Der Spiegel: Κόμβος παρακολούθησης η Αθήνα
«Άκρως απόρρητο» έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, σύμφωνα με το οποίο, 80 σημεία παγκοσμίως λειτουργούν ως κέντρα συλλογής πληροφοριών. Ιδιάζον κέντρο παρακολούθησης και η Αθήνα.
Το έγγραφο της NSA που αναπαράγεται σε διεθνή και εγχώρια media περιλαμβάνεται στα ντοκουμέντα του πρώην συνεργάτη των μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν και αναφέρεται στις ειδικές ομάδες συλλογής πληροφοριών SCS (Special Collection Service) που δραστηριοποιούνται σε 80 διαφορετικά σημεία σε όλο τον κόσμο. Η SCS είναι μια ειδική ομάδα την οποία συναποτελούν η CIA και η NSA και η οποία ειδικεύεται στις παρακολουθήσεις.
Τα 19 εξ αυτών βρίσκονται στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων στις διπλωματικές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Βουδαπέστη, Μαδρίτη, Παρίσι, Πράγα, Ρώμη, Σόφια, αλλά και στην Αθήνα.
Ο σχετικός χάρτης που παρουσιάζεται στο γερμανικό περιοδικό εμφανίζει την Αθήνα (Athens & Annex) να έχει ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών SCS (staffed location) όσο και εξοπλισμό που λειτουργεί από απόσταση χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού. Πρόκειται για μια ιδιομορφία που εκτός από την Αθήνα, απαντάται μόνον στη Μόσχα και τη Βιέννη.
Στον χάρτη κάτω, μπορεί κανείς να δει την αναγραφή των ονομάτων των πόλεων όπου λειτουργούσαν οι μονάδες συλλογής πληροφοριών, έτσι όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα leaksource στις 27/10/2013. Στην κορυφή της φωτογραφίας σημειώνεται ότι πρόκειται «για μη λογοκριμένη φωτογραφία που εμφανίστηκε στο Spiegel, και η οποία αργότερα αποσύρθηκε για μια λογοκριμένη έκδοση».
Σύμφωνα με το άρθρο στο γερμανικό περιοδικό, ομάδες παρακολούθησης όπως αυτή που σταθμεύει στην Αθήνα χρησιμοποιούν υπερσύγχρονο εξοπλισμό με δυνατότητες υποκλοπής στοιχείων από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, από ασύρματα και δορυφορικά δίκτυα. Εκτός, τέλος, από την επανδρωμένη ομάδα παρακολούθησης, το γερμανικό περιοδικό αφήνει υπόνοιες για την ύπαρξη μη επανδρωμένης μονάδας και αλλού στην Ελλάδα.
Το Spiegel, στο πλαίσιο του αφιέρωματός του, παραπέμπει στην ιστοσελίδα του Βρετανού δημοσιογράφου-ερευνητή Ντάνκαν Κάμπελ, ο οποίος εργάστηκε ως σύμβουλος του περιοδικού για το θέμα. Ο κ. Κάμπελ στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι συστήματα παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών, προστατευμένα από τη διπλωματική ασυλία, χρησιμοποιούνται προκειμένου να διεξάγονται μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις.
«Ένα βρίσκεται στο Βερολίνο. “Αλλα είναι τοποθετημένα στις ταράτσες των πρεσβειών των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από την Στοκχόλμη ως την Αθήνα» σημειώνει ο Βρετανός δημοσιογράφος.
Στην ιστοσελίδα του, ο κ. Κάμπελ παραθέτει φωτογραφίες από κτίρια αμερικανικών διπλωματικών αποστολών σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γενεύη, το Βερολίνο, η Στοκχόλμη, η Βαρσοβία, οι Βρυξέλλες, αλλά και η Λευκωσία. Ειδικά για την κυπριακή πρωτεύουσα, αναφέρεται ότι «η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία έχει αφιερώσει περισσότερο από το μισό της ταράτσας της σε εξοπλισμό παρακολούθησης καλυμμένο σε υπόστεγο», ενώ παρατίθεται και φωτογραφία από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία, για την οποία επισημαίνεται ότι διαθέτει παρόμοια καλυμμένη ταράτσα, προκειμένου να καλύπτει και να λειτουργεί το δικό της σύστημα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων.
Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα