Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ κατέγραψε στο δεκάμηνο ο προϋπολογισμός

Αρχική | Οικονομία | Πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ κατέγραψε στο δεκάμηνο ο προϋπολογισμός

Στο σκέλος της γενικής κυβέρνησης (ασφαλιστικά ταμεία, τοπική αυτοδιοίκηση) εντοπίζονται τα προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα οποία αποτελούν και εστία διαφωνιών με την τρόικα, αναγνώρισε σήμερα, Τετάρτη, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, φωτίζοντας, εν μέρει, το σκηνικό των ατέρμονων διαβουλεύσεων των δυο πλευρών.


Η ίδια πηγή εξέφρασε την εκτίμηση, εξάλλου, ότι τα αποτελέσματα των εσόδων από ΦΠΑ στην εστίαση θα είναι θετικά, κάτι που αναμένεται να επιτρέψει την παράταση του μειωμένου συντελεστή και στον επόμενο χρόνο.


Κατά τα άλλα, τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι ικανοποιητικά, υπό την έννοια ότι τα μεγέθη είναι σε γενικές γραμμές καλύτερα από τους (αναθεωρημένους, βεβαίως) στόχους του προσχεδίου προϋπολογισμού. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 2,6 δισ. ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ, ενώ αν αφαιρεθούν οι αποδόσεις των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών που επεστράφησαν (SMPs) είναι 1,1 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος 1,1 δισ. ευρώ το δεκάμηνο του προηγούμενου χρόνου.


Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «προσεγγίζεται όλο και περισσότερο ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος», που έχει θέσει η κυβέρνηση ως το τέλος του έτους.


Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης είναι η πορεία των εσόδων, σύμφωνα με όσα είπε. Γενικώς, το τελευταίο τετράμηνο έχει αντιστραφεί η αρνητική πορεία και καλύφθηκε η τρύπα του 1,1 δισ. ευρώ που υπήρχε. Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα στο δεκάμηνο ήταν 35,6 δισ. ευρώ ή 250 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο γιατί ειδικά τον Οκτώβριο υπερέβησαν τον στόχο κατά 700 εκατ. ευρώ.


Μάλιστα, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου τα έσοδα ήταν 660 εκατ. ευρώ ή 45,3% πάνω από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου.


Χαμηλότερα από τον στόχο κινούνται οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι στο τέλος του χρόνου θα κλείσει το άνοιγμα.


Εξάλλου, σε ότι αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με την υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται πως η τρόικα θα αποδεχθεί την παράταση, καθώς έως το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχουν πληρωθεί τα 6,6 δισ. ευρώ από τα 8 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για τα ληξιπρόθεσμα έως 31/12/2012.΄

ΤΑ ΝΕΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0