Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Οι φόροι… δημεύουν τα σπίτια χιλιάδων πολιτών.
Δραματική η κατάσταση στα νοικοκυριά που αποπληρώνουν και στεγαστικά
Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Οι δυσβάσταχτοι φόροι που έχουν επιβληθεί στα ακίνητα την τελευταία τριετία και είναι υπερδιπλάσιοι της προμνημονιακής περιόδου, δημεύουν ουσιαστικά την περιουσία χιλιάδων Ελλήνων. Εκτιμάται ότι πολλοί ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να εκποιήσουν μέρος της περιουσίας τους προκειμένου να μπορέσουν να σώσουν ό,τι σώζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι 2008 οι Ελληνες πληρώσαμε 486 εκατ. ευρώ για τα ακίνητά μας και το 2013 θα πρέπει να ενισχύσουμε τα δημόσια ταμεία με 3,176 δισ. ευρώ καθώς, με ευθύνη του Δημοσίου, καλούμαστε να πληρώσουμε τον ΦΑΠ του 2011, 2012 και του 2013 (βλ. πίνακα).
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Marc που παρουσιάστηκε σε συνέδριο για την ανάπτυξη και αξιοποίηση ακινήτων, το 25,1% πιστεύει ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους που αφορούν το ακίνητό τους ενώ το 20,3% απαντά «μάλλον όχι». Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι το 56% πιστεύει ότι καλύτερα να νοίκιαζε σπίτι.
Ετσι, η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά περιγράφεται με μελανά χρώματα και κυρίως για τις περιπτώσεις εκείνες που επιβαρύνονται με στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με τον Δημ. Ανδρίτσο, διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Real Estate Solutions, ήδη το 40% των δανειοληπτών αδυνατεί, ακόμη και έπειτα από ρύθμιση, να εξυπηρετήσει το δάνειό του. Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα της Μarc, το 10,1% πιστεύει ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει κανονικά τις δόσεις του στεγαστικού και το 27,4% απαντά «μάλλον όχι».
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιάννης Μουρμούρας, μιλώντας στο συνέδριο, τάχθηκε κατά των μαζικών πλειστηριασμών όχι μόνο για κοινωνικούς λόγους αλλά γιατί απειλείται ακόμα και ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2014. Μάλιστα ο Γκ. Χαρδούβελης εκτιμά ότι το 2014 είναι η τελευταία ευκαιρία να σταματήσει η ύφεση. Ελπίζει, όπως είπε, σε ένα νέο πακέτο 10-15 δισ. ευρώ, διαφορετικά η πιθανότητα να πέσει η Ελλάδα στον γκρεμό είναι πολύ μεγάλη.
Χωρίς να υπάρχει ακόμα κύμα πλειστηριασμών και εκποιήσεων η αξία των κατοικιών έχει ήδη μειωθεί 30%, ενώ η πτώση των επαγγελματικών ακινήτων είναι μεταξύ 40% -60%. Με δεδομένο ότι 250.000 νεόδμητες κατοικίες βρίσκονται στα αζήτητα, τυχόν απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα αυξήσει την προσφορά σε μια αγορά με σχεδόν μηδενική ζήτηση, οπότε είναι βέβαιο ότι θα δοθεί το τελειωτικό «χτύπημα» στην κτηματαγορά. Ο ίδιος είπε πως παραμένουν στα αζήτητα περί τις 250.000 νεόδμητες κατοικίες ενώ τυχόν απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα οδηγήσει στη διάθεση εκατοντάδων χιλιάδων διαμερισμάτων με δυσάρεστα αποτελέσματα.
Και το ΤΑΙΠΕΔ ελπίζει στα ακίνητα
Εισπράξεις ύψους 160 εκατ. ευρώ φέτος και περίπου 1 δισ. ευρώ το 2014 θα επιτύχει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέσω διαγωνισμών αξιοποίησης ή πώλησης ακινήτων, όπως εκτίμησε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής, μιλώντας χθες στο συνέδριο. Ο κ. Ταπραντζής σημείωσε ότι από το ΤΑΙΠΕΔ, άμεσα αξιοποιήσιμα είναι 3.000 ακίνητα με προεκτιμώμενη συνολική αξία 9 δισ. ευρώ και 1.000 από αυτά (4,5 δισ. ευρώ) θα ενταχθούν στο σχέδιο τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίηση ακινήτων, το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί το 2ο τρίμηνο του 2014.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
* Σε εξόφληση φόρου με εκχώρηση του ακινήτου στο ελληνικό Δημόσιο θα μπορούν να προχωρούν οι φορολογούμενοι. Το μέτρο αυτό που ισχύει από τον περασμένο Μάιο, πλην όμως θα πρέπει να καταστεί και νόμος του κράτους, προβλέπει σχετική διάταξη στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα έχουν την εξής δυνατότητα:
• Θα μπορούν να προχωρούν στην πώληση ακινήτου τους σε τρίτο, ο οποίος όμως θα αναλαμβάνει και την εξυπηρέτηση του χρέους τους προς την Εφορία. Με το σημερινό καθεστώς επιτρέπεται μόνο η εξόφληση του χρέους με παρακράτηση του τιμήματος, ενώ με το νέο καθεστώς θα μπορεί το χρέος να ρυθμιστεί και να αναλάβει την εξυπηρέτησή του ο νέος ιδιοκτήτης του ακινήτου.
• Οι οφειλέτες του Δημοσίου θα έχουν τη δυνατότητα να εκχωρήσουν στο Δημόσιο ακίνητά τους προκειμένου να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές. Η αξία των ακινήτων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα προκύπτει με ειδικό υπολογισμό ενώ στις περιπτώσεις που η αξία του υπερβαίνει την οφειλή του φορολογούμενου η διαφορά δεν επιστρέφεται στον οφειλέτη αλλά θα διαγράφεται υπέρ του Δημοσίου.
Προϋπόθεση και για τις δύο παραπάνω δυνατότητες είναι να αποδείξει ο φορολογούμενος ότι δεν έχει άλλο τρόπο εξόφλησης των οφειλών του πέραν της εκχώρησης.
Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα