Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η Μάχη της Βρέστης - Σεπτέμβριος 1944 (videos από τα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ)

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Η Μάχη της Βρέστης - Σεπτέμβριος 1944 (videos από τα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ)

Λιμάνι της Βρέστης - Γαλλία: 8 - 11 Σεπτεμβρίου 1944, μετά από δραματική μάχη και σφοδρούς βομβαρδισμούς που προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές, τα γερμανικά στρατεύματα παραδίδονται στον αμερικανικό στρατό που μπαίνει στην ερειπωμένη πόλη.


Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το λιμάνι της Βρέστης και κυρίως το νησάκι Ουεσάν στα βορειοδυτικά της, αποτελούσε ναύσταθμο όπου κατασκευάζονταν γερμανικά πολεμικά πλοία. 


Στο δεύτερο από τα τρία videos που ακολουθούν θα δείτε την παράδοση μιας γερμανικής μονάδας παραστρατιωτικών στους Αμερικανούς, οι οποίοι ανακρίνουν τους στρατιώτες.


Δεν θα αντισταθώ στον πειρασμό να δημοσιεύσω επίσης το αγαπημένο μου ποίημα "Μπαρμπαρά" του μεγάλου Ζακ Πρεβέρ, που γράφτηκε για την περίσταση και συνοψίζει, νομίζω, όλο τον ορυμαγδό και παραλογισμό του πολέμου μέσα σε λίγους στίχους.





[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=c9ZBz3sSkJE&feature=related&w=640&h=505]

ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ

Θυμήσου Μπαρμπαρά
Έβρεχε χωρίς σταματημό στη Βρέστη εκείνη την ημέρα
Και περπατούσες χαμογελαστή
Χαρούμενη ευτυχισμένη μουσκεμένη
Μέσα στη βροχή
Θυμήσου Μπαρμπαρά
Έβρεχε χωρίς σταματημό στη Βρέστη
Και σε συνάντησα στην οδό Σιάμ
Χαμογελούσες
Κι εγώ χαμογελούσα
Θυμήσου Μπαρμπαρά
Εσένα που δεν σε ήξερα
Εσύ που δεν με ήξερες
Θυμήσου
Θυμήσου εκείνη την ημέρα
Μην ξεχνάς
Ένας άντρας προφυλαγόταν κάτω από ένα πρόθυρο
Και φώναξε το όνομά σου
Μπαρμπαρά
Κι έτρεξες προς το μέρος του μέσα στη βροχή
Μουσκεμένη ευτυχισμένη χαρούμενη
Και ρίχτηκες στην αγκαλιά του
Θυμήσου τό Μπαρμπαρά
Και μη μου θυμώνεις αν σου μιλάω στον ενικό
Μιλάω στον ενικό σε όλους όσους αγαπώ
Ακόμα κι αν δεν τους έχω δει παρά μια μόνη φορά
Μιλάω στον ενικό σε όλους όσους αγαπιούνται
Ακόμα κι αν δεν τους ξέρω
Θυμήσου Μπαρμπαρά
Μην ξεχνάς
Αυτήν την ήρεμη κι ευτυχισμένη βροχή
Πάνω στο ευτυχισμένο πρόσωπό σου
Πάνω σ’ αυτήν την ευτυχισμένη πόλη
Αυτήν τη βροχή πάνω στη θάλασσα
Πάνω απ’ τον ναύσταθμο
Πάνω απ’ το πλοίο τ’ Ουεσάν
Ω Μπαρμπαρά
Τι σαχλαμάρα ο πόλεμος
Τι απέγινες τώρα
Μέσα σ’ αυτή τη βροχή σίδερου
Φωτιάς ατσαλιού και αίματος
Κι αυτός που σ’ έσφιγγε στην αγκαλιά του
Ερωτευμένα
Μήπως είναι νεκρός εξαφανισμένος ή ακόμα ακόμα ζωντανός
Ω Μπαρμπαρά
Βρέχει χωρίς σταματημό στη Βρέστη
Όπως έβρεχε πριν
Αλλά δεν είναι το ίδιο κι όλα καταστράφηκαν
Είναι μια πένθιμη βροχή τρομερή και λυπητερή
Δεν είναι πια η καταιγίδα
Φωτιάς ατσαλιού αίματος
Απλών νεφελωμάτων
Που ψοφάνε σαν τα σκυλιά
Σκυλιά που εξαφανίζονται
Στα νερά της Βρέστης
Και πάνε να σαπίσουν μακριά
Μακριά πολύ μακριά απ΄ τη Βρέστη
Που απ’ αυτήν δεν μένει πια τίποτα.


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=jv5tRAajtWs&feature=related&w=640&h=505]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=JKwpxoYogII&feature=PlayList&p=A93B43D5B94CA5DA&playnext_from=PL&playnext=1&index=4&w=640&h=505]



Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



Giorgos Tsirikos την 25 Απριλίου 2010, 19:15
Σχόλιο από Giorgos Tsirikos
Το αρθρο σας κ. λουπα για την βρεστη htan πολύ καλο συγχαρητηρια,

Σε κάθε πολεμο βεβαια ο στοχος ηταν είναι και θα είναι να εξουδετερωθη ο αντιπαλος με κάθε μεσο.(….τηρουμενων των συμφωνιων της γενευης) ? η οποια εχει παραβιασθει πολλες φορες αλλα ακρη δεν βρισκεται , κάθε εμπολεμος την ερμηνευει όπως θελει εκτος αν προκειται για καραμπινατες παραβιασεις που αφορουν ειδεχθη εγκληματα πολεμου κατά της ανθρωποτητας κτλ .κτλ. αλλα και αυτά παραβιαζονται αρκετες φορες κλεινουμε τα ματια η κανουμε ότι δεν ακουμε, η πολλες φορες τα κρατη κατά πως τα συμφερει θετουν Νομικιστικα θεματα που αν δεν εισαι νομικος ειδικευμενος στο διεθνες δικαιο δεν τα πολυκαταλαβαινεις αλλα αυτό δεν είναι το θεμα μου .

Υπηρξαν φορες μεσα στις μαχες και σε αντιπαλους που να κυριαρχησε το συναισθημα και ο ανθρωπισμος ? λιγες μπορω να πω και μετρημενες στα δακτυλα του ενός χεριου ισως απ ότι εχω διαβασει και μια είναι και η παρακατω.

Εξ αιτιας του πολύ ωραιου και συναισθηματικου αρθρου σας θυμηθηκα ότι η βρεστη κατά τον 2ο παγκοσμιο πολεμου ηταν η κυριωτερη βασι υποβρυχιων των γερμανων , όπως το μπορντο επισης και la rochelle (la palice).

(οι βασεις αυτες υπαρχουν σαν μουσεια θα ηταν εμπειρια να τις δει κανεις απο κοντα σημερα το εχω μετανοιωσει διοτι όταν βρισκομουν εκει και πιο νεος με ενδιεφεραν αλλα γαλλικα αξιοθεατα τοτε)

Από εκει λοιπον εξορμουσαν τα γερμανικα υποβρυχια και σκορπιζαν τον ολεθρο στους Ωκεανους σε νηοπομπες και σε μεμονωμενα εμπορικα πλοια αν τα εβρισκαν αδεσποτα δηλ.να μην είναι μεσα σε νηοπομπη προστατευμενη από πολεμικα πλοια. Είναι γνωστο ότι οι Ελληνες πληρωσαμε πολύ βαρυ τιμημα σε ανθρωπινες ζωες στις θαλασσες από τις γερμανικες τορπιλες στον πολεμο.

Ανθρωπινη και πολύ γεναια πραξι εγραφε τοτε ο παγκοσμιος τυπος για τον Werner lott κυβερνητη ενός γερμανικου υποβρυχιου ο οποιος βυθισε κοντα στις ιρλανδικες ακτες το ελληνικο εμπορικο πλοιο διαμαντης , στις 3/10/39 αλλα πριν το τορπιλισει αναδυθηκε στην επιφανεια ειδοποιησε το πληρωμα ότι θα βυθισει το πλοιο τους και να το εγκαταλειψουν να βγουν με τις βαρκες στις ακτες της ιρλανδιας, πλην όμως ο καιρος ηταν πολύ ασχημος ,και επειδη δεν θα μπορουσαν να βγουν με τις βαρκες στις ιρλανδικες ακτες εστειλε φουσκωτο ο ανθρωπος τους εβαζε μεσα 4 ατομα ανα κάθε δρομολογιο και τους πηγαινε στο υποβρυχιο επανω όταν επιβιβασθηκε ολο το πληρωμα εβυθισε το πλοιο .

Καταδυθηκε και αναδυθηκε μετα από πολλες ωρες κατοπιν εζυγωσε στις ακτες οι κατοικοι δεν πιστευαν στα ματια τους λενε οι μαρτυριες , και παλι με φουσκωτο από το υποβρυχιο αποβιβασε τους ελληνες 28 ατομα ανα 4 κάθε δρομολογιο στις Ακτες και μετα εφυγε.Πρωτοσελιδα σε ολον τον κοσμο τοτε ραδιοφωνα εφημεριδες ενας χαμος.

Στις 29 νοεμβριου 1939 σε περιπολια που εκανε το γερμανικο υποβρυχιο ανατολικα των shetland islands εγινε αντιληπτο απο αγγλικα πολεμικα πλοια που σημαναν συναγερμο και με βομβες βυθου πετυχαν το υποβρυχιο το οποιο με δυσκολια αναδυθηκε τελικα στην επιφανεια οπου ολοι οι αντρες του περισυνελεγησαν από τους αγγλους μεσα από την θαλασσα εις κακην καταστασι με τελευταιο τον πλοιαρχο Werner lott.

Επικεφαλης των αγγλικων πολεμικων τοτε ηταν ο λορδος Louis mountbatten ο οποιος εδωσε και τις διαταγες να γινει η περιθαλψι των ναυαγων αιχμαλωτων πλεον των αγγλων , οπως και εγινε χωρις να γνωριζουν οτι αυτο το πληρωμα Ηταν το πληρωμα του υποβρυχιου του Werner lott και ο ιδιος αυτοπροσωπος αιχμαλωτος πλεον των αγγλων.

Αλλα ας αφησουμε τους ιδιους που εζησαν τα γεγονοτα τοτε να τα πουν τμηματικα.

Για το γερμανικο υποβρυχιο u-852 ο κυβερνητης του, ερικ βιλχεμ οταν βυθιζε τα πλοια μετα εκτελουσε τυχον διασωθεντες απο το Πηλευς εσωθηκαν 3 η 4 ατομα μετα απο 1 μηνα βρεθηκαν σε σχεδια ο ενας κατεθεσε στην νυρεμβεργη και ο κυβερνητης εκτελεστηκε για εγκληματα πολεμου.

Ο λορδος μπαουμπαντεν ειχε συχνη αλληλογραφια με τον κυβερνητη του u35 και ειχε αναπτυχθει μεταξυ τους μια αλληλοεκτιμησι .

Στην ακτη της Ιρλανδιας που ανηγερθη ενα μνημειο που αποβιβασε τους ελληνες ναυτικους ηταν παρων και ο γερμανος πρεσβυς οπως πιστευω και ο ελληνας πρεσβυς.



http://odysseaschios.blogspot.com/2009/11/711.html


http://www.uboat-bases.com/
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
-1
συνολικά: 1 | προβολή: 1 - 1

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0