Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΙΟΛΟΥ

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΙΟΛΟΥ
 

http://www.athinorama.gr/daylife/articles/default.aspx?c=aiolou&i=1747






αθηνόραμα.gr - 1/4/2010

 





















 ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΙΟΛΟΥ

Εκτύπωση



Άνθισαν οι πασχαλιές μπροστά στη Χρυσοσπηλιώτισσα κι εμείς, αραχτοί στον πεζόδρομο, δεν χορταίνουμε τον ήλιο. Τώρα που θα κατεβείς στο κέντρο για το πασχαλινό shopping, ξέκλεψε λίγο χρόνο για μια βόλτα σαν τουρίστας σ’ ένα δρόμο που διασχίζει την ίδια την ιστορία της πόλης, αλλά ετοιμάζεται να υποδεχτεί και νέα ενδιαφέροντα στέκια.


















 Στον εμπορικό πεζόδρομο


























Ήταν ο πρώτος δρόμος της Αθήνας που στρώθηκε με άσφαλτο (το 1905, στο ύψος της σημερινής Πλατείας Κοτζιά), όμως στις «όχθες» του είδε ακόμη πολλές πρωτιές. Εδώ το πρώτο θέατρο της πρωτεύουσας (το 1835, μια ξύλινη κατασκευή στο σημείο όπου βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα) και το πρώτο της ξενοδοχείο, τα πιο γνωστά καφενεία και καταστήματα, αλλά και η Αγία Ειρήνη, η πρώτη μητρόπολη. Μου αρέσει να κάνω βόλτα στην Αιόλου γι’ αυτήν τη ζωντανή ξενάγηση που σου προσφέρει σε διαφορετικές περιόδους της αθηναϊκής Ιστορίας. Και –κανόνας απαράβατος– την περπατάω μετρώντας ανάποδα, από τα Χαυτεία προς τους Αέρηδες, για να έχω την προοπτική της Ακρόπολης πάντα στο κάδρο. Αφού χαζέψω τις πρώτες βιτρίνες (στο Notos Home και το καινούργιο Pin Up) και πιω κάτι δροσιστικό στο «Artisti Italiani Caffe», γυρίζω με τις μουσικές του λατερνατζή πίσω στο χρόνο. Βοηθά, άλλωστε, και το σκηνικό. Στο ύψος της Πλατείας Κοτζιά, έχεις στα πόδια σου αγκαλιασμένους αιώνες αρχιτεκτονικής καλαισθησίας: δεξιά τα σπαράγματα από την περιοχή της αρχαίας Αχαρνικής Πύλης και στο κατόπι τους το εντυπωσιακό Παλιό Ταχυδρομείο· χτίστηκε σε σχέδια του Τσίλερ ως κατοικία του μεγαλέμπορου Μελά. Αντίκρυ τους οι εγκαταστάσεις της Εθνικής Τράπεζας, με το νεοκλασικό Μέγαρο Σταύρου και το σύγχρονο κτίριο του διάσημου αρχιτέκτονα Μάριο Μπότα πάνω από το ορατό τμήμα του Θεμιστόκλειου Τείχους στήνουν μια ενδιαφέρουσα συνομιλία που γεφυρώνει αρχιτεκτονικά το 19ο και τον 21ο αιώνα. Μια καθημερινή πρωί που ο χρόνος θα είναι με το μέρος σου, να ανεβείς το πολύχρωμο μαρμάρινο κλιμακοστάσιο στο παλιό κτίριο της τράπεζας. Στην πανύψηλη ορθογώνια στοά που στεφανώνουν ολόγυρα πίνακες με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση και την ανεξαρτησία θα βρεις το απόλυτο σκηνικό για να ζωντανέψεις νοερά σκηνές εποχής!




















 Κάτι τρέχει στην πλατεία


















 










Οι λαμπάδες στο «ΕΑ»

Θέλεις τα παρτέρια, θέλεις η κίνηση μπροστά στις βιτρίνες και στα cafes, από το ύψος της Σοφοκλέους μέχρι την Ερμού σαν να στενεύει ο πεζόδρομος. Είναι, όμως, το πιο ζωντανό κομμάτι του, γεμάτο με κασμιράδικα, καταστήματα με είδη για το σπίτι, ρούχα και φτηνά παπούτσια. Στην τελευταία μου βόλτα αγόρασα έναν πορσελάνινο κουμπαρά-κοτόπουλο από τα Pallet Stores, το μυρωδάτο ενυδατικό λάδι Nuxe από το φαρμακείο με τα φυτικά καλλυντικά στο νούμερο 50-52 (ακριβώς από πάνω, το δικό τους Quick Spa προσφέρει προσιτές θεραπείες), τα φίνα καλλυντικά Lothantique και Melanie & Marie που μόλις έφερε ο Άνεμος, υφάσματα από το Mikos, στοκ και σεντόνια σε τιμές προσφοράς από τον Παπανικολάου, ενώ χάζεψα και το καινούργιο Aslanis Home! Όλα αυτά, βέβαια, έπειτα από μια… αναπάντεχη παράκαμψη: στο νούμερο 89 μια στοά με πασχαλινή μυρωδιά με τράβηξε μέχρι τη Βαρβάκειο! Μέρες που είναι, θα περάσεις έστω για την cult αρτύσιμη ολυνυχτία στο εστιατόριο Παπανδρέου (2130082242) το Μεγάλο Σάββατο. Κάνεις Ανάσταση στη Χρυσοσπηλιώτισσα ή την Αγία Ειρήνη και σε λίγα βήματα σε περιμένει κι η μαγειρίτσα! Ωστόσο, βγαίνοντας μεσημέρι από τη Βαρβάκειο, είχα μάλλον όρεξη για λουκουμάδες στη ρετρό σάλα του Κρίνου. Σκηνικό με κάποια αύρα εποχής (ψηλοτάβανες αίθουσες με βιενέζικα καθίσματα και έντονη αίσθηση του ξύλου) σερβίρουν και τα καφέ-εστιατόρια «Διώροφο» και «Αιολίς». Για να τσιμπήσεις ένα σαντουιτσάκι στο χέρι, πάντως, μια χαρά θα σε βολέψει το «Πέρα cafe», εκτός κι αν επενδύσεις στην άπαιχτη λεμονόπιτα και το δωρεάν wi-fi του νεανικού «Μαγκαζέ». Κι αν τύχει να αράξεις χωρίς παρέα, πάρε κάτι να διαβάσεις από το διπλανό βιβλιοπωλείο Πόλις.



















 










Για τον οβελία στη Βαρβάκειο

Λίγα βήματα παρακάτω, η πλατεία της Αγίας Ειρήνης προσφέρει μια ωραιότατα χαλαρωτική άπλα. Η εκκλησία με τις χαρακτηριστικές φατνωματικές οροφές άρχισε να ανακαινίζεται το 1846 σε σχέδια του Λύσανδρου Καυταντζόγλου, είναι όμως και η φήμη της βυζαντινής χορωδίας του Λυκούργου Αγγελόπουλου που της φέρνει σταθερό κοινό στην περιφορά του Επιταφίου. Νιώθεις, πάντως, και μια πικρία καθώς βλέπεις γύρω της να ρημάζουν δυο-τρία πανέμορφα νεοκλασικά. «Ανήκουν σε ιδρύματα που δεν τα φροντίζουν», μου είπε ο κύριος Παύλος από το Φιόρο, το τελευταίο ανθοπωλείο που απέμεινε σε μια γειτονιά που κάποτε μοσχοβολούσε όλη την Αθήνα. Ευτυχώς, βέβαια, το ροζ αρχοντικό του Τσίλερ, δίπλα από τα φημισμένα σουβλάκια του «Κωστή», στέκει περήφανα ανακαινισμένο, μέχρι τα τέλη του Απρίλη μάλιστα στο γωνιακό του ισόγειο ανοίγει το παράρτημά του το μπαράκι «Θρούμπι» από τις Σπέτσες. Κάτι «μαγειρεύεται» και στο διατηρητέο της διπλανής γωνίας που ανακαινίζεται από γνωστή εταιρεία. Συνεχίζοντας στην πίσω πλευρά του ναού δεν γινόταν να αντισταθώ στην αποθήκη των αφών Αγγελοπούλου. Ο χώρος παλιακός και απίστευτα ψηλοτάβανος, με τα νήματα και τις τρέσες να στοιβάζονται μέχρι την οροφή, είναι η παιδική χαρά της μοδίστρας από το 1925! Πέρα από τις κλωστές, η κ. Αγγελοπούλου μου «προξένεψε» ακόμη πολλά παλιακά, πούδρες ρυζιού στην ηλικία της… γιαγιάς μου, φανταχτερές τσατσάρες από γαλάλιθο, γαλλικά μανικετόκουμπα του Μεσοπολέμου και ρετρό διαφημιστικές ταμπέλες! Κι επειδή το πήραμε και φέτος το δώρο του Πάσχα (για του χρόνου άγνωσται αι βουλαί…), είπα να συνεχίσω το shopping για όσο με παίρνει. Κυκλώνοντας την πλατεία, στο 9 έψαξα για λαμπάδα στο ΕΑ, προτού υποκύψω στις πραγματικά μεγάλες απολαύσεις ενός κοριτσιού στην Αιόλου· δηλαδή στα κοσμήματα-αντίκες από το κατάστημα Α. Ξύδης και τα επώνυμα παπούτσια σε τιμές στοκ από το Best Shoes και το All About Shoes. Αν, πάλι, το πορτοφόλι σου δεν αντέχει πολλά πολλά, το Sprint είναι η πηγή της φτηνής μπαλαρίνας (σε τιμές € 10-18), ενώ στη διπλανή στοά, στον Καρκασιάν, τα ριχτάρια κοστίζουν € 9-11!



















 Χαιρέτα μου τους… Αέρηδες




























Καφεδάκι μπροστά στη Χρυσοσπηλιώτισσα

Από τη συμβολή με την Ερμού, η Αιόλου ανοίγει ξανά στα αυτοκίνητα και οι βιτρίνες, πέρα από τα υφασματάδικα και τη FNAC, ακολουθούν τουριστίκ κατεύθυνση. Όχι πως σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα πλέον. Τα μάτια σου χαϊδεύουν τώρα από πιο κοντά την Ακρόπολη και, φτάνοντας στο πλάτωμα της Ρωμαϊκής Αγοράς, θέλεις να χαζέψεις όσο πάει τις μορφές των ανέμων στο Ρολόι του Κυρρήστου. Το βιβλίο του Γιάννη Λάμπρου, πάντως, «Οδός Αιόλου, ο δρόμος του θεού των ανέμων», μου άνοιξε και άλλες διαδρομές στο παρελθόν. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στην πλευρά της Αιόλου, λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και μέχρι την πυρκαγιά του 1884 το Πάνω Παζάρι, η κεντρική αγορά της πόλης, ενώ ακριβώς στην αρχή του δρόμου ο γκρεμισμένος (πλην της όμορφης πύλης) μεντρεσές απέναντι από το κτίριο της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων μετατράπηκε με την απελευθέρωση σε φυλακή, με… πελατεία κυρίως αντιπάλους του καθεστώτος του Όθωνα. Οι κρατούμενοι που αποφυλακίζονταν μνημόνευαν περιπαικτικά το πλατάνι που υπήρχε στην αυλή και κάπως έτσι έμεινε η έκφραση «χαιρέτα μας τον πλάτανο»!


Ιωάννα Γκομούζα
jgomouza@athinorama.gr



Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0