Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

3.251 προσλήψεις στα ΑΕΙ εκτός ΑΣΕΠ

Αρχική | Εκπαίδευση | 3.251 προσλήψεις στα ΑΕΙ εκτός ΑΣΕΠ

ΒΕΛΗ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

Προσλήψεις εκατοντάδων διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια από το «παράθυρο» και με αδιαφανείς διαδικασίες, προσκόμιση πλαστών πτυχίων αλλά και εργαζομένους που απασχολούνται σε «άσχετες» θέσεις με τις ειδικότητές τους καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας.

 

Μία ημέρα μετά την εκπνοή της προθεσμίας που είχε δώσει το υπουργείο Παιδείας προς τις Διευθύνσεις Διοικητικών Υπηρεσιών των ΑΕΙ προκειμένου να στείλουν στοιχεία στο ΑΣΕΠ για τα προσόντα των υπαλλήλων, ώστε να καταρτιστούν οι λίστες με τη διαθεσιμότητα 1.349 εργαζομένων (ανταποκρίθηκαν 4 από τα 8 ΑΕΙ που εμπλέκονται με τη διαθεσιμότητα), το υπουργείο Παιδείας περνά στην αντεπίθεση.

Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στα πανεπιστήμια και να ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος για χιλιάδες φοιτητές, το υπουργείο Παιδείας φέρνει ρύθμιση με την οποία θα πρέπει οι ίδιοι διοικητικοί υπάλληλοι να συμπληρώσουν τα στοιχεία με τα προσόντα τους σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα. Σε διαφορετική περίπτωση, διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας, οι υπάλληλοι θα τεθούν σε αργία.

«Πηγές» από το υπουργείο κατήγγειλαν χθες ότι «μία μικρή μειοψηφία καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων αρνείται την υποβολή στοιχείων, γιατί θα αποκαλυφθεί η παράνομη πρόσληψη και μονιμοποίηση από το ?παράθυρο? εκατοντάδων διοικητικών υπαλλήλων, με πλαστά πτυχία σε κλάδους-φαντάσματα». Μιλούν δε ευθέως για «ισχνές μειοψηφίες που θέλουν να παραμένουν τα πανεπιστήμια φέουδα ανομίας, σπατάλης και κακοδιαχείρισης».

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία για εκατοντάδες προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς ΑΣΕΠ και με πτυχία-μαϊμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια από τις 3.500 προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων που έγιναν στα πανεπιστήμια της χώρας, μόλις οι 249 από αυτές (ποσοστό 7%) πραγματοποιήθηκαν μέσω ΑΣΕΠ.

Την ίδια στιγμή, μερίδα υπαλλήλων εργάζεται σε θέσεις που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις ειδικότητες που αναγράφουν τα πτυχία τους, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν απορροφηθεί στα ιδρύματα χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο.

H προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Παιδείας προς τις Διευθύνσεις Διοικητικών Υπηρεσιών των ΑΕΙ προκειμένου να στείλουν στοιχεία στο ΑΣΕΠ για τα προσόντα των υπαλλήλων, ώστε να καταρτιστούν οι λίστες με τη διαθεσιμότητα 1.349 εργαζομένων, έληξε προχθές

Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι από τους 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, περισσότεροι από 600 θα μετακινηθούν σε άλλα ιδρύματα όπου υπάρχουν αποδεδειγμένα ελλείψεις προσωπικού, ενώ για τους υπολοίπους αναζητούνται τρόποι ώστε να απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Αναφορικά με τα κριτήρια και τη μελέτη για τους υπεράριθμους διοικητικούς υπαλλήλους, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι βασίστηκαν στη διεθνή πρακτική και σε επιστημονική μεθοδολογία, ενώ οι διοικήσεις των ιδρυμάτων αντιτείνουν ότι σε κανένα πανεπιστήμιο δεν πλεονάζει προσωπικό.

Οι επόμενες ημέρες, πάντως, αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς το ΑΣΕΠ θα αποφανθεί εάν τα πτυχία και οι τίτλοι σπουδών που έχουν προσκομίσει οι Διευθύνσεις Διοικητικών Υπηρεσιών για τους διοικητικούς υπαλλήλους είναι πραγματικοί ή πλαστοί, ενώ θα γίνει και «ξεκαθάρισμα» όσον αφορά τη διαδικασία των προσλήψεων.

Επεξεργασία

Από τα στοιχεία που εστάλησαν και θα σταλούν τις επόμενες ημέρες στο ΑΣΕΠ θα διαφανεί και το πόσοι είναι τελικά οι διοικητικοί υπάλληλοι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που καταλαμβάνουν θέσεις για τις οποίες απαιτείται πτυχίο ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα είναι συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ). Στην πλειονότητά τους προσελήφθησαν στα πανεπιστήμια από το 1994 και μετά, κάνοντας χρήση του Π.Δ. 164 του Π. Παυλόπουλου.

Ασχετες θέσεις και ειδικότητες «φαντάσματα»

Στο πανεπιστήμιο της Αθήνας υπηρετούν 1.337 διοικητικοί υπάλληλοι, από αυτούς οι 1.018 ανήκουν στην κατηγορία ΙΔΑΧ και από αυτούς οι 482 είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από την κατηγορία των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν κατατάσσεται σε συγκεκριμένη ειδικότητα, καταλαμβάνοντας έτσι θέσεις «φαντάσματα».

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι δεν αποτελούσε εμπόδιο η πρόσληψη διοικητικού υπαλλήλου σε άσχετη θέση με την ειδικότητά του. Για παράδειγμα γεωπόνοι απασχολούνται σε θέσεις βιβλιοθηκονόμων και γεωλόγοι σε διευθύνσεις διοικητικού προσωπικού. Υπάλληλος η οποία γεννήθηκε το 1976 φαίνεται ότι προσελήφθη στο πανεπιστήμιο της Αθήνας το 1997, δηλαδή σε ηλικία 21 ετών και άρα χωρίς να έχει πτυχίο ΑΕΙ σε θέση που ήταν απαραίτητος ο τίτλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπηρετούν 883 υπάλληλοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στην κατηγορία ΙΔΑΧ. Από αυτούς σε διαθεσιμότητα θα μπουν περίπου 400 άτομα, από τα οποία πάνω από 300 ανήκουν στην κατηγορία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

«Ρήγμα» στο μέτωπο από τέσσερα ιδρύματα

Την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία έληγε το τελεσίγραφο του υπουργείου Παιδείας για την αποστολή στοιχείων με τα προσόντα των διοικητικών υπαλλήλων, τέσσερα ΑΕΙ ανταποκρίθηκαν και συμπλήρωσαν τους σχετικούς πίνακες σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα αξιολογηθεί από το ΑΣΕΠ. Πρόκειται για τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Οικονομικό Αθήνας.

Οι Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού των υπόλοιπων τεσσάρων ΑΕΙ που έχουν κληθεί να συνεισφέρουν στη διαθεσιμότητα (ΕΜΠ, Αριστοτέλειο, Πανεπιστήμια Αθήνας και Πάτρας) δεν έστειλαν τα στοιχεία, επικαλούμενες την απεργία των διοικητικών για σχεδόν πέντε εβδομάδες. Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» λέγοντας ότι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία που ζητάει το υπουργείο Παιδείας.

Πλέον, οι διοικητικοί υπάλληλοι των υπόλοιπων τεσσάρων ΑΕΙ είναι υποχρεωμένοι να στείλουν οι ίδιοι τα στοιχεία με τα προσόντα τους σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα ανακοινώσει άμεσα το υπουργείο Παιδείας.

Εάν δεν το κάνουν σε διάστημα πέντε ημερών, θα τεθούν σε αργία. Από το υπουργείο Παιδείας υπήρχαν σκέψεις ώστε να εκδοθεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καταργούνται ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων στα πανεπιστήμια. Τελικά, μετά και την αποστολή στοιχείων από τέσσερα ιδρύματα, εγκαταλείφθηκαν αυτές οι σκέψεις και προωθείται η ρύθμιση που αναφέρθηκε παραπάνω.

Κατά τα λοιπά, χθες, διοικητικοί υπάλληλοι από ιδρύματα της Αθήνας και μέλη φοιτητικών συλλόγων συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη διαθεσιμότητα 1.349 υπαλλήλων από 8 ΑΕΙ της χώρας.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΕΘΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΠΘ-Νομική: «Χάθηκε» η εξεταστική περίοδος του χειμερινού εξαμήνου

21 Φεβρουαρίου 2024, 16:57
«Η εξεταστική έλαβε τέλος» τονίζεται στην ανακοίνωση των καθηγητών μετά τη συνέλευση  - Η ανακοίνωση ...

ΕΚΠΑ: Σε αναστολή ο υπάλληλος που είχε εμπλοκή στο συμβάν με τον server του Πανεπιστημίου

13 Φεβρουαρίου 2024, 20:29
Το ΕΚΠΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων ο υπάλληλος που, ...

Ποιος πλήρωσε 200.000 ευρώ για να μπλοκάρει τις εξετάσεις των Λυκείων;

30 Μαϊου 2023, 16:55
 Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τις οποίες επικαλείται η ΕΡΤ, μιλούν για 165 εκατομμύρια ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0