Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η Κεφαλονιά αντιμέτωπη με τις πληγές της: 600 κτίρια κατεδαφιστέα - σκηνές πανικού στο Ληξούρι

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Η Κεφαλονιά αντιμέτωπη με τις πληγές της: 600 κτίρια κατεδαφιστέα - σκηνές πανικού στο Ληξούρι

Στρατιώτες στήνουν σκηνές στο γήπεδο του Ληξουρίου για να φιλοξενηθούν οι σεισμόπληκτοι Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Σεισμόπληκτη κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, μετά από ευρεία σύσκεψη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης,  οι υπουργοί  Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, ο γγ Δημοσίων Έργων Στρ.Σιμόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος, ο περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου και ο δήμαρχος Αλ. Παρίσης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν, ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπουργός ανέφερε ότι άμεσα κατέφθασαν στο νησί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα και θα ελέγξει εκ νέου όλα τα δημόσια κτίρια.

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής.

Ακόμη, ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν προβλήματα σε αρκετές δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, λιμάνια και δημόσια κτίρια, που χρήζουν αποκατάστασης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση προς τους επιστήμονες και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλότητα και η κοινωνική ειρήνη. Για τον λόγο αυτόν, ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και θα ενημερώνει με επίσημο τρόπο τα ΜΜΕ.

Την Τρίτη στο Ληξούρι, που ουσιαστικά βρίσκεται αποκλεισμένο εξαιτίας των τεράστιων ζημιών στο λιμάνι, σημειώθηκαν σκηνές πανικού των κατοίκων, ύστερα από ψευδείς φήμες περί εκκένωσης της πόλης.

Ορισμένοι κάτοικοι στο Ληξούρι, μιλώντας με δημοσιογράφους, έκαναν λόγο για αστυνομικούς που έδιναν αυτή την «εντολή» μέσω μεγαφώνων. Οι ψευδείς φήμες προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση.

Από τον δήμο της Κεφαλονιάς εξάλλου εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Καλούμε τους κατοίκους της Κεφαλονιάς να ενημερώνονται και να λαμβάνουν υπ' όψιν τους αποκλειστικά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται από το Συντονιστικό Όργανο, τον Δήμο Κεφαλονιάς και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Κάθε άλλη δήθεν πηγή πληροφόρησης και κάθε άλλη διάδοση είναι είτε προϊόν πανικού είτε προϊόν κακοπιστίας. Είναι κρίσιμο αυτές τις δύσκολες στιγμές να διατηρηθεί η ψυχραιμία και η λογική και να αποκρουσθεί κάθε προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων. Κανένα σήμα , κανένα έγγραφο , τίποτα απολύτως που να προειδοποιεί για κάποιο επικείμενο μεγάλο σεισμό δεν έχει περιέλθει σε κανένα τοπικό φορέα και καλούμε τους πάντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

«Κρίσιμη η λειτουργία του αεροδρομίου»

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι το μεγάλο προϊόν του νησιού είναι ο τουρισμός, κυρίαρχο ζήτημα είναι η σωστή λειτουργία του αεροδρομίου, το οποίο έχει υποστεί πολύ μικρές ζημιές που θα αποκατασταθούν από πόρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Εξάλλου, ο υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι είναι κύριο μέλημα η αποκατάσταση όλου του οδικού δικτύου στην Κεφαλονιά και ειδικότερα στην περιοχή της Παλλικής και είναι ευκαιρία «να κατασκευάσουμε ένα νέο οδικό δίκτυο, υπηρεσίες μας μελετούν ήδη την κατασκευή νέων δρόμων και εξετάζεται η ένταξη των έργων αυτών σε ευρωπαϊκά προγράμματα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι αυτές τις ημέρες θα ανακοινωθεί ένας τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, μέσω του οποίου θα παρέχεται ενημέρωση και πληροφορίες προς τους πολίτες.

Είπε ακόμη, ότι από τη δεύτερη μέρα του πρώτου σεισμού τοποθετήθηκαν στο νησί κινητοί σεισμογράφοι για να παρακολουθείται όλη η σεισμική δραστηριότητα.


Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία

«Δεν θα παίξουμε με τις ζωές των μαθητών. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα χρειαστεί» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι πρώτη και βασική μέριμνα είναι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των σχολείων, να εγκατασταθούν όπου είναι απαραίτητο λυόμενες σχολικές αίθουσες, αλλά πρωτίστως να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια των μαθητών.

Σε συνεργασία με τον ΟΣΚ θα παραδοθούν άμεσα 10 προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας και οι υπόλοιπες ανάγκες θα καλυφθούν εντός δέκα ημερών. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο αποστολής παιδοψυχολόγων για την ενίσχυση των μαθητών και των γονέων τους.

Και κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στο νησί

Ο υπουργός Υγείας Αδ .Γεωργιάδης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» και ενημέρωσε ότι έφθασε στο νησί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση.

«Από την πρώτη στιγμή», είπε ο κ. Γεωργιάδης, «το υπουργείο κινήθηκε αστραπιαία για τους ελέγχους στα νοσοκομεία του νησιού, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν ν' ανοίξει η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου του Αργοστολίου και να παραμείνει ανοιχτή η παλιά πτέρυγα του νοσοκομείου Ληξουρίου, κάτι που επιτεύχθηκε».

Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού που από την πρώτη στιγμή έδωσαν μεγάλο αγώνα. Σημειώνεται ότι η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Αργοστολίου εγκαινιάστηκε την Τρίτη  με τοκετό, ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον του νησιού.


Κανένα πρόβλημα στα τουριστικά καταλύματα


Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε εκτενώς στο βασικό προϊόν του νησιού που είναι ο τουρισμός και ανακοίνωσε σειρά δράσεων επικοινωνίας, ώστε να ενισχυθεί η εικόνα της Κεφαλονιάς ενόψει και της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Η υπουργός Τουρισμού, εξέφρασε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στους πληγέντες και υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ειδικότερα  η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάπτυξη ειδικών πολιτικών επικοινωνίας  για την στήριξη της εικόνας του νησιού, όπως η  αξιοποίηση του διαδικτύου για προβολή της Κεφαλονιάς αλλά και την προβολή σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, αρχής γενομένης από την Έκθεση του Μιλάνου, Βερολίνου και Μόσχας,  της Κεφαλονιάς ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού.


Μέριμνα του υπουργείου Πολιτισμού για τα μνημεία


Η γγ του υπουργείου Πολιτισμού  Μενδώνη ανακοίνωσε, ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο αρχαιολογικό μουσείο και στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία του νησιού ελέγχονται ως προς τη σοβαρότητά τους.

Κλιμάκια των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων από την πρώτη στιγμή του σεισμού είναι παρούσες στο νησί.

Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και περισσότερες από 25 εκκλησίες και κτήρια κοσμικά, χαρακτηρισμένα ως μνημεία, παρουσιάζουν έντονες ρηγματώδεις, καταρρεύσεις τοίχων και ετοιμορροπίες, φαινόμενα τα οποία επιδεινώνονται σε κάθε σεισμική δόνηση.

Τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού καταγράφουν συστηματικά τα προβλήματα και διερευνούν την παθολογία των κτηρίων, ώστε να προχωρήσουμε σε άμεσα μέτρα στερέωσης, για την αντιμετώπιση νέων σεισμικών φαινομένων.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα κλιμάκια μηχανικών, αρχαιολόγων, συντηρητών θα έχουν ολοκληρώσει τις ανωτέρω αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου στη συνεχεία να προχωρήσει η άμεση σύνταξη μελετών για την οριστική αποκατάσταση των κτηρίων και των μνημείων.

Η γέφυρα de Bosset, καθώς και τα μυκηναϊκά μνημεία στα Μαζαρακάτα και στη Λακήθρα, τα ρωμαϊκά στο Φισκάρδο, ο αρχαϊκός ναός στη Σκάλα, καθώς και η αρχαιολογική συλλογή της Σάμης, στα οποία εκτελούνται από το υπουγείο έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, δεν παρουσιάζουν προβλήματα.

Από την μεριά του υπουργείου Ναυτιλίας τόνισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες και δράσεις για την ασφαλή λειτουργία όλων των λιμένων του νησιού, αλλά και για την άμεση αποκατάσταση του λιμένος του Ληξουρίου.

Από πλευράς υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Α΄ ΓΕΕΘΑ δήλωσε παρών στην περίπτωση που χρειαστεί η διάθεση επιπλέον μέσων, εκτός των ήδη διατεθέντων.

Στη συνέχεια οι υπουργοί αναχώρησαν για την περιοχή του Ληξουρίου που έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό και εποπτεία των φορέων περιοχής ευθύνης τους.

Από πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ υπήρξε πρόβλημα σε τρεις στύλους μέσης τάσης καθώς και σε κομμένα καλώδια χαμηλής τάσης στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου, όπου και αποκαταστάθηκαν άμεσα.

Από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κεφαλονιάς γίνεται επιτήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου, άρσεις καταπτώσεων και κατάλληλη σήμανση με τη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων και προσωπικού.

Ιδιαίτερα για το οδικό δίκτυο Ληξουρίου Αργοστολίου, αυτό παραμένει ανοιχτό για οχήματα εκτάκτων αναγκών και συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες πλήρους αποκατάστασης του.

Η Ελληνική Αστυνομία, ενισχύεται με επιπλέον 30 άτομα και 5 περιπολικά, ειδικότερα στην περιοχή του Ληξουρίου. Επίσης βρίσκεται σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για την ασφάλεια του οδικού δικτύου Ληξουρίου Αργοστολίου.

Το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται με ομάδα 15 ατόμων με ειδικό διασωστικό όχημα σεισμών καθώς και διασωστικό σκύλο της 1ης ΕΜΑΚ ώστε να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα αν αυτό απαιτηθεί. Επίσης, βρίσκονται σε ετοιμότητα 6 εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας του νησιού.

Σημειώνεται ότι λόγω εκτεταμένων ζημιών έγινε μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ληξουρίου.

Στο σεισμόπληκτο νησί της Κεφαλονιάς έχουν μεταβεί δύο ομάδες εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των αρμόδιων υπηρεσιών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πρέσβης Διονύσης Κοδέλλας, συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους αρμόδιους υπουργούς για την αποτίμηση της κατάστασης και την άμεση προώθηση μέτρων στήριξης των πληγέντων.

«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με τη μακροχρόνια εμπειρία του και το πνεύμα αλληλεγγύης των εθελοντών του, είναι παρών και στην Κεφαλονιά, στηρίζοντας ενεργά την προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού» ανέφερε ο κ. Κοδέλλας.

Στη παρούσα φάση, οι ομάδες των εθελοντών Σαμαρειτών κινητοποιούνται στην παροχή πρώτων βοηθειών και βοηθούν το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στα πλοία, όπου στεγάζονται σεισμόπληκτοι πολίτες από την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Λιμενικό Σώμα / Ελληνική Ακτοφυλακή ενισχύεται με 15 άτομα, ένα ναυαγοσωστικό παντός καιρού για μεταφορά εκτάκτων περιστατικών από θάλασσα, καθώς και 6 εξειδικευμένων βατραχανθρώπων για τη χαρτογράφηση των δύο λιμένων, του Αργοστολίου και του Ληξουρίου. Σημειώνεται ότι για την εκτίμηση της κατάστασης των λιμένων θα γίνουν μελέτες από ειδικούς λιμενολόγους για την άμεση αποκατάστασή τους.

Από τον ΟΤΕ δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και ενίσχυσαν τις τηλεφωνικές γραμμές των συντονιστικών κέντρων και των δημοσίων υπηρεσιών.

Στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς πραγματοποιούνται κανονικά όλες οι πτήσεις και αποκαθίστανται σταδιακά οι βλάβες οι οποίες παρουσιάστηκαν μόνο στην κτηριακή υποδομή. Σημειώνεται οι κτιριακές εγκαταστάσεις επιθεωρούνται από μηχανικούς καθώς και τεχνικό κλιμάκιο της ΥΠΑ.

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, είπε ότι το νησί άντεξε, αλλά όλοι πρέπει να συμβάλουν για να επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί ζωής.
ΤΑ ΝΕΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0