Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Στον ανακριτή οι Ρομά που εμφανίζονταν ως γονείς της Μαρίας

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Στον ανακριτή οι Ρομά που εμφανίζονταν ως γονείς της Μαρίας

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥΣ

 

Στον ανακριτή Λάρισας απολογούνται οι δυο αθίγγανοι οι οποίοι παρουσιάζονταν ως γονείς της μικρής «Μαρίας», ο εντοπισμός της οποίας σε καταυλισμό τσιγγάνων στα Φάρσαλα από την αστυνομία, έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον και συγκίνηση.

 

Τις προηγούμενες μέρες κατά την προανακριτική διαδικασία, οι δυο αθίγγανοι έπεσαν σε σωρεία αντιφάσεων και προέβαλαν διάφορα σενάρια, στην προσπάθειά τους να απαντήσουν στους αστυνομικούς κάτω από ποιές συνθήκες βρέθηκε στα χέρια τους το 4χρονο κοριτσάκι.

Πάντως, η συνήγορός τους δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης, ότι η μικρή υιοθετήθηκε επειδή η μητέρα της, η οποία είναι από το εξωτερικό, δεν είχε την δυνατότητα να τη μεγαλώσει.

Σε βάρος του ζευγαριού σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκου και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, κατ΄ εξακολούθηση. Η προσαγωγή του ζεύγους των αθιγγάνων στο δικαστικό μέγαρο Λάρισας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Μετά τις 4.00 το απόγευμα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα, με εντολή εισαγγελέα, τις φωτογραφίες των δυο αθιγγάνων, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνδράμει στην προσπάθεια αναγνώρισης και ανεύρεσης των βιολογικών της γονιών.

«Το παιδί δεν είναι ελληνόπουλο»

Η μικρή με τα ξανθά μαλλιά και τα ανοιχτόχρωμα μάτια που όλοι φωνάζουν «Μαρία» (έτσι την αποκαλούσαν οι Αθίγγανοι), περνά τις πρώτες μέρες της νέας της ζωής στον θάλαμο ενός ελληνικού νοσοκομείου.

Οπως αναφέρει το Εθνος στο σημερινό φύλλο του (ρεπορτάζ: Γιάννης Φώσκολος) βρίσκεται εκεί υπό την παρακολούθηση ειδικών επιστημόνων από το «Χαμόγελο του Παιδιού». Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται δίπλα της και προσπαθούν να προσεγγίσουν πρώτα από όλα την παιδική ψυχή της.

Το πρώτο που μας λέει αυθόρμητα ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, είναι πως η μικρή Μαρία δεν ζητάει κανέναν. «Εχουμε φροντίσει χιλιάδες παιδιά στο ''Χαμόγελο''. Τα περισσότερα, ακόμη κι εκείνα που είχαν κακές σχέσεις με τους γονείς τους, θέλουν τον μπαμπά και τη μαμά τον πρώτο καιρό μετά την απομάκρυνση. Αυτό το παιδί δεν ζητάει κανέναν»...

Η μικρή μιλάει στη γλώσσα των Ρομ, των Τσιγγάνων δηλαδή, αλλά δείχνει πως καταλαβαίνει ελληνικά. Ηδη «λέει κάποιες ελληνικές κουβέντες» θα μας πει ο κ. Γιαννόπουλος.

Οι άνθρωποι από το «Χαμόγελο» μπορούν πια και επικοινωνούν μαζί της. «Μας εμπιστεύτηκε και προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους μας», προσθέτει ο πρόεδρος της Οργάνωσης, που έχει ξεκινήσει μαζί με την αστυνομία διεθνή εκστρατεία για την εύρεση της οικογένειας του μικρού κοριτσιού.

Σήμερα αναμένεται να μάθουμε με ακρίβεια την ηλικία της αλλά και τον τόπο καταγωγής της. Με εισαγγελική εντολή θα εξεταστεί το κοριτσάκι στα δόντια, ώστε να προσδιοριστεί η ηλικία του, ενώ ανθρωπολόγος θα πραγματοποιήσει άλλου είδους ειδικές εξετάσεις, ώστε να αναγνωριστεί η χώρα προέλευσης του κοριτσιού.

«Είναι σχεδόν σίγουρο πως το παιδί δεν είναι Ελληνόπουλο. Αυτό τουλάχιστον λένε οι ειδικοί με βάση τα χαρακτηριστικά του. Επίσης πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τεσσάρων ετών, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς», σημείωνε χθες ο κ. Γιαννόπουλος.

Οι εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί μέχρι χθες δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό για την υγεία της. Κι όσο περνούν οι μέρες η κατάσταση της μικρής βελτιώνεται. Στην αρχή «ήταν τρομοκρατημένη και έκλαιγε, όπως συνήθως συμβαίνει με αυτά τα παιδιά. Ακόμη κι αν απομακρύνονται από επικίνδυνα οικογενειακά περιβάλλοντα νιώθουν την εξάρτηση από αυτόν που τους δίνει ένα κομμάτι ψωμί», λένε οι ειδικοί.

«Σήμερα είναι ευτυχισμένη», υπογράμμιζε χθες ο κ. Γιαννόπουλος. «Παίζει με τα παιχνίδια της και ασχολείται με τους ανθρώπους που τη φροντίζουν. Το μόνο που ήξερε ήταν η εκμετάλλευση. Γνώρισε τη φροντίδα, την καθαριότητα, την ασφάλεια. Γι' αυτό αισθάνεται πολύ άνετα και δείχνει ευτυχισμένη ακόμη και σε έναν χώρο που δεν είναι ο πλέον κατάλληλος για ένα παιδί, όπως είναι ένα νοσοκομείο»...

Η υπόθεση πάντως της μικρής Μαρίας προσλαμβάνει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις. Οι ειδικές γραμμές του «Χαμόγελου του Παιδιού» έχουν λάβει περίπου 8.000 κλήσεις από όλο τον κόσμο μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αυτοί που τηλεφωνούν είναι πολίτες από την Ελλάδα και διάφορες άλλες χώρες όπως νότια Αφρική, Αμερική, Σουηδία, Φινλανδία, Μεγάλη Βρετανία κ.λπ.

Πρόκειται για γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους, πολίτες που θέλουν να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για το μικρό κορίτσι, να βοηθήσουν στις έρευνες με πληροφορίες ή γεγονότα που θεωρούν ότι έχουν σχέση. Στη Σουηδία η φωτογραφία της μικρής έγινε πρωτοσέλιδο σε μια εφημερίδα με τον τίτλο «Αυτό το παιδί μοιάζει να είναι δικό μας», ενώ μεγάλη κινητοποίηση έχει σημειωθεί και στη Φινλανδία.

Ενδεικτικό είναι πως οι σελίδες που διατηρεί το «Χαμόγελο» στα social media (Facebook κ.λπ.) έχουν πάρει φωτιά με 500.000 επισκέψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ πρωτόγνωρη επισκεψιμότητα σημειώνεται και στην ιστοσελίδα της οργάνωσης (200.000 επισκέπτες).

Οι περισσότεροι επισκέπτες είναι από εξωτερικό, ενώ πολλοί στέλνουν και φωτογραφίες παιδιών που μοιάζουν με τη μικρή, προκειμένου να ξετυλιχτεί το κουβάρι και να εντοπιστούν οι πραγματικοί γονείς της. «Eχουν φτάσει σε εμάς πολλά στοιχεία, έχουμε βομβαρδιστεί από πληροφορίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό. Τα επεξεργάζονται οι ειδικοί και η αστυνομία», εξηγεί ο πρόεδρος του «Χαμόγελου» Κώστας Γιαννόπουλος.

Στο «Χαμόγελο» έχουν φθάσει πληροφορίες που αναφέρουν πως η μικρή έχει θεαθεί να ζητιανεύει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως π.χ. στη Λαμία.

ΕΘΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0