Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ο γλυκόπικρος θρίαμβος της Άνγκελα Μέρκελ

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Ο γλυκόπικρος θρίαμβος της Άνγκελα Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος της Γερμανίας τα τελευταία οκτώ χρόνια, φαίνεται πιθανό ότι θα παραμείνει στην εξουσία για λίγα χρόνια περισσότερα. Αυτή και το κόμμα της, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), πέτυχαν μία σημαντική νίκη με 42% της συνολικής ψήφου (συμψηφίζοντας το αδελφό κόμμα CSU), σύμφωνα με τα exit polls και τις εκτιμήσεις. Ανάλογα με το πώς θα τα πάνε τα μικρότερα κόμματα, το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι αρκετό ακόμα και για την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, επιτρέποντας έτσι στην Άνγκελα Μέρκελ να κυβερνήσει χωρίς συνασπισμό, όπως είχε πετύχει μόνο ο Κόνραντ Αντενάουερ, επίσης του CDE, τη δεκαετία του 1950.


Ωστόσο, το βράδυ των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου, υπήρξαν και άλλου είδους αποτελέσματα. Καταρχάς, οι ψηφοφόροι απηύθυναν επίπληξη στον τρέχοντα συνεργάτη συνασπισμού της κυρίας Μέρκελ, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP). Αφότου πέταξαν έξω το FDP από το βαυαρικό κρατικό κοινοβούλιο πριν από μία εβδομάδα, και το Κοινοβούλιο του Κρατιδίου της Έσσης σήμερα, φαινόταν πολύ πιθανό το FDP να μην καταφέρει να μπει και στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Η ηγεσία του θα πρέπει να αλλάξει και το μήνυμά του θα χρειαστεί να ανανεωθεί, αν θέλει να έχει οποιοδήποτε μέλλον στη γερμανική πολιτική.


Ο μεγαλύτερος άγνωστος παράγοντας το βράδυ της Κυριακής είναι η μοίρα του νεότερου κόμματος στη γερμανική πολιτική, του ευρωσκεπτικού (δηλ. σκεπτικού σχετικά με το ευρώ, όχι απαραίτητα την ΕΕ) κόμματος που ονομάζεται «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Τα exit polls το δίνουν στο 4,9%, στο χείλος δηλαδή του ελάχιστου ορίου που απαιτείται για να μπει στο κοινοβούλιο.


Όσο για τα άλλα κόμματα:


Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) βελτιώθηκαν ελαφρά στο 25,6%, ένα αποτέλεσμα το οποίο εξακολουθεί να παραμένει κακό.


Οι Πράσινοι, επίσης της κεντροαριστεράς, υπέστησαν μία πικρή ήττα σε σχέση με τις προσδοκίες τους, με ένα εκτιμώμενο 8%. Όπως και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, έτσι και οι Πράσινοι θα χρειαστεί να σκεφτούν πολύ σοβαρά μέσα στις επόμενες ημέρες σχετικά με την ηγεσία και τα μηνύματά τους.


Οι πειρατές, οι οποίοι ήταν της μόδας πριν από ένα-δυο χρόνια, αλλά χωρίς περιεχόμενο πέραν διάφορων εξειδικευμένων θεμάτων του Διαδικτύου, είναι πλέον τελειωμένοι από κάθε άποψη.


Μόνο η Αριστερά, το κόμμα που προέρχεται από τους κομμουνιστές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, έχει λόγο να γιορτάσει όπως το CDU. Μπορεί ακόμα και να καταλήξει ελαφρώς μπροστά από τους Πράσινους και να γίνει το τρίτο ισχυρότερο κόμμα στο κοινοβούλιο. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για το κόμμα.


Το αποτέλεσμα: η σημερινή κυβέρνηση του CDU και του FDP μένει εκτός. Η σημερινή καγκελάριος, η Άνγκελα Μέρκελ, είναι πιθανό να παραμείνει. Θα προσπαθήσει να σχηματίσει συνασπισμό με το SPD την επόμενη εβδομάδα για να πάρει την πλειοψηφία των εδρών, αν χρειαστεί πλειοψηφία (και φυσικά θα χρειαστεί, για μαθηματικούς λόγους, αν μπει στο κοινοβούλιο το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία»).


Στην πραγματικότητα, θα προσπαθήσει ακόμη και αν ο συνασπισμός CDU-CSU συμπληρώσουν πλειοψηφία από μόνα τους, διότι γνωρίζει ότι χρειάζεται μεγάλη πλειοψηφία για να κατευθύνει τη Γερμανία μέσα από το υπόλοιπο της κρίσης του ευρώ και για να κρατήσει την κυβέρνηση σταθερή κατά τη διάρκεια ολόκληρης της θητείας.


Η μεγαλύτερη αγωνία τις επόμενες ημέρες –αν αφήσουμε για λίγο στην άκρη τα θεατρικά των κομμάτων- εντοπίζεται στο τι θα κάνει το SPD. Θα επικρατήσουν άραγε τα πιο μετριοπαθή μέλη, όπως ο Frank-Walter Steimeier, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, και θα οδηγήσουν τους Σοσιαλδημοκράτες σε μία υπεύθυνη και πατριωτική συνεργασία με την κυρία Μέρκελ, όπως αυτήν που είχαν την περίοδο 2005-09; Ή θα κερδίσουν οι αριστεροί, με έναν νεύμα προς τους Πράσινους και τον μέχρι πρόσφατα παρία, την Αριστερά, για μία εναλλακτική κυβέρνηση; Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γνωρίζουμε περισσότερα.

Πηγή: Σοφοκλέους 10





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0