Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η Αναγέννηση του Εθνικού Κήπου

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Η Αναγέννηση του Εθνικού Κήπου

Γίνεται υπαίθρια γκαλερί τέχνης και σημείο αναφοράς για τους πολίτες. Πρωτοβουλία του Οργανισμού ΝΕΟΝ, που χρηματοδοτεί το εγχείρημα και το υλοποιεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Της Ιωάννας Φωτιάδη


Φωτο: Mακέτα του προγράμματος. Στόχος είναι η ανάπλαση οκτώ κομβικής σημασίας σημείων του Εθνικού Κήπου με ήπιες παρεμβάσεις.

Υπάρχει ένα ανήλιαγο και καταπράσινο σημείο στην πόλη μας απ’ όπου μπορούμε να αγναντεύουμε ξέγνοιαστα την Ακρόπολη. Δεν πρόκειται για κάποιο μυστικό «τιπ» που διαδίδεται από στόμα σε στόμα, αλλά για ένα ξεχασμένο σημείο του Εθνικού Κήπου, απ’ όπου πριν από 150 χρόνια η βασίλισσα Αμαλία αρεσκόταν να κοιτάζει τον Παρθενώνα. Αυτό σε λίγους μήνες θα είναι εφικτό για όλους, όπως εξήγησε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κορυφαίος Γάλλος αρχιτέκτονας τοπίου Louis Benech, ο οποίος μαζί με το ελληνικό γραφείο doxiadis + θα υλοποιήσει το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο». Το εγχείρημα αποτελεί πρωτοβουλία του Οργανισμού ΝΕΟΝ, που το χρηματοδοτεί και το υλοποιεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.


Στόχος είναι η ανάπλαση οκτώ σημείων του Κήπου και η υπαίθρια έκθεση έργων τέχνης σε όλη την έκτασή του. Το πρόγραμμα εκθέσεων θα περιλαμβάνει 15 με 20 έργα, εκ των οποίων το 1/3, νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, που θα εκτίθενται επί δύο μήνες ανά διετία. «Ο ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό κοντά στον σύγχρονο πολίτη», επεσήμανε ο ιδρυτής του, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Στην καχυποψία που εκδηλώνεται από διάφορες πλευρές, οι αρμόδιοι διευκρίνισαν χθες ότι το συνολικό κόστος της κηποτεχνικής παρέμβασης κυμαίνεται από 1,2 έως 1,6 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν δωρεά του ΝΕΟΝ, που θα προσφέρει για τρία χρόνια 40.000 ευρώ ανά έτος για τη συντήρηση. Παράλληλα, συνεχίζεται η παροχή φροντίδας από τους κηπουρούς του δήμου και η αξιοποίηση κονδυλίων ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον ίδιο σκοπό. «Θα κάνουμε ήπιες φυτοτεχνικές και αισθητικές εξωραϊστικές παρεμβάσεις, συμβατές με τον χαρακτήρα και τη δομή του βοτανικού κήπου» διευκρίνισε ο Γάλλος κηποτέχνης· «θα φυτεύσουμε 24 δένδρα και 7.068 φυτά». Βασικό εργαλείο θα είναι το παντοδύναμο κλαδευτήρι, δεν θα ξεριζωθεί τίποτα.


Κατ’ ουσίαν ο Εθνικός Κήπος όχι μόνον δεν έχει κάτι να ζηλέψει από αντίστοιχα πάρκα του εξωτερικού, αλλά μοιάζει να υπερέχει αυτών. Το σχήμα λαβυρίνθου, τα εξωτικά του φυτά, οι πηγές και λίμνες, αλλά και η ιστορική του σύνδεση με την πόλη: την Ακρόπολη και τα πάλαι ποτέ Ανάκτορα. «Προσφέρεται η ευκαιρία σε όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργικούς ανθρώπους να προτείνουν λύσεις για το μέλλον. Η λέξι-κλειδί είναι συμμετοχή» είπε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της η Iwona Blazwick, διευθύντρια της Whitechapel Gallery του Λονδίνου που θα επιμεληθεί την υπαίθρια εικαστική έκθεση στην Αθήνα.


Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το όραμα του δημάρχου Αθηναίων. «Ο Εθνικός Κήπος, ανέκαθεν σύμβολο και πηγή ζωής, θέλουμε να πλημμυρίσει εκ νέου με παιδικές φωνές, θέλουμε ο κόσμος και κυρίως οι νέοι να επιστρέψουν στον Κήπο».


Η κρίση «ώθησε» πολλές ομάδες πολιτών αλλά και φορείς, όπως η Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής, σε οργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους, που είχαν έως σήμερα μεγάλη απήχηση και υποδεικνύουν μια τάση εξωστρέφειας. Το ίδιο πνεύμα εξωστρέφειας και συμμετοχής των πολιτών αναμένεται να εκδηλωθεί και στον Κήπο, όπου από τον Μάιο του 2014 θα εκτίθενται τα έργα τέχνης. «Αν ο κόσμος τα αγκαλιάσει, θα γίνει ταυτόχρονα και ο σημαντικότερος προστάτης τους από πιθανούς βανδαλισμούς», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Δασκαλόπουλος.

Η Καθημερινή





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0