Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Συγχωνεύονται νοσοκομεία και οργανισμοί υγείας

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Συγχωνεύονται νοσοκομεία και οργανισμοί υγείας

 ΗΜΕΡΗΣΙΑ

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=27471203

20/4


Φορείς - φαντάσματα κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα, αποκάλυψε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου


 

Της Ελένης Πετροπούλου

 Συγχωνεύσεις και καταργήσεις δεκάδων οργανισμών, φορέων ακόμη και δημόσιων νοσοκομείων ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να περιορίσει τις δαπάνες (έως και 2 δισ. ευρώ) αλλά και να βάλει τάξη σε οργανισμούς - «φαντάσματα» που στην κυριολεξία κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα.


Ενδεικτική είναι η περίπτωση δομών της ψυχικής υγείας, η αξιολόγηση των οποίων αποκάλυψε ότι από τα επιπλέον 17 εκατομμύρια που ζητούσαν κρατική χρηματοδότηση για το 2009, μόλις τα 7 εκατ. αφορούσαν πραγματικές ανάγκες και λειτουργίες! Τα υπόλοιπα, τα οποία εγκρίθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας, θα? κατέληγαν στη «μαύρη» τρύπα του συστήματος, ενώ τώρα -σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά- θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των φορέων το 2010.



Φορείς 
Όπως αποκάλυψε χθες η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, το υπουργείο μελετά ενσωμάτωση φορέων που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν, ενώ δεν απέκλεισε να συγχωνευθούν και νοσοκομεία, μικρής δυναμικότητας με άλλα μεγαλύτερης, και κυρίως στην Αττική. Ήδη, πάντως, το υπουργείο προτείνει την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Υγείας (η αποστολή του θα καλυφθεί από άλλες υπάρχουσες δομές του υπουργείου Υγείας), τη συγχώνευση του Κέντρου Κληρονομικών Νόσων Αίματος με το Εθνικό Κέντρο Αίματος, τη συγχώνευση του Ινστιτούτου Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας με το ΕΚΚΕ, τη συγχώνευση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ατόμων με Αναπηρίες με το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης και τη συγχώνευση του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης με το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης.

Σε κάθε περίπτωση, η υπουργός διευκρίνισε ότι «οι καταργήσεις ή συγχωνεύσεις θα αποφασίζονται με το κριτήριο της οικονομίας και του εξορθολογισμού των δαπανών, αλλά και με εκείνο της εξυπηρέτησης των πολιτών», ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζομένων στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμούς.

Αναφορικά με την έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας και τις συνέπειες που θα επιφέρει στην Υγεία η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε πως «συνεχίζουμε κανονικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης» διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει «καμία αναστολή στις προσλήψεις». Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των νοσηλίων.

Διατάξεις 
Η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε και την υπαγωγή των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στο υπουργείο, ενώ παρουσίασε τις διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή και θα συζητηθούν σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για τις προμήθειες, τις ιδιωτικές κλινικές και τους ιδιωτικούς φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Όπως είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου «οι διατάξεις αυτές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: επιβάλλουν κανόνες διαφάνειας, εξοικονόμησης και εξορθολογισμού, καλύπτουν 'γκρίζες' ζώνες και σταματάνε παρατυπίες». Ειδικά για τις προμήθειες, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί και ηλεκτρονικές δημοπρασίες θα γίνουν το καλοκαίρι, πιλοτικά σε κάποια δημόσια νοσοκομεία και για συγκεκριμένα υλικά.



Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0