Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Θα είναι ολέθριο λάθος οι πρόωρες εκλογές - Του Βίκτωρα Νέτα

Αρχική | Απόψεις | Θα είναι ολέθριο λάθος οι πρόωρες εκλογές - Του Βίκτωρα Νέτα

Ξαναζεσταίνονται για μια ακόμη φορά τα σενάρια ευσεβών πόθων -κυρίως της αντιπολίτευσης- για εθνικές εκλογές τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι ελληνική συνήθεια να ζητάει η αντιπολίτευση από την επομένη των εκλογών να ξαναστηθούν οι κάλπες. Αλλά και οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσφεύγουν σε εκλογές πριν εξαντληθεί η τετραετία, όταν διαπιστώνουν ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για το κόμμα τους και οι αντίπαλοί τους ανέτοιμοι. Οι πρόωρες εκλογές δεν προσφέρουν τίποτε θετικό στη χώρα, αλλά και προκαλούν μεγάλη ζημιά, διότι και οικονομικό κόστος έχουν για τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά προπαντός διότι κατά την προεκλογική περίοδο παραλύει τελείως η κρατική μηχανή.

Γιατί όμως να γίνονται πρόωρες εκλογές, όταν μια Βουλή μπορεί να δώσει κυβερνήσεις συνεργασίας, τώρα μάλιστα που κανένα κόμμα δεν μπορεί να πετύχει αυτοδυναμία, παρά το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα που δίνει «δώρο» 50 έδρες στο πρώτο κόμμα.

Το εκλογικό σώμα, παρά τον βιασμό του με τα άθλια συστήματα της ενισχυμένης αναλογικής –διάβαζε δυσαναλογικής– δεν δίνει στις τελευταίες εκλογές αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα, που σημαίνει ότι έστειλε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Αλλωστε ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις οπου ένα κόμμα πετύχαινε πλειοψηφία σε ψήφους (πάνω από 50%) και πλειοψηφία σε έδρες. Η αυτοδυναμία εξασφαλιζόταν με συνεχείς αλλαγές του εκλογικού νόμου, που οι εκάστοτε κυβερνήσεις τον έφερναν στα μέτρα τους. Το αποτέλεσμα ήταν –και είναι ακόμη– να κυβερνά η μειοψηφία σε ψήφους και να ελέγχει η πλειοψηφία σε ψήφους, δηλαδή να ανατρέπεται η δημοκρατική αρχή, που ορίζει ότι η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία ελέγχει από την αντιπολίτευση.

Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να πάψει ο βιασμός της λαϊκής βούλησης με τη θεσμοθέτηση της απλής και άδολης αναλογικής ως μόνιμου εκλογικού συστήματος. Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει με συνταγματική διάταξη. Το εκλογικό σύστημα είναι ένας ουσιαστικός λόγος για την αναθεώρηση του Συντάγματος με στόχο την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος της χώρας που, όπως διαπιστώθηκε από την κρίση, πάσχει.

Το εκλογικό σώμα, αρνούμενο να δώσει αυτοδυναμία σε ένα κόμμα, δείχνει καθαρά τον δρόμο της αλλαγής του εκλογικού συστήματος με τη θεσμοθέτηση της απλής και άδολης αναλογικής και ταυτόχρονα τον δρόμο του σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας από κόμματα που θα έχουν την πλειοψηφία σε ψήφους και σε βουλευτικές έδρες. Επομένως τα κόμματα θα πρέπει εδώ και τώρα και πριν από τη συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, δείχνοντας σεβασμό στη λαϊκή βούληση. Με απλή αναλογική, λοιπόν, θα πρέπει να γίνουν οι προσεχείς εκλογές.

Με αφορμή τα ξαναζεσταμένα σενάρια τίθεται το ερώτημα: Είναι προς το συμφέρον της χώρας, δηλαδή του λαού που πληρώνει με βαρύ τίμημα την κρίση, να γίνουν πρόωρες εκλογές; Με ψύχραιμη εκτίμηση όλων των στοιχείων η απάντηση είναι: θα είναι ολέθριο λάθος να γίνουν εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, δηλαδή τον Μάιο, την ώρα που γίνεται μια προσπάθεια για να βγει η χώρα από το Μνημόνιο.

Και οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν καμία θεαματική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού για να δικαιολογείται η προσφυγή πρόωρα στις κάλπες. Το μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, αν τελικά βγει και από τις κάλπες, δεν του δίνει αυτοδυναμία για να κυβερνήσει μόνος του. Θα χρειαστεί, λοιπόν, συνεργασία με άλλα κόμματα, την οποία όμως αποκλείει με δηλώσεις της ηγεσίας του. Πέραν αυτού το ουσιώδες είναι ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια πολιτική θα εφαρμόσει και πώς θα την εφαρμόσει.

Η μεγαλόστομη εξαγγελία υποσχέσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζεται σε στοιχεία, οπότε ισχύει το απόφθεγμα των παλιών φαύλων πολιτικών: «Από το τάξιμο δεν έπαθε κανείς τίποτε, από το δόσιμο έπαθε». Ο Γεώργιος Παπανδρέου παρομοίαζε τις προεκλογικές υποσχέσεις με την προίκα. Ελεγε: «Προ του γάμου η προιξ διαστέλλεται και η νύφη συστέλλεται. Μετά τον γάμο η προιξ συστέλλεται και η νύφη διαστέλλεται».

Υποστηρίζεται ότι οι ευρωεκλογές μπορεί να δείξουν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και άρα να δικαιολογείται αίτημα για εθνικές εκλογές. Η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι χαλαρή και δεν προδικάζει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Πέραν όλων αυτών πρέπει να εξαντλείται η τετραετία και να αποφεύγονται οι συχνές εκλογές. Γι’ αυτό και τα κόμματα πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται για να εξασφαλίζεται πολιτική σταθερότητα προς το συμφέρον του τόπου.

victornetas@gmail.com

Η Εφημερίδα των Συντακτών

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0