Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Επιχείρηση φυγής προς τα εμπρός για να βγει η χώρα από τον «τροχό» του διχασμού - Του Γιώργου Μαρτέλου

Αρχική | Απόψεις | Επιχείρηση φυγής προς τα εμπρός για να βγει η χώρα από τον «τροχό» του διχασμού - Του Γιώργου Μαρτέλου

«ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ» ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

 


Θα καταφέρει το πολιτικό σύστημα να ξεφύγει από τη μαύρη τρύπα της μνημονιακής ύφεσης που το κατατρώει το μεταπολιτευτικό οικοδόμημα αλλά απειλεί να αφανίσει και το ίδιο; Μπορεί να επιτευχθεί αυτό μέσω της πλήρους εξουδετέρωσης της Χρυσής Αυγής;


Αρκεί μόνο η περιθωριοποίηση των νεοναζιστών για να σωθεί το πολιτικό σύστημα; Το ερώτημα αυτό ταράζει τις ημέρες και τις νύχτες των στελεχών των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, τα οποία αναλώνονται εσχάτως σε πρωινούς καφέδες και σε μυστικά δείπνα, χωρίς να βρίσκουν το «διά ταύτα» στα σενάρια που εξυφαίνουν.


Μπορεί να αμφισβητηθεί σε αυτή τη φάση το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, χωρίς να καταρρεύσει η κυβέρνηση; Υπάρχει διάδοχη κατάσταση που να έχει γενικότερη απήχηση στον κόσμο; Τα αδιέξοδα συσπειρώνουν αναπόφευκτα ευρύτερες δυνάμεις γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά, όμως κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η μνημονιακή πολιτική που ακολουθείται εξακολουθεί να ενισχύει τις φυγόκεντρες τάσεις.


Δια της λύσεως πολλών προβλημάτων των πολιτών, μπορεί να επέλθει και πάλι κοινωνική ειρήνη και να μπορέσει το πολιτικό σύστημα να αντέξει. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής τρόμαξε πολλούς και ξύπνησε πολλούς περισσότερους τις τελευταίες ημέρες.


Δεν φθάνει όμως, όπως λένε και πολλά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η ποινική αντιμετώπιση των ναζιστών για να συσπειρωθεί και πάλι οι κόσμος γύρω από τα παραδοσιακά κόμματα της μεταπολίτευσης. Για να επέλθει ισορροπία στο σύστημα, λένε, χρειάζεται να διορθωθεί η ακολουθούμενη πολιτική και να αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών, έστω στο ελάχιστο σε πρώτη φάση.


Ο πρωθυπουργός το κατανοεί πλήρως αυτό και γι’ αυτό, όπως λέει σε συνεργάτες του, το κλειδί είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, γιατί με αυτό μπορεί να υπάρξει κοινωνικό μέρισμα, το οποίο σταδιακά θα αρχίσει να δίνεται σε κοινωνικές τάξεις που επλήγησαν από την κρίση. Αυτό θα είναι μια πρώτη ένδειξη ότι τα πράγματα αλλάζουν και αρχίζουμε σταδιακά την απαγκίστρωση από το μνημόνιο.


Ο Αντ. Σαμαράς με το προ ημερών διάγγελμά του, ξεφεύγοντας από τη θεωρία των δυο άκρων που έχει επικρατήσει στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, επιχείρησε τη φυγή προς τα εμπρός, ώστε να βγάλει και τη χώρα από τον τροχό του διχασμού, στον οποίο έχει μπει.


Ο ίδιος κατανοεί βαθύτατα, ότι ένα νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων όπως ακριβώς η 12η Φεβρουαρίου 2012, ημέρα ψήφισης του δεύτερου μνημονίου που οδήγησε στον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος. Γι’ αυτό και δίνει μάχη να αποτραπούν και ήδη έχει διαμηνύσει στους θεσμικούς εταίρους ότι η κοινωνία δεν αντέχει. Πλέον έχει και ένα ακόμα πιο ισχυρό επιχείρημα: τα τελευταία γεγονότα στην Αθήνα, τα οποία του δίνουν την δυνατότητα να ελιχθεί.


Είναι αποδεκτό από πολλούς ότι στο πολιτικό σύστημα ασκούνται αντίρροπες δυνάμεις. Κανείς δεν ξέρει τι θα προκύψει. Για το τι θα συμβεί στη συνέχεια διατυπώνονται διάφορες απόψεις:


Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει παράλληλα με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα να κάνει μεγάλες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα προκειμένου να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις όπως η μεγαλύτερη άνοδος της Χρυσής Αυγής. Ήδη κινήσεις για την εξουδετέρωση της Χρυσής Αυγής είναι σε εξέλιξη. Αρκούν;


Ο χρόνος θα δείξει…

Πηγή: Newpost.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0