Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πετραδάκι – πετραδάκι, για.... τον ποιόνε τόχτισες; - Του Θάνου Οικονομόπουλου

Αρχική | Απόψεις | Πετραδάκι – πετραδάκι, για.... τον ποιόνε τόχτισες; - Του Θάνου Οικονομόπουλου

Έχει πλάκα ο τρόπος που (προ)υπολογίζει τα δημόσια έσοδα από την φορολογία των ακινήτων η κυβέρνηση: όσα λιγότερα -λόγω αδυναμίας καταβολής η επιδέξιας φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγής- εισπράττει κάθε χρόνο μετά την... μονιμοποίηση του "έκτακτου" χαρατσιού και την επέκταση του ΦΑΠ σε 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, τόσο αυξάνει τον προϋπολογισμό εισπράξεων για τον επόμενο χρόνο! Για να πείσει την τρόικα ότι παραμένει συνεπής στις δεσμεύσεις και τα "προαπαιτούμενα" και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η δημιουργική λογιστική να παράξει... δημοσιονομικό πλεόνασμα!

Από τον ΦΑΠ του 2011, 2012 και 2013 (που ένας Αλλάχ ξέρει γιατί έπρεπε να έρθουν μαζεμένοι μέσα σε διάστημα 2,5 μηνών!) έχει εισπραχθεί μόνο μέρος των προϋπολογισθέντων, οι περισσότεροι δε υπόχρεοι είτε σπεύδουν να κάνουν μακροχρόνιες και χαμηλόποσες ρυθμίσεις, είτε "απλώς" επιχειρούν να πουλήσουν τα "κεραμίδια" τους κοψοχρονιάς, σε μια παγωμένη και ακίνητη αγορά ακινήτων. Το επιτελείο Στουρνάρα, ανέβασε (στα χαρτιά και τις λεπτομέρειες...) για το 2014 το ύψος των εισπράξεων από την φορολογία ακινήτων στα 3,6 δισ ευρώ, το ίδιο όμως ταυτόχρονα "εκτιμά" πως το ποσό που ευελπιστεί να εισπράξει είναι 2.9 δισ. Ομολογεί, δηλαδή, ότι ακόμη και στους θεωρητικούς υπολογισμούς του, διευρύνει την βάση των ιδιοκτητών ακινήτων που θα φορολογηθούν, ευελπιστώντας ότι τελικά θα εισρεύσουν στα ταμεία όσο περισσότερα φορολογικά έσοδα από την συγκεκριμένη πηγή..

Έχει ενδιαφέρον, όμως, να δούμε πως κατανέμεται αυτή η "διευρυμένη βάση", ποιοι και ποιου εισοδηματικού επιπέδου την απαρτίζουν και θα επιβαρυνθούν και ποιοι... ωφελούνται. Να πληρώσουν, ας πούμε, κάποιοι φόρο οι αγρότες κάτοχοι καλλιεργήσιμης γης, αφού το "ακίνητό" τους παράγει εισόδημα. Αλλά, ο κληρονόμος κάποιων δεκάδων η και εκατοντάδων στρεμμάτων χέρσων και ακαλλιέργητων εκτάσεων που δεν παράγουν εισόδημα, γιατί να φορολογηθεί; Να επιβληθεί ένας αναλογικός και... λογικός φόρος κατοικίας σε όλους τους ιδιοκτήτες, αλλά τι σόι λογική και αναλογικότητα έχει το μέτρο που καθιερώνεται με τις "ρυθμίσεις", να επιβαρύνονται περισσότερο η μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες μικρομεσαίων αντικειμενικών αξιών, σε σύγκριση με τα μεγάλα ακίνητα υψηλής αντικειμενικής αξίας, όπως προκλητικά προκύπτει από τα παραδείγματα που δημοσιοποίηση το υπουργείο Στουρνάρα; Γιατί, ας πούμε, μεγάλη έκταση με κτίσματα εντός της στην Εκάλη (προσφιλή περιοχή για συγκριτικά παραδείγματα του υπουργού Οικονομικών) η την Μύκονο να πληρώνει λιγότερο φόρο ακίνητης περιουσίας από αντίστοιχο μεγάλο οικόπεδο χωρίς κτίσμα σε χαμηλότερης αντικειμενικής αξίας περιοχή;

Οι ειδικοί περί την αγορά (και μίσθωση) ακινήτων αλλά και οι φοροτεχνικοί, εκφράζουν μετά βεβαιότητος την πρόβλεψη ότι σε σχετικά πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένα πολύ μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας θα επιλέξουν να πουλήσουν τα ακίνητά τους (ιδίως άνεργοι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι) αφού οι φόροι κατοχής , τα τεκμήρια και το κόστος συντήρησης θα καθιστούν ασύμφορη την διατήρησή τους.'Όχι μόνο στις περιπτώσεις που τα συγκεκριμένα ακίνητα ενοικιάζονται και "τσοντάρουν" στο μειωμένο εισόδημα των ιδιοκτητών τους(αφού το 10% πάει στην ανεξάρτητη φορολογία "από ενοίκια", και περίπου δυο νοίκια από τα 12 στον ΦΑΠ- βάλε και την συντήρηση...) αλλά ακόμη και ιδιοκατοίκησης, αν λ.χ. το οικογενειακό ακίνητο έχει επιφάνεια ασύμφορη σε σχέση με τις σημερινές ανάγκες του κατόχου (ηλικιωμένοι με παιδιά που έχουν φύγει κ.λ.π.) και τις προβλέψεις φορολόγησης του.

Έτσι, να ικανοποιηθεί και το "γινάτι" της τρόικας και των δυτικοευρωπαίων δανειστών μας, που δεν μπορούν να χωνέψουν ( και αδυνατούν να κατανοήσουν φοβίες , ανασφάλειες αλλά και συνακόλουθα στερεότυπα που αποκτήσαμε ως εθνική κοινωνία τα 100 τελευταία χρόνια...) πως οι "αργόσχολοι" 'Έλληνες έχουν από τα υψηλότερα παγκοσμίως ποσοστά ιδιοκτησίας ακινήτων, έστω κι' αν για να τα έχουν πάμπολλοι κάνουν " το σκ@τό τους παξιμάδι...".

Να πουλήσουν, λοιπόν-αλλά σε ποια αγορά και σε ποιες τιμές; Οι εμπορικές αξίες, είναι στην μεγάλη τους πλειοψηφία 50% κάτω από τις αντικειμενικές (επί των οποίων υπολογίζονται οι φόροι...), αλλά και πάλι λόγω κρίσης και... αλλεργίας πλέον στην ιδιοκτησία, δεν υπάρχουν αγοραστές! Με 30.000 ευρώ, προσφέρονται (αλλά δεν αγοράζονται) ωραιότατα διαμερίσματα 100 τ.μ στην πλατεία Βικτορίας, στην πλατεία Αμερικής (άλλοτε- αλλά και μελλοντικά- ιδανικές περιοχές), ακόμη φθηνότερα στα Πατήσια, στους Αμπελόκηπους κ.λ.π. Και οι τιμές, όσο η κρίση παγιώνεται (παρά την... αισιοδοξία Στουρνάρα!) θα πέφτουν κι' άλλο, στεγαστικά δάνεια δεν θα εξυπηρετούνται, οι τράπεζες θα βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια κι όποιος διαθέτει το... μπαγιόκο και θέλει να κάνει μια φθηνή επένδυση με μεγάλη απόδοση σε βάθος χρόνου θα μπει στην ρημαγμένη ελληνική αγορά ακινήτων!

'Ήδη στην Ευρώπη , και όχι μόνο, μεγάλες εταιρίες εκμετάλλευσης ακινήτων περιμένουν με ενδιαφέρον πότε οι τιμές θα γίνουν ακόμη φθηνότερες, να έρθουν, να.... μας αγοράσουν τα σπίτια (αλλά και τα μεγάλα αστικά ακίνητα του δημοσίου...) κοψοχρονιάς και στην συνέχεια να τα νοικιάζουν σ' εμάς αλλά και τις κρατικές υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας σ' ένα βάθος χρόνου 20-30 ετών τριπλασιασμό της αρχικής τους επένδυσης. Και θα τους έχουν μείνει και τ' ακίνητα!

Μέχρι να ξαναρχίσουν να πουλάνε Μερσεντές και Ζίμενς, θα βγάζουν κέρδη.... νοικιάζοντας μας τα σπίτια μας!

Πηγή: iefimerida.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0