Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Το who is who 6 κατηγορουμένων για τα δάνεια του ΤΤ

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Το who is who 6 κατηγορουμένων για τα δάνεια του ΤΤ

ΕΡΕΥΝΑ

 

 

 

Της Έφης Καραγεώργου


Οι διοικήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας στο κομμάτι των χορηγήσεων, όπως και γνωστοί επιχειρηματίες βρίσκονται στη λίστα των 25 κατηγορούμενων για την υπόθεση των επισφαλών δανείων που χορήγησε το ΤΤ την περίοδο 2008- 2012.

Για επτά από τους εμπλεκόμενους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και συγκεκριμένα για τον πρώην πρόεδρο του ΤΤ κ. Άγγελο Φιλιππίδη, που βρίσκεται στην Αμερική και δηλώνει πως θα επιστρέψει για να δώσει εξηγήσεις στην Δικαιοσύνη.

Για τον Μάριο Βαρότση αναπληρωτή γενικό διευθυντή της τράπεζας, που συνελήφθη.

Για τον επίσης συλληφθέντα Χαράλαμπο Γαιγκούδη, αναπληρωτή γενικό διευθυντή, που έχει αποχωρήσει από το 2009 από το ΤΤ.

Για το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, που βρίσκονται εκτός Ελλάδος (πληροφορίες τους θέλουν να βρίσκονται στην Ελβετία).

Για τον προφυλακισμένο για την υπόθεση της Proton Bank Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

Για τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

Η υπόθεση, που έχει σαφώς πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις, ξεκίνησε να ελέγχεται ύστερα από καταγγελία που έγινε στην Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο επικεφαλής της Αρχής αντισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Νικολούδης, ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για τις μεγάλες χορηγήσεις του ΤΤ από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα πορίσματα της ΤτΕ παραδόθηκαν το 2009 και το 2012, και διαπίστωναν σημαντικές ατασθαλίες στις χορηγήσεις δανείων ενώ και πρόσφατα η Αρχή ζήτησε από τον κ. Χάρη Σιγανό (επικεφαλής του ΤΤ μέχρι την απορρόφηση του από την Eurobank), επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία των δανείων.

Τον Ιούλιο του 2013 ήρθε στο φως το πόρισμα Νικολούδη το οποίο ήταν συντριπτικό.

Έκτοτε και έπειτα από ενδελεχή έρευνα, η εισαγγελέας κα Ράικου εξέδωσε 7 εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Ο κ. Άγγελος Φιλιππίδης, είναι οικονομολόγος. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στη Νέα Υόρκη. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και στις Διεθνείς Σχέσεις (με έμφαση στο Διεθνές Τραπεζικό και Χρηματοπιστωτικό Σύστημα) στο Πανεπιστήμιο Columbia, από όπου πήρε Masters in International Affairs και Masters in Business Administration.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της «Εμπορική Χρηματιστηριακή» (1991-1993) και Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της «Εμπορική Κεφαλαίου» (1993-1994). Στη συνέχεια διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της «Διεθνής Χρηματιστηριακή» (1994) και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Όμιλος Διεθνών Συμβούλων» (1994-1999), που παρείχε συμβουλές σε επιχειρήσεις για θέματα στρατηγικών αποφάσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Την περίοδο 2000-2003 ήταν Πρόεδρος της Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός και από το 2003 έως σήμερα ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα στον χρηματοοικονομικό και τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα και σε χώρες της Βαλκανικής.

Τον Οκτώβριο του 2007 η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή τον διόρισε στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε ανταγωνιστική τράπεζα με κέρδη. Αν δεν είμαστε ανταγωνιστικοί είναι πιθανό να εξαγοραστούμε έναντι πινακίου φακής» είχε αναφέρει από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τον Μάιο του 2008 ο κ. Άγγελος Φιλλιπίδης. Ήταν η εποχή που είχε ξεσπάσει πόλεμος στην τραπεζική αγορά για το ΤΤ, και μεγάλες τράπεζες αποκτούσαν πακέτα μετοχών του.

Υπενθυμίζουμε πως το ΤΤ επί διοίκησης του κ. Φιλιππίδη είχε επενδύσει και σε CDS, τα γνωστά ασφάλιστρα κινδύνου για τη χώρα. Η επένδυση έγινε το καλοκαίρι του 2009, λίγο πριν από τις εκλογές.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Φιλιππίδης, προήδρευε της επενδυτικής επιτροπής που ενέκρινε τα ομολογιακά δάνεια. Ανάμεσα στις συμβάσεις που ελέγχονται είναι δύο ομολογιακών δανείων που συνήφθησαν στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με την εταιρεία του ζεύγους Γριβέα- Βάτσικα. Ακόμα ελέγχονται τα ομολογιακά δάνεια που δόθηκαν στην ASPEN ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ ύψους 22,4εκατ ευρώ και 12,8εκατ ευρώ στις αρχές του 2009. Στην ALMOND AKINHTΩΝ ΑΕ 18,5εκτ ευρώ και στην EKTASIS DEVELOPMENT AE 51εκατ ευρώ τους πρώτους μήνες του 2009.


Κλέων Παπαδόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics (M.Sc) και στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας των ΗΠΑ (MBA).

Έχει 25ετή διεθνή εμπειρία στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, εργάσθηκε για τους οίκους Lloyds του Λονδίνου και Security Pacific και στη συνέχεια, επίσης στο Λονδίνο διετέλεσε υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Swiss Bank Corporation, η SBC Warburg και η UBS, με καθήκοντα υπεύθυνου αγορών αρχικά για την Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα και μετέπειτα για ολόκληρη την Ευρώπη και τις ανερχόμενες αγορές.

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Ανάμεσα στους ισχυρούς φίλους του κ. Παπαδόπουλου, ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά και η οικογένεια του Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της περιόδου 2010-2013 που προΐστατο του ΤΤ, η θητεία του στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χαρακτηρίστηκε από δύο πράγματα: α) την κόντρα του με τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Σπύρο Παντελιά, ο οποίος τελικά παραιτήθηκε β) τις δραστηριότητες του ΤΤ με την οικογένεια του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού, Αντρίκου Παπανδρέου (ενοικίαση καταστημάτων ιδιοκτησίας της οικογένειας της συζύγου του, χορηγίες κλπ).

Επίσης εργαζόμενοι του ΤΤ είχαν καταγγείλει ότι ο πρόεδρος χρέωνε τα προσωπικά του έξοδα στην τράπεζα. Χαρακτηριστική ήταν η καταγγελία ότι αγόρασε ειδικό ψυγείο των 1.500 ευρώ για να συντηρεί στη σωστή θερμοκρασία τα κρασιά του, το οποίο πλήρωσε το ΤΤ.

Ο κ. Παπαδόπουλος στην επιστολή παραίτησης του, τον Ιανουάριο 2013 μεταξύ των άλλων αναφερόταν στις μεταρρυθμίσεις που έκανε στις δομές του ΤΤ «βελτιώνοντας μεταξύ άλλων τις εγκριτικές διαδικασίες, τον έλεγχο κινδύνων, την εταιρική διακυβέρνηση και άλλα. Αλλά, το σημαντικότερο όλων ήταν το ότι κρατήσαμε τους Έλληνες πελάτες/καταθέτες μαζί μας, ενισχύοντας τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει μαζί τους».


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΡΙΒΕΑΣ -ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΤΣΙΚΑ

Ο 50χρονος Κυριάκος Γριβέας ήταν φαρμακοποιός.

Ξεκίνησε την επιχειρηματική του δράση με τη σύσταση μιας εταιρείας για επιστημονικές εκδόσεις. Η Αναστασία Βάτσικα είχε την εταιρεία C&C, η οποία διοργάνωνε συνέδρια. Μετά τον γάμο τους η εταιρεία των συνεδρίων αναπτύχθηκε, ενώ αργότερα σύστησαν τις επιστημονικές εκδόσεις «Mondus Vivendi», την εταιρεία επικοινωνίας CIP, είχαν αναλάβει την Diners Club από τη Citibank (επί Χρ. Βασιλειάδη), δημιούργησαν την ID Events που είχε αποκλειστική δραστηριότητα την προώθηση τσιγάρων και είχαν πάρει επίσης και την εκμετάλλευση των γνωστών σε όλους ξενοδοχείων «Country Club».

Ο Γριβέας και η Βάτσικα γιγάντωσαν τις εταιρείες τους, κυρίως στο σκέλος των συνεδρίων και των επικοινωνιακών προγραμμάτων που αναλάμβαναν για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Στην αρχή οι εταιρείες Glaxo και Yanssen Cilag εισέφεραν στις εταιρείες του Γριβέα πάνω από το 70% του συνολικού τζίρου, αφού διοργάνωναν συνέδρια με χορηγούς τις εν λόγω φαρμακευτικές εταιρείες, τα γραφεία Τύπου τους, αλλά και «ταξίδια κινήτρων».

Ο Γριβέας στα νιάτα του ήταν ΟΝΝΕΔίτης ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να αναπτύξει στενή σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου και κυρίως το Νίκο και Αντρίκο.

Τον Αύγουστο του 2009 (προεκλογική περίοδος) ο κ. Γριβέας ζήτησε από τον κ. Φιλιππίδη 17 εκατ. ευρώ ως δάνειο (μαζί με τη σύζυγο του Αναστασία Βάτσικα).

Το δάνειο εγκρίθηκε και εκταμιεύθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Τα 10 εκατ. ευρώ, εκταμιεύθηκαν τον Αύγουστο και η δεύτερη δόση, των 7 εκατ. ευρώ, λίγες ημέρες αργότερα. Οι εμπράγματες εξασφαλίσεις που δόθηκαν ήταν ακίνητα του ζεύγους αξίας περίπου 3εκ ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το μεγαλύτερο ποσό του δανείου το εξήγαγαν,στην Αγγλία και εκεί εξαγόρασαν άλλες δύο επιχειρήσεις.

Ο κ. Γριβέας μέχρι πρόσφτα ζούσε με την σύζυγο του στο Λονδίνο, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον έχουν μετακομίσει στην Ελβετία.


Μάριος Βαρότσης

Ο 48χρονος Μάριος Βαρότσης υπήρξε πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΤΤ στο κομμάτι της επενδυτικής τραπεζικής και θυγατρικών. Προσελήφθηκε στην τράπεζα επί διοίκησης Τσουπίδη, οι συμβάσεις του ανανεώθηκαν και με τις μετέπειτα διοικήσεις και παρέμεινε στην θέση του μέχρι και χθες. Μετά την διάσπαση του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τις θυγατρικές.

Επίσης, διατέλεσε και επικεφαλής της θυγατρικής του ΤΤ, Post Insurance BROKERAGE Μεσίτες Ασφαλίσεων όταν στις 11 Μαρτίου 2013, μετά από παραίτηση του τότε Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Χαράλαμπου Σιγανού, εκλέχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της, θυγατρικής του ΤΤ, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον ίδιο.

Χαράλαμπος Γιαγκούδης

Ο 47χρονος σήμερα Χαράλαμπος Γιαγκούδης υπήρξε εκ των διευθυντικών στελεχών του ΤΤ. Προσελήφθη επί διοίκησης του κ. Φιλιππίδη. Τον Μάρτιο του 2008 στις αναβαθμίσεις που έκανε τότε η διοίκηση, ο κ. Γιαγκούδης ορίστηκε εκ των Αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιών Δικτύου της τράπεζας. Αποχώρησε από το ΤΤ το 2009.


Δηλώσεις Φιλιππίδη.

Θα επιστρέψω σύντομα στην Ελλάδα, για να δώσω εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη, δήλωσε στο ΕΘΝΟΣ ο κ. Άγγελος Φιλιππίδης, σημειώνοντας πως το ταξίδι του στο εξωτερικό ήταν από καιρό προγραμματισμένο για δουλειές.

«Ο κ. Νικολούδης αν και έλεγχε την υπόθεση ουδέποτε δεν με κάλεσε να δώσω εξηγήσεις. Αντίθετα επικοινώνησα εγώ μαζί του, και του έστειλε εγγράφως τις θέσεις μου. Το ίδιο έκανα και με τις εισαγγελείς κυρίες Παπανδρέου και Ράικου, είχα ενημερώσει πως είμαι στη διάθεση τους, για όποιες διευκρινήσεις, εξηγήσεις ή απορίες είχαν», υπογραμμίζει.

Χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση ως «αλητεία» και σημειώνει πως επί διοικήσεως του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε «κόκκινα» δάνεια της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, ποσό αστείο σε σχέση με τα δεδομένα της αγοράς.

Επικαλείται προηγούμενη έκθεση της Blackrock, σύμφωνα με την οποία το ΤΤ είχε τις μικρότερες επισφάλειες της τάξης του 5%, σε σχέση με τις συστημικές τράπεζες (18%-22%), και τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια.

Όπως λέει χαρακτηριστικά «οι δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση του ΤΤ σημαίνουν τον ¨θάνατο¨ της ελληνικής οικονομίας, γιατί ποια επενδυτική επιτροπή θα υπογράψει για να δοθούν δάνεια; Ξεχάστε την ανάπτυξη», σημειώνει με έμφαση.

«Όλα τα ομολογιακά δάνεια δόθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις, και τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες».

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι κάποια από αυτά δεν εξυπηρετήθηκαν στη συνέχεια, εξαιτίας της ύφεσης στην οποία μπήκε η ελληνική οικονομία.

«Δεν τα πήρα, από κανέναν για να εγκρίνω δάνεια» λέει και συνεχίζει: «Θα ήθελα στην ανάκρισή μου να υπάρχει κάμερα για να καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός και οι υπάλληλοι του ΤΤ πώς διαχειριστήκαμε αυτή την εξουσία».

Ακόμα ανέφερε πως όταν το ΤΤ «έσπασε σε καλή και κακή τράπεζα, η κ. Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, τον πρότεινε για τη θέση του προέδρου στο «Νέο ΤΤ», εισήγηση που δεν έγινε δεκτή από την ΤτΕ, λόγω της δικαστικής διερεύνησης της χορήγησης των δανείων.

Πηγή: Ημερησία





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Xρυσοχοΐδης: Στη Μύκονο στείλαμε (και θα μείνουν) 200 αστυνομικούς – τέλος οι μπράβοι από τα μαγαζιά

21 Οκτωβρίου 2024, 14:31
Oι υπεύθυνοι για τη διαρροή της λίστας με τα στελέχη της νεοσύστατης ΔΑΟΕ θα ...

Έγκλημα στα Καμένα Βούρλα: Συνελήφθη μια γυναίκα για τη δολοφονία της ηλικιωμένης

22 Οκτωβρίου 2024, 15:05
Πώς έφτασαν οι Αρχές στη σύλληψη Στα χέρια των αστυνομικών βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ...

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν

01 Αυγούστου 2024, 14:25
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοινώθηκε από τον Παύλο Μαρινάκη ως νέος Επίτροπος της Ελλάδος στην ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0