Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Βενιζέλος: Μέσα στο εξάμηνο η έξοδος από το Μνημόνιο

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Βενιζέλος: Μέσα στο εξάμηνο η έξοδος από το Μνημόνιο

«Η προεδρία είναι μία ευκαιρία να προβάλλουμε ένα άλλο πρόσωπο, το πρόσωπο της Ελλάδας μετά την κρίση», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Βουλή.


Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο «το εξάμηνο αυτό είναι το εξάμηνο της επιβεβαίωσης, της οριστικής εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση, μετά από χρόνια πολύ σκληρών θυσιών»


«Η Ελλάδα εμφανίζει έναν χρόνο νωρίτερα πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που είναι ένδειξη αποκατάστασης των δημοσιονομικών της ισορροπιών. Αν δούμε το πλεόνασμα αυτό κυκλικά διορθωμένο και λάβουμε υπ’ όψιν και τα εφάπαξ μέτρα που έχουν ληφθεί, έχουμε πλεόνασμα ύψους 6,5% του ΑΕΠ, το καλύτερο διεθνώς, καλύτερο και από αυτό της Σιγκαπούρης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.


Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσίασε τους στόχους και τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας. Πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας είναι, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της ανεργίας, η αποφυγή του κινδύνου ανάπτυξης χωρίς χρηματοδοτήσεις και θέσεις εργασίας, η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και η επαναθεμελίωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους στο μέτρο του δυνατού»- ζητήματα που αποτελούν «πρώτη προτεραιότητα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κρατών».


Δεύτερη προτεραιότητα είναι η «οικονομική διακυβέρνηση», η οποία «δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων: Η ασφάλεια των καταθέσεων δεν αρκεί να έχει τη μορφή κοινοτικής Οδηγίας και εθνικού μηχανισμού, αλλά πρέπει να υπάρχει και ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός, τουλάχιστον για τις 130 ευρωπαϊκές τράπεζες, μέσα στις οποίες είναι και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές».


Τρίτη προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας είναι η προστασία των εθνικών συνόρων απέναντι στο φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως η συνείδηση του Ευρωπαίου πολίτη δεν μπορεί να αντιμετωπίζει δράματα όπως αυτό στη νήσο Λαμπεντούζα της Ιταλίας, «ή μικρότερα, σαν αυτά στις ακτές μας».


«Αν η Ευρώπη δεν παρέμβει στα αίτια της κρίσης, στις πηγές των μεταναστευτικών ρευμάτων, δεν θα μπορέσει να παρέμβει ουσιαστικά. Αν δεν γίνουν συγκεκριμένα βήματα στη Συρία, ή σε μια χώρα που κινδυνεύει να γίνει ασύντακτη όπως η Λιβύη, η Ευρώπη θα αντιμετωπίζει διαρκώς ζητήματα απελπισμένων ανθρώπων που γίνονται θύματα τράφικινγκ».


Τέταρτη και τελική προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας είναι η προώθηση θεμάτων που αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία της ως ναυτικής χώρας -από τα ζητήματα αλιείας και τους θαλάσσιους αγωγούς ενέργειας, μέχρι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Σε επίπεδο Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, η Προεδρία, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, και η Ελλάδα θα φιλοξενήσει και την εκπαίδευση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής μονάδας που θα παρέμβει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.


Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα ζητήματα ενέργειας, εκφράζοντας τη δυσφορία του για την έλλειψη μιας «ενεργειακής διαπραγμάτευσης της ΕΕ με τρίτες χώρες, προκειμένου να υπάρξει μια ενιαία ενεργειακή τιμή. Αυτό θα ήταν ριζοσπαστική αντίληψη για μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».


Όσον αφορά τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, τόνισε πως υπάρχει αυτήν τη στιγμή «μομέντουμ κινητικότητας» για το Κυπριακό, αρκεί να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη.


Τέλος, απαντώντας σε παρατηρήσεις εκ μέρους συνέδρων της Διάσκεψης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος έκανε μια επισκόπηση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και σημείωσε πως «η κοινοτική αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπήρξε, αλλά το βάρος ήταν πολύ μεγάλο και πολύ πικρό για την ελληνική κοινωνία».


Στο ίδιο κλίμα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης, σημείωσε πως ορισμένοι επιχείρησαν να εμφανίσουν την Ελλάδα σαν ένα αρνητικό σύμβολο για την Ευρώπη, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε το λάθος μιας τέτοιας προσέγγισης.


«Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν δημιούργησε την κρίση, αλλά υφίσταται και στο μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειές της. Ίσως γιατί πράγματι υπήρχαν πάρα πολλές παθογένειες, που θα έπρεπε να είχαν διορθωθεί από μας τους ίδιους, εδώ και δεκαετίες –και εκεί είναι η δική μας ευθύνη», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.


«Ταυτόχρονα όμως, έχουμε και τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κρίσης, που δεν είναι δική μας ευθύνη και που αυτός έπρεπε να συζητηθεί ακόμη περισσότερο, και να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της χώρας και της οικονομίας, όπως έπρεπε να γίνει και στα προγράμματα των άλλων χωρών», πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ελεύθερη Ζώνη





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Νέες σοκαριστικές μαρτυρίες

16 Νοεμβρίου 2024, 15:33
 – Τι λέει η 24χρονη Ειρήνη Φωτό: Pixabay.com Η μητέρα του Παναγιωτάκη και η γιαγιά δεν ...

Απεργία αύριο -Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

19 Νοεμβρίου 2024, 15:53
Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα υπολειτουργήσουν αύριο, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, λόγω της 24ωρης απεργίας ...

Novartis: Ως ύποπτοι κλήθηκαν στον εισαγγελέα για εξηγήσεις Δεστεμπασίδης – Μαραγγέλη

14 Νοεμβρίου 2024, 18:56
Μετά τον αποχαρακτηρισμό τους, οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πολιτικά πρόσωπα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0