Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Μέρκελ: Βλέπω φως στο τούνελ - Σαμαράς: Δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Μέρκελ: Βλέπω φως στο τούνελ - Σαμαράς: Δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο

Τις προσπάθειες της Ελλάδας για την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και την έξοδο από την κρίση εξήρε στις δηλώσεις της η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μετά την συνάντηση που είχε στο κτίριο της καγκελαρίας στο Βερολίνο, με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

"Ο κ. Σαμαράς με ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, σημαντική, και αυτό φαίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μεταρρυθμίσεις όμως είναι πιο ευρείες και η Γερμανία υποστηρίζει, και στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και διμερώς, όπως με την task force στον τομέα της αυτοδιοίκησης. Επίσης ετοιμάζεται επενδυτική τράπεζα. Η Ελλάδα συζητά με την Τρόικα, συζητήσαμε για το σημείο που βρίσκεται. Ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις της".


Ικανοποιημένη από την πρόοδο της Αθήνας

Η Καγκελάριος προέβλεψε αίσιο τέλος στην "δύσκολη, αλλά εφικτή" διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και "φως στην άκρη του τούνελ", ενώ εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ χωρίς το βάρος των διαπραγματεύσεων.

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Αθήνας, η Καγκελάριος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της και εξήγησε ότι στην βάση αυτή θα δοθεί και η επόμενη δόση, ενώ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα και αναφέρθηκε ειδικά στο πρωτογενές πλεόνασμα. Σε ό,τι αφορά δε την καταβολή της δόσης εξήγησε ότι το πλεόνασμα είναι μια παράμετρος αλλά όχι η μόνη, αλλά έκανε λόγο για "δυναμική εξέλιξη" και ζήτησε "να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο" και να μην υποθέτουμε πάντα ότι θα συμβεί το χειρότερο.

Η κα Μέρκελ πρόσθεσε ότι “γνωρίζω τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες, αλλά οι πολίτες χρειάζονται τις αναδιαρθρώσεις και την δημοσιονομική σταθεροποίηση για να έχουν καλύτερο μέλλον” και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να καλύψει τις δεσμεύσεις της σημειώνοντας πάντως ότι “θα τα καταφέρει και υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ”. Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία και δεν θα πρέπει να βαρύνεται με διαπραγματεύσεις όταν αρχίσει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το δημοσιονομικό κενό, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι το ζήτημα θα εξετασθεί ενδεχομένως μετά το καλοκαίρι, προκειμένου να συνυπολογισθούν τα έσοδα. Αναφέρθηκε πάντως σε "όχι τεράστιο κενό", αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των δεσμεύσεων.

Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά με σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού, κάνοντας λόγο για "δύσκολο δρόμο" και αναφέρθηκε στην συνεργασία και την στήριξη που προσφέρει το Βερολίνο, τόσο μέσω της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, όσο και μέσω του Πιστωτικού Ιδρύματος για την Ανάπτυξη και της Task Force. Υποσχέθηκε δε την στήριξη της Γερμανίας και στην ελληνική Προεδρία.


Αντ. Σαμαράς: Σημαντικό δείγμα για την έξοδο από την κρίση το πρωτογενές πλεόνασμα

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι "σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή έχουμε πιάσει τους στόχους μας. Θυμίζω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί σαν στόχος για το 2014". Για το, δε, θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι "έχουμε κάνει πολύ δρόμο και θα πάμε ακόμη καλύτερα" και ότι "θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας".


«Δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο»

Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, ούτε θα ζητηθούν νέα κονδύλια, ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους στόχους μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Η ανάπτυξη θα εμφανιστεί και νομίζω ότι αυτό θα απαλείψει το έλλειμμα το οποίο έχουμε και θα μπορέσουμε να καλύψουμε και ένα μέρος των τόκων και των επιτοκίων και των υποχρεώσεων μας», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Δεν ζητάμε τίποτα άλλο από αυτό που έχουμε ζητήσει μέχρι σήμερα και ο,τι ήταν δική μας ευθύνη και νομίζω ότι θα πρέπει ο καθένας να αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.


«Σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα με την τρόικα»

Ακολούθως, ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν θα ήθελε να μιλήσει δημοσίως για τις συζητήσεις που έχουμε με την Τρόικα καθώς "ακόμη είναι εν εξελίξει". Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα και νομίζω ότι και οι δηλώσεις της Τρόικας επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση" δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “δεν βρισκόμαστε στο Βερολίνο για να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα”.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, "οι μεταρρυθμίσεις γίνονται αισθητές και το εμπορικό μας ισοζύγιο εξισορροπήθηκε μετά από δεκαετίες". "Όλα γίνονται με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και πρέπει να γίνουν κι άλλα. Μπαίνουμε όμως σε φάση ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ και αυτό θα ενισχύσει και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού" σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: "Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το σημαντικό δείγμα για την έξοδο από την κρίση. Μιλήσαμε για την τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα, για εκατοντάδες παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς, που καταργούν εμπόδια και στρεβλώσεις και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα".

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, με την κα Μέρκελ "μιλήσαμε για το ελληνικό ταμείο ανάπτυξης στο οποίο θα συμβάλλει η ΚFW που θα ενισχύσει την ρευστότητα. Μιλήσαμε για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας. Επίσης για τις προοπτικές που ανοίγονται με την ελληνική προεδρία". Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε την καγκελάριο "για την διαρκή της στήριξη όπως και τους άλλους ευρωπαίους εταίρους για την αλληλεγγύη. Το ταξίδι της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί και θα είναι επιτυχία και για την Ευρώπη" διαβεβαίωσε ο κ. Σαμαράς.

Πηγή: Real.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0