Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Δύο φόροι πλήττουν σε υπερθετικό βαθμό το ακίνητο

Αρχική | Οικονομία | Δύο φόροι πλήττουν σε υπερθετικό βαθμό το ακίνητο

ΕΝΙΑIΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ

 

 

Ο Χρήστος Τερζίδης πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θράκης παρουσιάζει στο «Χ» τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από 1η Ιανουαρίου 2014 με την επιβολή νέων φόρων στην ακίνητη περιουσία


«Αν και η κυβέρνηση διαρκώς δηλώνει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι δε θα επιβληθούν άλλα μέτρα και άλλοι φόροι, διαπιστώνουμε διαρκώς ότι διαψεύδουν τον ίδιο τους τον εαυτό». Στη δήλωση αυτή του Χρήστου Τερζίδη προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θράκης συνοψίζεται η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από 1η Ιανουαρίου 2014 με την επιβολή νέων φόρων στην ακίνητη περιουσία. Οι δύο βασικές κατηγορίες είναι η επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων   ο οποίος πλέον γίνεται μόνιμος φόρος και όχι έκτακτο μέτρο, όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια και η επιβολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. «Είναι δύο φόροι που πλήττουν σε υπερθετικό βαθμό το ακίνητο και αυτή η ακραία φορολόγηση των ακινήτων ενδεχόμενα υπηρετεί πολλαπλούς  στόχους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τερζίδης και απάντησε στις ερωτήσεις του «Χ»


Τι σημαίνει ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις;

-Νοείται ο φόρος που επιβάλλεται στη διαφορά της αξίας του ακινήτου μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής μεταβίβασης. Επιβάλλεται φόρος εφόσον η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής μεταβίβασης είναι πάνω από 25.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το κράτησε το ακίνητο ο πωλητής τουλάχιστον για 5 χρόνια στην κυριότητα του και ότι στο διάστημα της διακράτησης δε μεταβίβασε άλλο ακίνητο. Εάν η κτήση είναι πολύ παλιά τόσο το χειρότερο γιατί οι τιμές ανταποκρινόταν σε κάποια άλλη συγκυρία και σε κάθε περίπτωση τα παλιά ακίνητα σίγουρα έχουν διαφορά τιμής κτήσης και τιμής πώλησης. Φόρος υπεραξίας είναι το 15% επί αυτής της διαφοράς. Η διαφορά βέβαια υπολογίζεται αποπληθωρισμένη και με κάποιους μειωτικούς συντελεστές, ανάλογα με τα χρόνια της διακράτησης.


Η νομοθεσία γίνεται αποτρεπτική στο να επενδύεις στα ακίνητα;

-Πράγματι το ακίνητο έχει επιβαρυνθεί με ένα πλήθος φόρων και επιβαρύνσεων, που νομίζω ότι είναι υπερβολικοί. Νομίζω ότι πλέον δεν πάει άλλο. Ενδεχόμενα αυτό να έχει διάφορους στόχους. Πρώτος στόχος είναι η είσπραξη εσόδων, διότι το ακίνητο είναι η μόνη περιουσία που απέμεινε στους Έλληνες και η κυβέρνηση αποφάσισε να το φορολογήσει ανελέητα. Δεν σκέφτηκαν όμως όταν έχεις μία αγελάδα που σου δίνει γάλα, δεν τη σφάζεις για το κρέας της, γιατί δεν θα έχει γάλα μετά. Δεύτερος στόχος που ίσως να μπορούσε να σκεφτεί κανείς είναι ενδεχόμενα οι Έλληνες να πάψουν να επενδύουν σε ακίνητα και να οδηγηθούν τα διαθέσιμα τους σε πιο παραγωγικές επενδύσεις. Τραγικό λάθος, κατά την άποψη μου, διότι το ακίνητο στην χώρα μας υπήρξε ένας σημαντικός τομέας της οικονομίας μας. Αφενός εξυπηρετούσε αποταμιευτικούς και επενδυτικούς σκοπούς και αφετέρου τροφοδοτούσε την ανάπτυξη με την ενασχόληση πολλών επαγγελματιών στην οικοδομική δραστηριότητα και με την παραγωγή καλαίσθητων κτιρίων και την συνακόλουθη αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.

Πράγμα που βέβαια επιδρά στην τουριστική ανάπτυξη. Ένας τρίτος στόχος που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς είναι ότι ίσως με αυτήν την ανελέητη  επιβάρυνση των ακινήτων ίσως έχει αποτέλεσμα να απαξιωθούν τα ακίνητα ώστε μελλοντικά κάποιοι να μπορέσουν να τα αγοράσουν  σε ακόμη χαμηλότερη τιμή.


Στις γονικές παροχές έχει αλλάξει κάτι;

-Παρά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι θα άλλαζε κάτι στις γονικές παροχές και στις κληρονομιές προς το παρόν δεν έχει αλλάξει κάτι, τουλάχιστον με τα νομοθετήματα που έχουν ήδη νομοθετηθεί δεν έχουν αλλαγές. Εκεί όμως φαντάζομαι ότι μάλλον είναι στους στόχους τους για να μειώσουν τα αφορολόγητα των γονικών παροχών και δωρεών και βέβαια να αυξήσουν και τους φορολογικούς συντελεστές.


Μας περιμένουν και άλλες εκπλήξεις με την φορολογία των ακινήτων;

-Πλέον τα έχουμε δει όλα αν και φαντάζομαι ότι δε στερεύει η φαντασία. Αναφορικά με τον φόρο υπεραξίας είναι ένας φόρος ο οποίος έχει πολλές ομοιότητες με τον φόρο υπερτιμήματος που άλλες δύο φορές επέβαλλαν κυβερνήσεις τις ΝΔ. Για την ιστορία θα αναφερθώ ότι κάθε φορά που αναλαμβάνει την κυβέρνηση η ΝΔ έχουμε επιβολή του ανάλογου φόρου. Πρώτη φορά το ’93 που καταργήθηκε μετά από ένα χρόνο, δεύτερη φορά το 2005 που καταργήθηκε επίσης μετά από ένα χρόνο.  Η τρίτη φορά είναι τώρα.

Δήμος Μπακιρτζάκης

Πηγή: Χρόνος





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0