Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Νέλσον Μαντέλα: Ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα για Ισότητα και Ελευθερία - Του Ντίνου Αυγουστή

Αρχική | Απόψεις | Νέλσον Μαντέλα: Ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα για Ισότητα και Ελευθερία - Του Ντίνου Αυγουστή

Η ευλογημένη και χρυσοφόρα γη της Ν. Αφρικής δέχθηκε πριν λίγες μέρες στα σπλάχνα το πιο άξιο τέκνο της και μια από τις σημαντικότερες και μακροβιότερες πολιτικές προσωπικότητες της Παγκόσμιας Ανθρωπότητας. Ένα εμβληματικό ηγέτη, που έγινε σύμβολο αγώνα για Ισότητα και Ελευθερία. Το φέρετρο του σκέπαζε η σημερινή σημαία της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας που χρησιμοποιήθηκε προσωρινά στις εκλογές του 1994 και στην ορκωμοσία του Νέλσον Μαντέλα και έκτοτε επικράτησε και έγινε δημοφιλής και επίσημη.
Ο Μαντίμπα, όπως χαϊδευτικά τον αποκαλούσαν, ήταν γιος φυλάρχου που απαρνήθηκε το αξίωμα να γίνει αρχηγός της φυλής, επιλέγοντας να σπουδάσει νομικά στο πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ. Επέλεξε την δικηγορία για να αγωνισθεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μαύρων ομοφύλων του, θυσιάζοντας τα πάντα για να επιτύχει τον σκοπό του. Σε όλη του τη ζωή πάλευε για μια γνήσια ενωμένη, δημοκρατική και μη ρατσιστική Νότιο Αφρική και για ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για το σύνολο του λαού του.
Η αγωνιστική του δράση αρχίζει το 1944, όταν έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και ταυτοχρόνως ξεκινά μια σκληρή και άνιση μάχη κατά του ρατσισμού, για την εξάλειψη των πολιτικών του απαρτχάιντ του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος. Ενάντια κυρίως των διακυβερνήσεων μιας πολύ μικρής μειοψηφίας ανεγκέφαλων λευκών, με τελευταίο δικτάτορα τον Pieter Botha πρωθυπουργό της Ν. Αφρικής για δεκαέξι συναπτά χρόνια (1978-1984). Κατά τη διάρκεια της δίκης του για τις δραστηριότητές του, ο Μαντέλα διακήρυξε: «Πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών, πάλεψα και ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Αυτό που επιθυμώ είναι το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσων ευκαιριών. Είναι ένα ιδανικό, το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματοποιήσω. Αλλά αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω»…
Πέρασε είκοσι επτά δίσεχτα χρόνια στις ανήλιαγες φυλακές της λευκής παντοδυναμίας του απαρτχάιντ, κάτι που δεν τον εμπόδισε μετά την απελευθέρωση να κάνει σκοπό της ζωής του την εθνική και φυλετική συμφιλίωση. Ελεύθερος από το 1990, ανέλαβε το προεδρικό χρίσμα από το 1994 μέχρι το 1999. Το 1993 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον τελευταίο πρόεδρο του απαρτχάιντ, Φρεντερίκ ντε Κλερκ, για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στη Δημοκρατία.
Ο Νέλσον Μαντέλα πέρασε στην ιστορία ως ένας πραγματικά μεγάλος παγκόσμιος ιστορικός ηγέτης και θα είναι για πάντα ένα άσβεστο φως στον αγώνα για τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Ένα πραγματικό πρότυπο αγωνιστή που θα εμπνέει τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διηνεκές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και όπως πολύ εύστοχα σημειώνει από το Λονδίνο η δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής Φανούλα Αργυρού: «ο Νέλσον Μαντέλλα ήταν ο Άνθρωπος που απέρριψε ασυζητητί  ως ρατσιστική τη τουρκο -βρετανική διζωνική λύση για τη πατρίδα του, όταν του την πρότειναν και εκείνου την δεκαετία του 1990, στο πρότυπο που την προωθούν από το 1974 για λύση του δικού μας Κυπριακού προβλήματος».
Ο Νέλσον Μαντέλα που σε αντίθεση με την σημερινή παγκόσμια πολιτική και οικονομική μαφία, δεν έκτιζε, αλλά γκρέμιζε και διέλυε χωρίς να συμβιβάζεται τα τείχη του διαχωρισμού.

Δρ. Ντίνος Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.avgoustis@hotmail.com





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0