Υπάλληλοι Πανεπιστημίων: Απεργούν δύο μήνες, πληρώνονται κανονικά!
Σχεδόν δύο μήνες απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, αλλά εξακολουθούν να πληρώνονται, λόγω ενός πολύπλοκου μισθολογικού καθεστώτος που διέπει τον δημόσιο τομέα αλλά και γιατί οι μισθολογικές καταστάσεις εκδίδονται από τους ίδιους αν και ακόμη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες φοιτητές -κυρίως στο πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ- βρίσκονται σε απόγνωση καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει μαθήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου.
Η απεργία ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου και τώρα βρίσκεται στην 8η εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν για τον Σεπτέμβριο διότι οι μισθολογικές καταστάσεις είχαν σταλεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών στις 20 Αυγούστου. Αντίστοιχα για τον μισθό του Οκτωβρίου οι καταστάσεις είχαν σταλεί στις 19 Σεπτεμβρίου και η πληρωμή του Οκτωβρίου έγινε στις 13 και 27/10. Στην εύλογη ερώτηση για ποιο λόγο δόθηκαν οι μισθολογικές καταστάσεις στις 19 Σεπτεμβρίου ενώ ήδη είχε αρχίσει η απεργία, η Ομοσπονδία των υπαλλήλων απαντά ότι δεν ήταν δυνατό να σταλούν στοιχεία για τις ημέρες αυτές διότι απεργούσαν και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες που εκδίδουν τις μισθολογικές καταστάσεις. Ωστόσο δεν δίνονται πειστικές απαντήσεις όσον αφορά στο πώς κατέστη δυνατό να σταλούν οι καταστάσεις πληρωμής και όχι οι καταστάσεις όσων βρίσκονταν σε απεργία από τις 10 έως τις 19 Σεπτεμβρίου.
Πάντως χτες τόσο οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων, που έχουν και την ευθύνη για το ζήτημα αυτό, όσο και οι ίδιοι οι διοικητικοί υπάλληλοι ισχυρίστηκαν στο «Εθνος» ότι όταν λήξει η απεργία θα εκδοθούν οι ονομαστικές καταστάσεις με όλες τις ημέρες που απήργησε ο κάθε εργαζόμενος και ανάλογα θα γίνουν οι πληρωμές. Ηδη οι πρυτάνεις έχουν ζητήσει τα σχετικά στοιχεία και δηλώνουν ότι ανάλογα με τις ημέρες απεργίας για τον κάθε υπάλληλο θα γίνουν οι περικοπές τους επόμενους δυο μήνες και ότι πολλοί εργαζόμενοι θα πάρουν μηδενικά εκκαθαριστικά στο δίμηνο που θα ακολουθήσει.
Οπως τονίζει στο «Εθνος» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας Θ. Πελεγρίνης, «όταν λήξει η απεργία θα καταρτιστούν οι λίστες με τις ημέρες που απήργησε ο κάθε εργαζόμενους και θα γίνουν οι περικοπές στους μισθούς, έτσι όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Οι απεργοί στο πανεπιστήμιο της Αθήνας δεν θα πληρωθούν και θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και αυτό είμαι σε θέση να το διαβεβαιώσω».
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την πληρωμή των διοικητικών υπαλλήλων παρά το γεγονός ότι απεργούσαν. «Θα κοπούν χρήματα αναδρομικά. Εχω ήδη ανακοινώσει πως για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων -όχι μόνο των διοικητικών- που συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, θα γίνει η ανάλογη περικοπή μισθού σε σχέση με τις ημέρες απεργίας που συμμετείχε κάθε υπάλληλος».
Ο κ. Παναγιωτάκης έχει ζητήσει και περιμένει να του σταλούν οι σχετικές καταστάσεις από τον Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων, για το πόσες ημέρες δηλαδή απήργησε ο κάθε υπάλληλος.
Κίνδυνος για το ακαδημαϊκό εξάμηνο
Οι μεγάλοι χαμένοι όμως για άλλη μια φορά είναι οι φοιτητές, αφού ειδικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας αλλά και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου δεν έχουν γίνει μαθήματα από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου εάν δεν εξευρεθεί άμεσα λύση.
Στα δύο αυτά ιδρύματα, δεν έχουν «παγώσει» μόνο οι διοικητικές υπηρεσίες αλλά και όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς τα πανεπιστήμια είναι αποκλεισμένα από τους διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ κατά διαστήματα απεργούν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να έχει χαθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου, να μην έχουν γίνει μαθήματα και να μην έχουν εγγραφεί οι πρωτοετείς φοιτητές.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΕΜΠ, Μιχάλης Τριαντάφυλλος, με ανακοίνωσή του χτυπάει «καμπανάκι» υποστηρίζοντας ότι «ο αποκλεισμός του ιδρύματος και η αναστολή όλων των λειτουργιών του μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εξαμήνου η οποία θα έχει σοβαρότατο αντίκτυπο στους σπουδαστές και τις οικογένειές τους, σε ακύρωση συμβατικών υποχρεώσεων του ιδρύματος και σε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις σε ερευνητές και άλλους εργαζομένους».
Ο κ. Τριαντάφυλλος πάντως αναγνωρίζει ότι «η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ έγινε σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και δεν συνοδεύτηκε από την αναγκαία τεκμηρίωση».
Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης υποστηρίζει ότι εάν ξεκινήσουν μαθήματα τη Δευτέρα θα σωθεί το εξάμηνο. Μάλιστα, αποφάσισε να οριστεί τριμελής Επιτροπή Συγκλητικών για να εξετάσουν από κοινού με το διοικητικό προσωπικό τις δυνατότητες αντιμετώπισης ιδιαιτέρως επιτακτικών λειτουργιών.
Η Σύγκλητος του ιδρύματος πάντως, σε χθεσινή της συνεδρίαση, διαπίστωσε ότι «η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οδηγεί αντικειμενικώς σε βέβαιη διακοπή των ακαδημαϊκών λειτουργιών, παρά τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας να συνεχίσει να προσφέρει το ίδρυμα ακαδημαϊκό έργο». Ωστόσο, έγινε ειδική αναφορά στην πάγια και σταθερή θέση της Συγκλήτου για την ανάγκη διεξαγωγής των μαθημάτων και ολοκλήρωσης των εξετάσεων.
Μ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα