Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πρωτογενές πλεόνασμα - Του Γιώργου Κ. Περπινιά

Αρχική | Τα δικά σας άρθρα | Πρωτογενές πλεόνασμα - Του Γιώργου Κ. Περπινιά

Επιτέλους η κυβέρνηση, με τις άοκνες προσπάθειές της, πέτυχε το ποθούμενο εδώ και τρία χρόνια. Πρωτογενές πλεόνασμα. Βγήκε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη, οι υπουργοί στα κανάλια υπερήφανοι, να κάνουν όλοι μαζί την αναγγελία της νίκης. Έλληνες χαρείτε, εορτάστε, βγείτε στους δρόμους, τέλος τα βάσανα και η λιτότητα. Έχουμε πλεόνασμα. Ποιος θα πάρει τα εύσημα της νίκης; Ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος ή ο Στουρνάρας; Πάντως εμείς όλοι ξέρουμε τι θα πάρουμε. Τώρα η απορία είναι πώς επετεύχθη αυτό. Μήπως αυξήθηκε η παραγωγή μας; Απ’ ότι γνωρίζουμε, και τα λαχανικά που καταναλώνουμε είναι εισαγωγής. Το γάλα, το κρέας, όσπρια, λεμόνια, κρεμμύδια, σκόρδα, κι αυτά εισαγόμενα. Αλλού πρέπει να ψάξω. Μήπως έπεσε το ποσοστό της ανεργίας; Όχι. Κινήθηκε η αγορά; Όχι. Βγήκαν τα λουκέτα από τα κλειστά καταστήματα; Όχι. Πως λοιπόν έγινε αυτό το θαύμα; Αν είναι βέβαια θαύμα κι όχι μια επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να αναστρέψει το δυσμενές γι αυτήν κλίμα. Τα στοιχεία που έχουμε αυτή την στιγμή είναι πως η ανεργία είναι 28% στο σύνολο και 56% από τους ανέργους είναι νέοι έως 24ων ετών. Πρόκειται, κατά δήλωση της κυβέρνησης, να απολυθούν 12500 δημόσιοι υπάλληλοι. Θα κλείσει την αμυντική βιομηχανία, και πολλούς άχρηστους οργανισμούς του δημοσίου. Αποτέλεσμα, αύξηση της ανεργίας.

Η μόνη διαφορά ήταν η αύξηση του αριθμού των τουριστών, αιτία του οποίου ήταν οι καταστάσεις ανωμαλίας, που δημιουργήθηκαν στις γειτονικές ανταγωνιστικές χώρες. Όμως οι τροφές και τα ποτά που καταναλώθηκαν στα ξενοδοχεία ήταν εισαγόμενες. Ξενοδοχοϋπάλληλοι Έλληνες ήταν λίγοι και με συμβάσεις μικρής διάρκειας λόγω καλοκαιρινής σεζόν. Πολλοί ήταν μαθητευόμενοι από χώρες της ανατολικής Ευρώπης που εργάζονται με ειδικές χαμηλές συμβάσεις και τα χρήματα που πήραν πήγαν στις χώρες τους. Έμεινε βέβαια κάτι, αλλά δεν ήταν αυτό που έκανε το πλεόνασμα.

Οι εξαγωγές από υγιείς επιχειρήσεις μειώθηκαν εξ αιτίας της έλλειψης ρευστότητας, από την μη επιστροφή του ΦΠΑ από το κράτος και οι τράπεζες έκλισαν τους κρουνούς του δανεισμού.

Οι αβάστακτοι φόροι έκαναν την διαφορά. Ό,τι έχει εισπραχθεί μέχρι στιγμής και τίποτα δεν μας λέει ότι θα εισπραχθούν, όσα έχουν υπολογίσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτή είναι η επιτυχία των κυβερνόντων. Στην αρχή δημιουργήθηκε η απορία, πώς, αφού το κράτος έχει απλήρωτες πάρα πολλές υποχρεώσεις του, έχει πλεόνασμα. Χρωστάει στις ΔΕΚΟ, τις επιστροφές ΦΠΑ στους εξαγωγείς, το εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, φαρμακεία και φαρμακοβιομηχανίες, εξεταστικά ιατρικά εργαστήρια, ιατρούς ΕΟΠΥΥ και δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι άλλα. Ίσως εισαγωγές καυσίμων που τις περιορίζει με την μειωμένη κατανάλωση με τον ειδικό φόρο που έχει και φέτος.

Στην αρχή μας φάνηκε περίεργο, πώς η τρόικα δέχθηκε το πλεόνασμα, αφού έχει τον έλεγχο όλων των οικονομικών της χώρας. Δεν μείναμε και πολύ με την απορία. Δημοσιογραφική πληροφόρηση.  Στο περίφημο μνημόνιο υπάρχει αναφορά, πως σε περίπτωση πλεονάσματος από όποια αιτία, το 30% θα πηγαίνει στους δανειστές και το υπόλοιπο θα το διαθέτει το υπουργείο οικονομικών, όπως ο υπουργός αποφασίζει. Και τώρα χωρίς να έχει κλείσει ο χρόνος και χωρίς να γνωρίζουν το ύψος του ποσού, άρχισαν οι παροχές. Ο υπουργός εργασίας μιλάει για νέα μείωση των επικουρικών, συντάξεων λόγω μεγάλων ελλειμμάτων των ταμείων, ο υπουργός οικονομικών υπόσχεται ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Απολύσεις στους ΟΤΑ και παράλληλα προσλήψεις σε χρόνια ανέργους, με τετράμηνη σύμβαση. Δεν μας είπαν τι ακριβώς θα κάνουν, ίσως να κλαδέψουν τα δέντρα ή θα μαζέψουν τα κουκουνάρια απ’ τα δάση ή δεν γνωρίζω τι άλλο θα σκεφθούν. Προεκλογική περίοδο μου μυρίζει. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν θα έχει αντίρρηση η τρόικα. Ποιος γνωρίζει τι αποτέλεσμα θα υπάρξει; Ευρωεκλογές και δημοτικές τον ερχόμενο Μάιο, αν γίνουν μαζί και βουλευτικές, μέχρι να πάρουν οι νεοεκλεγέντες την εξουσία και να καταλαγιάσει η αντάρα των εκλογών, θα περάσει νεκρός χρόνος. Αν δε αλλάξει χέρια η εξουσία, άντε να γίνουν συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, για νέες συμφωνίες που θα γίνουν με τις νέες ηγεσίες, όπως έχουν υποσχεθεί τα αντιμνημονιακά κόμματα, ποιος από τους δανειστές «εταίρους» θα θέλει τέτοια εξέλιξη. Γι αυτό θα δεχθούν το πλασματικό πλεόνασμα, και ό,τι σπατάλες γίνουν από την σημερινή κυβέρνηση. Τόσα χρόνια έτσι κυβέρνησαν, αυτόν τον τρόπο γνωρίζουν, αυτό θα κάνουν.


Γιώργος Κ. Περπινιάς.                              12/9/13





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μια Αλφαβήτα ο δρόμος του Κορωνοϊού - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

18 Ιουλίου 2021, 13:24
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

200 χρόνια ελευθερίας 1821-2021 - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

07 Απριλίου 2021, 23:51
 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

Ένα δάκρυ για τον Ντιέγκο - Του Δημήτρη Σουλιώτη

06 Δεκεμβρίου 2020, 05:10
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή… Ακούγοντας την είδηση του θανάτου του ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0