Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Βοσνιακή θρυαλλίδα

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Βοσνιακή θρυαλλίδα

AΠOΣTOΛH: ΓIΩPΓOΣ TΣIPIKOΣ (ΠEIPAIAΣ)


Η Φωνή της Ρωσίας












 

2.02.2010, 15:39


Το προεσχές κιόλας μέλλον μπορεί να επιδεινωθεί απότομα η κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι Βόσνιοι Σέρβοι σχεδιάζουν να διοργανώσουν τον Φεβρουάριο δημοψήφισμα  με σκοπό τη διατήρηση του συνταγματικού τους καθεστώτος   έτσι ώστε να εμποδίσουν τις αρχές του Σεράγεβο, των ΗΠΑ και της ΕΕ να διαλύσουν την βοσνιακή Δημοκρατία της Σερβίας.




Κατεβάστε ηχητικό αρχείο - Download


Ο δόκιμος διδάκτορας ιστορικών επιστημών Πιότρ Ισκεντέροβ, αναλύοντας την διαμορφωμένη κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη γράφει: «Δυστυχώς, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια αποκτούν ακόμα μια φορά εξαιρετικά επικίνδυνα σχεδιογραφήματα στην πολυμαρτυρική ιστορία της περιοχής . Αν οι προθέσεις των αλβανικών αρχών της Πρίστινας να καταστήλουν βίαια την αντίσταση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου  μπορούν να προκαλέσουν νέο σερβο-αλβανικό πόλεμο, οι εξελίξεις δε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη  απειλούν με πολύ μεγαλύτερη διένεξη με τη συμμετοχή μερικών βαλκανικών χωρών και των Στρατών τους. Πάντως ο απερχόμενος στις 18 Φεβρουαρίου πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς επισήμανε ήδη την ανάγκη της ένοπλης επέμβασης της χώρας του στις εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τους Βόσνιους Σέρβους. Στη δοσμένη περίπτωση, όπως είπε, η Βοσιανική Δημοκρατία της Σερβίας, «θα πάψει να υπάρχει».

Το παράδοξο εδώ συνίσταται στο ότι οι Βόσνιοι Σέρβοι με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δεν αγωνίζονται για τις αυτονομιστικές ιδέες, αλλά για το ακλόνητο των αρχών του διεθνούς δικαίου. Στη δοσμένη περίπτωση γίνεται λόγος για τη Συνθήκη του Ντέιτον που είχε υπογραφεί το 1995 με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ακριβώς αυτή την Συνθήκη προσπαθούν τους τελειταίους μήνες να την αναθεωρήσουν στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες έτσι ώστε να μετατρέψουν την πολυεθνική Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε σκληρό ολοκληρωτικό κράτος, στο οποίο στους ντόπιους Σέρβους θα ανατεθεί ο ρόλος της μειονότητας χωρίς οποιαδήποτε πραγματική αυτονομία. Δεν είναι καθόλου παράξενο ότι η δοσμένη ιδέα άρεσε πολύ στους Βόσνιους μουσουλμάνους και στους συμμάχους τους- στους Κροάτες. Στο παράδειγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης οι δυτικές χώρες εξακολουθούν να εφαρμόζουν σήμερα εκείνο το σενάριο αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, που η εφαρμογή του οποίου είχε αρχίσει πριν μερικές δεκαετίες  ακόμα,- είπε στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" ο Ντράγκαν Τοντόροβιτς, αντιπρόεδρος του Σερβικού ριζοσπαστικού κόμματος, αρχηγός της κοινοβουλευτικής του ομάδας στη Λαϊκή Συνέλευση (Σκούπσινα). «Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι από τα μέσα του 20ου αιώνα, άρχισαν να εφαρμόζονται εκείνα τα γεωπολιτικά σενάρια, που είχαν σαν σκοπό τους πρώτ' απ' όλα τη διάλυση της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, της Ενωσιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και μετά και της Σερβίας,- παρατήρησε στη συνέχεια ο Ντράγκαν Τοντόροβιτς. Σήμερα, πεδίο γεωπολιτικών παιχνιδιών, που καλούνται να μετακομματιάσουν τον βαλκανικό χώρο σύμφωνα με τις ανάγκες των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων παικτών, αποδείχτηκαν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο. Η διαμορφωμένη κατάσταση απειλεί μέ νέες αιματηρές διενέξεις και απαιτεί δραστήρια συμμετοχή της Ρωσίας»,- θεωρεί ο Σέρβος βουλευτής.

Είναι ενδεικτικό, ότι οι αρχές του Σεράγεβο τις τελευταίες μέρες καλούν επίμονα ακριβώς τη Ρωσία να συμβάλει στην «συνεπή και ολοκληρωτική υλοποίηση της Συνθήκης Ειρήνης του Ντέιτον». Έτσι δήλωσε αυτές τις μέρες ο Βόσνιος μουσουλμάνος Χαρις Σιλάιτζιτς, μέλος του συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ρώσο πρεσβευτή Αλεξάντρ Μποτσάν-Χάρτσενκο. Όμως, απ' ότι φαίνεται, το Σεράγεβο και η Μόσχα καταλαβαίνουν πολύ διαφορετικά την ουσία αυτών των συμφωνιών.



Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0