Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Κύπρος: Έκλεισε το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Αρχική | Κύπρος | Κύπρος: Έκλεισε το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Έκλεισε το επικαιροποιημένο μνημόνιο κατά την πρωινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με τους επικεφαλής της Τρόικας που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες. Σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών  προϋπόθεση για την λήψη της επόμενης δόσης των 180 εκ. ευρώ είναι το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων.



Πριν τη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της Τρόικας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε συνάντηση τεχνοκρατών των δύο πλευρών κατά την οποία συζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις επί του μνημονίου. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, δεύτερη αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού μνημονίου "ολοκληρώθηκε με επιτυχία" και αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας σχετικό ανακοινωθέν της Τρόικας.

Ανέφερε επίσης ότι πλέον το επικαιροποιημένο μνημόνιο θα αποσταλεί για έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στο Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και στο Γιούρογκρουπ.

Πρόσθεσε ότι ανάλογα με τις διαδικασίες έγκρισης που ακολουθούν κάποιες χώρες μέλη της Ευρωζώνης, το επικαιροποιημένο μνημόνιο της Κύπρου θα εγκριθεί και από εθνικά κοινοβούλια κρατών μελών.

Σε δηλώσεις επί του θέματος θα προβεί στις 15.00 και η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Τρόικα, Ντέλια Βελκουλέσκου.

 

H μελέτη για τις ιδιωτικοποιήσεις

Αύριο θα παραδοθεί από την PwC η μελέτη που θα καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σίγμα», άρχισε και η ετοιμασία του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την αποκρατικοποίηση ημικρατικών οργανισμών, το οποίο και θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία.

Έχει κλείσει και το θέμα της ενοποίησης του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων με το ΦΠΑ, ενώ έχει αποφασιστεί η σύσταση ομάδας διαπραγματευτών για εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών για τον κρατικό αερομεταφορέα.

Η αποστολή της τρόικας θα αποχωρήσει από την Κύπρο αύριο. Τα πρώτα συμπεράσματα αναμένεται να γνωστοποιηθούν στις 11 Νοεμβρίου. Η τελική έκθεση θα είναι έτοιμη το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Με δεδομένο ότι έχει υπερπηδηθεί το εμπόδιο των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και της ικανοποίησης των δανειστών και στα του χρηματοπιστωτικού τομέα, υπάρχει η προσδοκία από κυπριακής πλευράς γι’ άλλη μια θετική αξιολόγηση.

Ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της τρόικας ο Υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι έχει εξασφαλιστεί κάποιος επιπρόσθετος χρόνος πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης ώστε η Κύπρος να προχωρήσει και να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Η πολιτική απόφαση, αντί να ληφθεί για το Νοέμβρη, έχει μετατεθεί για τον επόμενο ένα, ενάμιση μήνα και πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των €180 εκ. στο τέλος του χρόνου», είπε ο υπουργός.

Ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι έχει ξανά επιβεβαιωθεί η ετοιμότητα και η διάθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει και να υλοποιήσει το πρόγραμμα.

Πρόσθεσε επίσης ότι όλες οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και τα προγράμματα αναδιάρθρωσης προχωρούν κανονικά. Τα δημοσιονομικά είπε, παραμένουν υπό έλεγχο και ο δημοσιονομικός σχεδιασμός κρίθηκε ως ικανοποιητικός. Επιβεβαιώνεται επεσήμανε, η ανάγκη της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της υιοθέτησης προσεκτικών και ρεαλιστικών εκτιμήσεων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στο κρατικό μισθολόγιο, ο κ. Γεωργιάδης αφού είπε δημοσιονομικοί σχεδιασμοί θεωρούνται ικανοποιητικοί, τόνισε ότι "παραμένουμε εντός των πλαισίων όπως έχουν καθοριστεί και δεν εγείρεται η ανάγκη για λήψη των όποιων πρόσθετων μέτρων, πέραν απ` αυτά που έχουν ληφθεί".

Πηγή: Sigmalive.com





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Προκλητικός Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

20 Ιουλίου 2024, 12:44
Στα Κατεχόμενα προσγειώθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε εμπρηστική ...

Κύπρος: Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

27 Φεβρουαρίου 2023, 17:46
 - Τι αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ   Έκπληξη στον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, καθώς ο Μιχάλης ...

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος

12 Φεβρουαρίου 2023, 22:52
 Επίσημα Πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης: Ενωμένοι να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε   Εμφανώς συγκινημένος ανέλαβε και επίσημα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0