Οι γερμανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε 93χρονο πρώην φρουρό του Άουσβιτς
Εισαγγελείς απήγγειλαν χθες, Πέμπτη στον Χανς Λίπσις, πρώην φρουρό στο στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς, την κατηγορία της συναυτουργίας σε 10.500 δολοφονίες οι οποίες είχαν διαπραχθεί την εποχή του καθεστώτος των Ναζί.
Ο 93χρονος Λίπσις, γεννημένος στη Λιθουανία, είχε απελαθεί από τις αμερικανικές αρχές το 1982 διότι δεν είχε αποκαλύψει την δράση του κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις αρχές μετανάστευσης των ΗΠΑ.
Συνελήφθη τον Μάιο κοντά στην Στουτγάρδη.
Η Γερμανία έχει χαμηλώσει τον πήχη σε ό,τι αφορά τις διώξεις αυτού του είδους μετά την καταδίκη το 2011 του γεννημένου στην Ουκρανία Τζον Ντεμιανγιούκ για συναυτουργία στις δολοφονίες 28.000 Εβραίων στο στρατόπεδο θανάτου Σόμπιμπορ.
Ουδείς μάρτυρας είχε καταθέσει ότι τον είδε στο στρατόπεδο αλλά δικαστήριο του Μονάχου αποφάνθηκε ότι η παρουσία του σε αυτό, που αποδείχθηκε από τους φακέλους προσωπικού των Ναζί, αρκούσε για να καταδικαστεί.
Η αρμόδια υπηρεσία δίωξης των εγκλημάτων του εθνικοσοσιαλισμού ανέφερε ότι η πιο διαλλακτική στάση της δικαιοσύνης σημαίνει ότι περίπου 30 πρώην δεσμοφύλακες σε στρατόπεδα θανάτου που ζουν στη Γερμανία, και στην πλειονότητά τους είναι πάνω από 90 ετών, μπορούν να δικαστούν.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Λίπσις δεν έκανε καμιά δήλωση όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Ο 93χρονος είχε πει σε δημοσιογράφους ότι ήταν απλώς μάγειρας στο Άουσβιτς.
Το επόμενο βήμα είναι ένα δικαστήριο του Ελβάνγκεν, όπου ζει ο Λίπσις, να δεχθεί να δικάσει την υπόθεση και εάν το πράξει, να ορίσει δικάσιμο.
Αυτόν τον μήνα ένα δικαστήριο στην πόλη Χάγκεν της Γερμανίας δικάζει τον γεννημένο στην Ολλανδία Ζιρτ Μπρενς, 92 ετών, πρώην μέλος των Waffen SS, για συνέργεια στην δολοφονία ενός στελέχους της ολλανδικής αντίστασης το 1944.
Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Λίπσις εκτελούσε καθήκοντα φρουρού στο Άουσβιτς, ένα στρατόπεδο θανάτου των Ναζί στην κατεχόμενη Πολωνία, από το 1941 ως το 1943, «υποστήριζε τις επιχειρήσεις του στρατοπέδου και άρα την εξόντωση» των κρατούμενων σε αυτό.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς τουλάχιστον 12 συρμοί τρένων με χιλιάδες Εβραίους έφθασαν στο Άουσβιτς ενόσω βρισκόταν εκεί, και συχνά όσοι ήταν πολύ άρρωστοι για να εργαστούν χωρίζονταν αμέσως και οδηγούνταν στους θαλάμους αερίων όπου θανατώνονταν.
Μετά τον πόλεμο ο Λίπσις διέμεινε στη Γερμανία ως το 1956 και κατόπιν μετανάστευσε στο Σικάγο, στην πολιτεία Ιλινόι των ΗΠΑ. Αλλά την δεκαετία του 1980, αφού αποκαλύφθηκε το παρελθόν του, του αφαιρέθηκε η αμερικανική υπηκοότητα και μετήχθη αεροπορικώς στη Γερμανία.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα