Πατήρ Ανάργυρος Σταματόπουλος, 1916 - 1994 - Του Ντίνου Αυγουστή
Πριν λίγο καιρό παρακολούθησα μια εξαιρετική από κάθε άποψη εκδήλωση-αφιέρωμα στον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη π. Ανάργυρο Σταματόπουλο που παραγοντοποιήθηκε στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια της Μαίρης Ν. Ράπτου. Αφορμή απετέλεσε ο αφιερωματικός τόμος «π. Ανάργυρος Σταματόπουλος - όλων πατέρας, για όλους η καρδιά σου», Έκδοσης των ως άνω Εκπαιδευτηρίων. Στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν για το τίμιο πρόσωπο του μεταστάντος Κληρικού οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιος. Ακόμη μίλησαν πολλοί πατέρες και πλήθος πνευματικών του παιδιών. Κατασυγκινημένοι όλοι, εξήραν τη βαθειά Πίστη του στον Θεό, το μεγαλείο της ψυχής του, την πρωτότυπη εργασία του, τον ένθεο ζήλο του και την μοναδική του αγάπη στα φλογερά νιάτα της πατρίδος.
Ο Αρχιμανδρίτης Ανάργυρος Σταματόπουλος πνευματικός πατέρας και φλογερός Ιεροκήρυκας και Προϊστάμενος της Αδελφότητος «Ζωή», υπήρξε μια σπάνια προσωπικότητα που υπηρέτησε με αυταπάρνηση την Ελληνική Πατρίδα και την Ελλαδική και Κυπριακή εκκλησία. Δεν ήταν μόνο Ανάργυρος, αλλά και αφιλάργυρος. Ζούσε ως πραγματικός ερημίτης μέσα στον κόσμο… Υπήρξε ένας ξεχωριστός πνευματικός καθοδηγητής και συνοδοιπόρος πολλών πονεμένων ανθρώπων και ήταν ο εμπνευστής και βασικός διοργανωτής των πρώτων κατασκηνώσεων στο Πήλιο και στο Στόμιο.
Για πέντε σχεδόν χρόνια ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου όργωνε κυριολεκτικώς ολόκληρη την Μεγαλόνησο, κήρυσσε, εξομολογούσε και ετοίμαζε αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. Πέραν όμως από τη στρατολόγηση των Αγωνιστών, πέραν από την εμψύχωση και την ηθική στήριξη τους αλλά και πέραν από την καθοδήγηση ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού, η εμπλοκή του στον τιτάνιο εκείνο αγώνα ήταν και πρακτική και άμεση. Ωστόσο, η ταπεινοφροσύνη του, έθαψε την προσφορά του στον Κυπριακό λαό και στην πνευματική καθοδήγηση Ηρώων-μαρτύρων. Ο πατήρ Ανάργυρος έγινε τόσο γνωστός για τη λαμπρή πνευματική και εθνική του δραστηριότητά στην Κύπρο, ώστε το θέμα του συζητήθηκε ακόμη και στην αγγλική βουλή, όπου ο τότε Άγγλος υφυπουργός των Αποικιών Henry Hopkinson τον απεκάλεσε «επικίνδυνο άνθρωπο» και επέμενε στην απέλαση του διότι, καθώς είπε «ο κυβερνήτης σερ Robert Armiteitz πιστεύει ότι ο Αρχιμανδρίτης θεωρείται επικίνδυνος ταραξίας και υποκινητής της νεολαίας της Κύπρου εις βιαιοπραγίας». Έτσι ο αείμνηστος Πατήρ Ανάργυρος, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, των θρησκευτικών Ορθοδόξων Ιδρυμάτων (Θ.Ο.Ι.) και αυτής ακόμη της Αγγλίδας βουλευτού Barbara Castle, απηλάθη από την Κύπρο στις 18 Αυγούστου 1955. Η απέλασή του συνοδεύτηκε από συγκινητικότατες εκδηλώσεις αγάπης τού Κυπριακού Λαού προς το πρόσωπό του. Είχαν προηγηθεί οι απελάσεις λαϊκών θεολόγων εξ Ελλάδος, ανάμεσα στους οποίους γνωστότερος ήταν ο Λουκάς Κοκολιός. Ακολούθησε η σύλληψη και η εξορία των Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Μητροπολίτου Κυρηνείας Κυπριανού και Παπασταύρου Παπαγαθαγγέλου, καθώς και οι περιορισμοί που επέβαλλαν συχνά στον τότε εθναρχεύοντα Μητροπολίτη Κιτίου Άνθιμο και στον Χωρεπίσκοπο Σαλαμίνος Γεννάδιο, καθώς και η σύλληψη άλλων σημαινόντων κληρικών που αποσκοπούσαν στη διάλυση του επαναστατικού Αγώνα των Κυπρίων για ΕΝΩΣΗ με την Μητέρα Ελλάδα. Τα παραπάνω σκληρά μέτρα που επέβαλαν οι αποικιοκράτες σε ένα και μόνο αποσκοπούσαν: Κτυπήστε την κεφαλή για να παραλύσει το σώμα!
χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, στον οποίο μεταξύ άλλων γράφει: «….Η καλλιέργεια των ψυχών των νέων της Κύπρου με τα μεγάλα ιδανικά της πίστεως και της πατρίδας θεωρείτο από τους Άγγλους πολύ επικίνδυνη ενέργεια. Ήξεραν πολύ καλά ότι ο πατήρ Ανάργυρος πέραν από τους αγώνες του για να μορφώσει Χριστό στις ψυχές των νέων, πέραν από την καλλιέργεια της εν Χριστώ ελευθερίας, καλλιεργούσε και τον αυτό δεν μπορούσε να παρέλθει απαρατήρητο αφού όλα τα στελέχη της Ε.Ο.Κ.Α. προήρχοντο από τα κατηχητικά και την Εκκλησία».
Ήταν μία πολύ σπουδαία εκδήλωση που άφησε σε όλους ιερές και αγαθές αναμνήσεις για τον ευλογημένο Λευΐτη και αληθινό απλανή πατέρα της Εκκλησίας και της πατρίδας μας, π. Ανάργυρο Σταματόπουλο. Τα Εκπαιδευτήρια της Μαίρης Ν. Ράπτου αξίζουν κάθε επαίνου για το θεάρεστο έργο που επιτελούν με μια απίστευτη συνέπεια από της ιδρύσεως τους έως και σήμερα. ….
Δρ. Ντίνος Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα