλην της πρόληψης, στο ιατρείο αντιμετωπίζονται και παρακολουθούνται σε τακτική βάση άτομα με έλκη (πληγές) στα πόδια, άτομα με λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων και άτομα με οστεομυελίτιδα. Η έστω και προσωρινή διακοπή ή υπολειτουργία του ενέχει κινδύνους γιά τους διαβητικούς ασθενείς σημαντικότερων επιπλοκών, ακόμη και ακρωτηριασμού. Είναι γνωστό ότι περισσότεροι από 1 στους 100 διαβητικούς ασθενείς στην Ελλάδα θα χάσουν κάποιο τμήμα ή ολόκληρο το πόδι, και ίσως και η κατάσταση να υποεκτιμάται, γιατί μελέτες από το εξωτερικό αναφέρουν μεγαλύτερα νούμερα.


Είναι προς τιμήν σας κύριε υπουργέ που καταλάβατε πολύ νωρίς, άν και  ανήκοντας σε επιστήμη διαφορετική από επάγγελμα παροχής υγείας, την σημασία και τη χρησιμότητα του ιατρείου, και από την αρχή διακηρύξατε δημόσια ότι θα διατηρηθούν στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμιγκ» κάποιες εξειδικευμένες κλινικές, όπως αυτή του διαβητικού ποδιού. Όμως, παρά την οξυδέρκεια αντίληψης και την καλή σας πρόθεση, προφανώς οι γνωρίζοντες τα ιατρικά σύμβουλοι και συνεργάτες σας δεν σας πληροφόρησαν τι σημαίνει ιατρείο διαβητικού ποδιού και τι απαιτείται γιά να λειτουργήσει.


Το ιατρείο διαφέρει σημαντικά από τα περισσότερα τακτικά ιατρεία (διαβητολογικό, παθολογικό, καρδιολογικό), και έχει πολλές ομοιότητες με κλινική, όπως και εσείς το ονομάσατε, καθόσον γιά τη λειτουργία του είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ τα εξής:

1. Ομάδα (teamwork): Διαβητολόγος, λοιμωξιολόγος, εξειδικευμένη νοσηλεύτρια, εξειδικευμένη επισκέπτρια υγείας, ποδολόγος/ποδοθεραπευτής, και σύμβουλοι: ακτινολόγος, χειρουργός, ορθοπαιδικός, αγγειοχειρουργός, νεφρολόγος.

2. Εργαστήριο (μικροβιολογικό, βιοχημικό και αιματολογικό εργαστήριο), γιά την εκτέλεση λίγων αλλά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ εξετάσεων (κυρίως καλλιεργειών και δεικτών φλεγμονής, δηλαδή γενικής αίματος, ταχύτητας καθίζησης και CRP) .

3. Νοσηλεία κάποιων περιστατικών, με βαρειές λοιμώξεις ή και οστεομυελίτιδα.


Λειτουργία μέχρι τώρα:

1. Ομάδα: Το ιατρείο μας απαρτίζεται από

Α. Ιατρό διαβητολόγο και λοιμωξιολόγο (η υπογράφουσα).

Β. Εξειδικευμένη στο διαβητικό πόδι επισκέπτρια υγείας / νοσηλεύτριας (η κ. Ανδριάνα Δώνου, επισκέπτρια υγείας, η οποία επί 6ετία εκτελεί το διπλό έργο της εξειδικευμένης επισκέπτριας υγείας και της εξειδικευμένης νοσηλεύτριας. Πραγματοποιεί την εκτίμηση της νευροπάθειας, την πρώτη εκτίμηση της αρτηριοπάθειας, τον καθαρισμό (debridement) και την περιποίηση του διαβητικού έλκους. Παράλληλα, παρέχει στους ασθενείς οδηγίες γιά την πραγματοποίηση της ένεσης ινσουλίνης, τον αυτοέλεγχο (αυτομέτρηση) του σακχάρου, καθώς και διατροφικές οδηγίες. Χωρίς την παρουσία της είναι ΑΔΥΝΑΤΟΣ ο χειρισμός και η ασφαλής παρακολούθηση τόσο μεγάλου αριθμού ασθενών.

Η κ. Δώνου από 5θημέρου ευρίσκεται σε κινητικότητα, γεγονός που αποτελεί σημαντικότατο πλήγμα για το ιατρείο. Παρά το ότι έχουν έρθει επικουρικά προσωρινώς δύο ευγενέστατες και προθυμότατες επισκέπτριες υγείας από το κέντρο υγείας Σπάτων, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ στο διαβητικό πόδι και ελάχιστη βοήθεια μπορούν να προσφέρουν. Η εκπαίδευση κάποιου άλλου ατόμου στούς δύο παράλληλους και ταυτόχρονους αυτούς ρόλους είναι ιδιαίτερα  δύσκολη σε αυτή τη δυσχερή περίοδο.

Γ. Τώρα υπάρχει η λοιπή ομάδα των διαφόρων ειδικοτήτων – συνεργατών. Άν εκλείψει, ή αν υπάρξει κώλυμα εκτέλεσης χειρουργείων από χειρουργούς ή ορθοπαιδικούς (όπως έγινε στην περίπτωση μιας ασθενούς προ εβδομάδος, αλλά ευτυχώς το θέμα επιλύθηκε), κλονίζεται η ύπαρξη του ιατρείου.

2. Τώρα ακόμη λειτουργούν τα εργαστήρια (Μικροβιολογικό, βιοχημικό και αιματολογικό). Σημειωτέον ότι οι καλλιέργειες που απαιτούν άμεση πρόσβαση σε εργαστήριο -, άν μείνουν πολλή ώρα πριν να πάνε σε κεντρικό εργαστήριο, τα αποτελέσματά τους δεν αξιολογούνται και είναι άχρηστες.

3. Τα περιστατικά που απαιτούν νοσηλεία μέχρι τώρα νοσηλεύονταν στην Β’ Παθολογική κλινική που ανήκω, και υπάρχει η διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσουν να νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική.


Κύριε Υπουργέ, επί του παρόντος το μείζον πρόβλημα είναι η παρούσα έλλειψη της εξειδικευμένης στο διαβητικό πόδι συνεργάτιδος κ. Δώνου. Γνωρίζω ότι, σε κάποια τελείως εξειδικευμένα τμήματα, τουλάχιστον του «Σισμανογλείου», υπήρξε ειδική μέριμνα ώστε οι εντελώς απαραίτητοι συνεργάτες να παραμείνουν, ώστε το τμήμα να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά.

Φοβάμαι ότι, άν δεν επιλυθεί αυτό το μείζον θέμα, το ιατρείο φροντίδας διαβητικού ποδιού δεν θα καταφέρει να αντεπεξέρχεται στο ρόλο που έχει μέχρι σήμερα. Και, παρόλο που είναι έργο ζωής του εκλιπόντος Δημήτρη Βογιατζόγλου αρχικά και εμού στη συνέχεια, θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να υπολειτουργεί ή και να αναστείλει προσωρινά ή και μόνιμα τη λειτουργία του.


Διατελώ με εκτίμηση, ελπίζοντας και πιστεύοντας στην βοήθειά σας,


Dr. Χαρίκλεια Λούπα

Παθολόγος με εξειδίκευση στο διαβήτη – Λοιμωξιολόγος

Διευθυντής Ε.Σ.Υ.

Υπεύθυνη Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού «Δημητρης Βογιατζόγλου»

Γ.Ν.Μ. «Αμαλία Φλέμιγκ»





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών έχει συνέπειες

07 Μαρτίου 2024, 19:15
 - Δεν δικαιολογούμαστε να έχουμε επιδημίες ιλαράς το 2024     Φωτό: Pixabay.com Στην Ελλάδα, από την αρχή ...

Χειροπέδες σε γιατρό Κέντρου Υγείας - Έδινε ψεύτικες βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

02 Μαρτίου 2024, 18:34
 Ηλεία   Ο γιατρός είχε συνάψει συμφωνία με "ιατρικούς επισκέπτες" συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, για να συνταγογραφεί ...

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 50.000 ασθενείς

26 Φεβρουαρίου 2024, 21:45
Φωτό: Pixabay.com Καϊτανίδου Μάρθα Την αξιοποίηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0