Η πλούσια Ελλάδα - Του Ανδρέα Κωνσταντινίδη, Τορόντο
Εάν έγραφα πως η οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα μας είναι τραγική, όλοι εσείς θα μου φωνάζατε, κάθισε κάτω και μη… «κομίζεις γλαύκας εις Αθήνας.» Ναι, όλοι μας το γνωρίζουμε πως έφθασε ο κόμπος στο χτένι. Όλοι μας το ξέρουμε πως βρισκόμαστε σε αδιέξοδο σαν κοινωνία – και σαν Ελληνισμός. Κανείς, όμως, δεν παρουσιάζει μια λύση στα προβλήματα μας. Και υπάρχει η λύση, η οποία θα εξαλείψει παντελώς την ανεργία. Και θα εξαφανίσει από τη χώρα μας την… Τρόικα. Και θα φέρει το χαμόγελο πίσω στα χείλη των Ελλήνων…
Ναι, υπάρχει η λύση! Και η λύση δεν είναι να ξεριζώσουμε την απάτη από τις ψυχές των Ελλήνων πολιτικών και επιχειρηματιών. Μπορούμε, βέβαια, να περιορίσουμε – και να φυλακίσουμε – τους απατεώνες, αλλά οι ψυχές θα παραμείνουν, λίγο-πολύ… αμαρτωλές. Απατεώνες πολιτικοί υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Τα σκάνδαλα τους τα διαβάζουμε κάθε μέρα στις ειδήσεις. Για τον… εξαγνισμό των ψυχών, λοιπόν, φαίνεται πως θα περιμένουμε μέχρι την «Δευτέρα Παρουσία» – ίσως και… περισσότερο.
Επίσης, η λύση δεν είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα μας σε Γερμανία, σε Αμερική, σε Ρωσία, σε Κίνα. Και ακόμα να το επιθυμούσαμε, δεν θα το κατορθώναμε. Ούτε την γη έχουμε, ούτε την τεχνολογία, και ούτε την… όρεξη. Υπάρχει, όμως, μια άλλη – καλύτερη – λύση. Να μετατρέψουμε την Ελλάδα μας σε… Ελλάδα. Σε πλούσια Ελλάδα! Και εξηγώ:
Ο πλούτος της Ελλάδας είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο. Όλοι θαυμάζουν τους Έλληνες γιατί γέννησαν την δημοκρατία, τους Ολυμπιακούς αγώνες, όλες σχεδόν τις επιστήμες και τις τέχνες, την φιλοσοφία, τον αθλητισμό. Και όλα αυτά τα επιτεύγματα είναι σήμερα ζωντανά – ολοζώντανα – σε όλο τον κόσμο, και τα θαυμάζουν οι άνθρωποι. Όλοι γνωρίζουν την Ακρόπολη και την Αθηναϊκή δημοκρατία. Όλη γνωρίζουν τον Ηρακλή (Hercules,) τους άθλους του, και την οργάνωση από αυτόν – σύμφωνα με την παράδοση – των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων. Όλοι γνωρίζουν για τον Τρωικό πόλεμο, τον Όμηρο, τον Αχιλλέα, τον Οδυσσέα. Όλοι γνωρίζουν για τον Όλυμπο και τους θεούς που κάποτε ζούσαν στη κορφή του. Όλοι γνωρίζουν για τον Ηράκλειτο, τον Πυθαγόρα, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Ευκλείδη, τον Αρχιμήδη, κλπ.
Ναι, μια πλούσια μυθολογία – και μια πλούσια αληθινή ιστορία! Μια ιστορία που οδήγησε στην Ελληνική Χρυσή Εποχή (μεταξύ 600 και 300 π.χ.) Και πάνω στον πλούτο αυτό μπορούμε εμείς σήμερα να κτίσουμε την Νέα πλούσια Ελλάδα. Μόνο με λίγη φαντασία – και με περιορισμένες χρηματικές επενδύσεις – θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία σήμερα κυμαίνονται γύρω στο 15% του ετήσιου εθνικού εισοδήματος, στο 50% – αν όχι και πιο ψηλά ακόμη. Και ιδού η μέθοδος: Να προσφέρουμε στους τουρίστες ζωντανή αναπαράσταση των εθίμων και αξιών των προ-χριστιανών προγόνων μας, τα οποία προκαλούν θαυμασμό σε ολόκληρο τον κόσμο – και πάνω στα οποία βασίζεται ο σημερινός, παγκόσμιος πολιτισμός. Δηλαδή, αντί όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, όπου οι τουρίστες / επισκέπτες έρχονται, βλέπουν τα αρχαία μνημεία, και κάποιος ιστορικός / τουριστικός οδηγός προσφέρει πληροφορίες γύρω από την έννοια και ιστορία των μνημείων, θα μπορούσαν τα μνημεία αυτά – τουλάχιστον, σε μερικές περιπτώσεις – να εμπνεύσουν ζωντανές αναπαραστάσεις, οι οποίες θα προσφέρουν επιπρόσθετη ψυχαγωγία και ικανοποίηση προς τους τουρίστες και – το πιο σημαντικό και επιθυμητό – θα προσελκύσουν πολύ περισσότερους τουρίστες. Μερικά τέτοια παραδείγματα – και σε γενικές γραμμές – προσφέρω πιο κάτω:
(1) Στην Αρχαία Ολυμπία, και πλησίον του Αρχαίου σταδίου, να κτίσουμε ένα νέο στάδιο το οποίο θα είναι πιστή αναπαράσταση του παλαιού – ακριβώς όπως μας το περιγράφει ο Παυσανίας στις περιηγήσεις του. Και μέσα στο στάδιο αυτό, θα οργανώνουμε καθημερινά ορισμένα αθλήματα, προς τέρψη των τουριστών. Και αφού τα αθλήματα θα είναι πιστή αναπαράσταση των αρχαίων – και οι αθλητές θα είναι γυμνοί – η είσοδος στις γυναίκες θα είναι… προαιρετική, αντί να απαγορεύεται όπως στην αρχαία εποχή. Και κάτι άλλο: Μια και βρισκόμαστε στον 21ον αιώνα, όπου η ισότητα ανδρών και γυναικών είναι… σχεδόν πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε μερικά αθλήματα με… γυμνές γυναίκες αθλήτριες – και με την είσοδο των ανδρών… προαιρετική. Αυτά θέλουν οι τουρίστες σήμερα – και αν δεν αρέσει πολύ στους παπάδες μας, ας… βγουν και αυτοί έξω από τα ρούχα τους!
(2) Μια πιθανή εκμετάλλευση της πλούσιας μυθολογίας μας, θα ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου κήπου (thematic park,) σαν απομίμηση του Disney World, της Φλώριδας, των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου θα έχουμε αναπαραστάσεις μερικών άθλων των ημίθεων ηρώων μας. Θα έχουμε, για παράδειγμα, τον Ηρακλή με τους δώδεκα άθλους του, τον Θησέα να σκοτώνει τον Μινώταυρο, τον Αχιλλέα να μάχεται τον Έκτορα, τον Οδυσσέα να τυφλώνει τον Κύκλωπα, κλπ. Το Disney World, με παρόμοιες αναπαραστάσεις, ελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Να κάμουμε και εμείς το ίδιο – και καλύτερα! Να μη λέμε μόνο… λόγια, ότι είμαστε εξυπνότεροι και ικανότεροι!
(3) Σε ένα δεύτερο μεγάλο κήπο, παρόμοιο με τον ανωτέρω, θα μπορούσαμε να αναπαραστήσουμε τους μεγάλους φιλόσοφους και επιστήμονες μας. Ένα συμπόσιο, για παράδειγμα, όπου ο Σωκράτης και οι μαθητές του λύνουν όλα τα… προβλήματα του κόσμου. Πλησίον θα είναι ο Αριστοτέλης με τις επιστήμες του. Πιο πέρα θα είναι ο Πυθαγόρας με τα μαθηματικά του, ο Ευκλείδης με την γεωμετρία του, ο Αρχιμήδης με τις μηχανές του και το «εύρηκα» του, κλπ. κλπ. Ένας ανεξάντλητος πλούτος, ο οποίος κραυγάζει για σεβασμό και… εκμετάλλευση. Οι αναπαραστάσεις αυτές, όχι μόνο θα προσέλκυαν μαθητές από όλη την Ευρώπη, αλλά θα συνέβαλλαν στην ανάκτηση της υπόληψης και του σεβασμού προς την Ελληνική φυλή, έννοιες οι οποίες κατέβηκαν στο… ναδίρ τους, αυτά τα τελευταία… δίσεκτα χρόνια.
(4) Μια άλλη πρόταση είναι να ανεβάσουμε ξανά στην κορφή του παγκοσμίως γνωστού Όλυμπου, τους θεούς των προγόνων μας – οι οποίοι είναι επίσης πασίγνωστοι ανά την υφήλιο – και να προσφέρουμε στους τουρίστες την ευκαιρία να περάσουν μερικά λεπτά μαζί με τους… αθάνατους. Οι τουρίστες θα οδηγούνται στην κορφή, είτε με ελικόπτερο, είτε με ηλεκτρικά καλώδια και καροτσάκια – σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι αθλητές των χιονοδρομιών, για να ανέβουν στις κορφές των ψηλών βουνών. Οι… αναγεννημένοι θεοί θα είναι υπό μορφή αγαλμάτων (μαρμάρινα, χάλκινα, fiberglass,) και θα κάθονται σε κύκλο, πίνοντας… νέκταρ – εκτός, βέβαια, από τον Διόνυσο, ο οποίος θα πίνει το κρασάκι του… Είμαι βέβαιος πως όχι μόνο οι τουρίστες, αλλά και πολλοί από εμάς τους Έλληνες, θα ήθελαν να επισκεφτούν τον τόπο, από όπου ο Δίας μας πετούσε, κάποτε, τα αστροπελέκια του – σαν βρισκόταν σε άσχημη μέρα…
Τα ανωτέρω είναι, βέβαια, μερικές από τις ιδέες / προτάσεις που μπορούμε να μελετήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε, για την αναζωογόνηση και εμπλουτισμό του Ελληνικού τουρισμού, ειδικά, και της Ελληνικής οικονομίας, γενικά. Όσον αφορά την χρηματοδότηση, λεφτά… υπάρχουν. Οι φιλόδοξοι επενδυτές και… πιστωτές, πάντα συνωστίζονται πίσω από γόνιμες και επικερδείς προτάσεις. Είναι μόνο όταν βλέπουν τα λεφτά τους να πέφτουν σε… βαρέλια χωρίς πάτο, που το βάζουν στα πόδια.
Είναι ντροπή μας να έχουμε χώρες όπως την Ιταλία, την Γαλλία και την Ισπανία, να προσελκύουν περισσότερους τουρίστες από όσους προσελκύουμε εμείς. Ναι, έχουν και αυτές οι χώρες ήπιο κλίμα και γαλάζια θάλασσα, παρόμοια με τα δικά μας, αλλά αυτές δεν έχουν την μοναδική, θαυμαστή και πλούσια, πολιτισμική κληρονομιά που έχουμε εμείς. Και να σημειώσουμε – μάλλον… κατηγορηματικά – πως οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί, δεν είναι περισσότερο έξυπνοι και εφευρετικοί από όσο είμαστε εμείς! Έτσι δεν είναι;
Δικός σας,
Ανδρέας Κωνσταντινίδης
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα