Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Φερεγγυότητα, το πρόβλημα της Ελλάδας» - του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | «Φερεγγυότητα, το πρόβλημα της Ελλάδας» - του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

Ελευθεροτυπία


Έντυπη Έκδοση
Δευτέρα 26 Απριλίου 2010


http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=2010-04-26&s=planhths-gh


Συνέντευξή στην «Ε» του διευθυντή του European Policy Studies, Ντάνιελ Γκρος.


Πλανήτης Γη



  • Του: ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ (www.tmichas.wordpress.com)


  • Τα μέτρα του ΔΝΤ είναι ταυτόχρονα και μαλακότερα και σκληρότερα απ' αυτά που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο διευθυντής του European Policy Studies, Ντάνιελ Γκρος. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι η προσφυγή της Ελλάδας στα χρήματα που έχει θέσει στη διάθεσή της η Ε.Ε. και το ΔΝΤ ισοδυναμεί στην ουσία με διακήρυξη πτώχευσης και θα οδηγήσει τα spreads στα ύψη! Τέλος, πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να πεισθούν οι αγορές για την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα είναι να συγκαλέσει ένα Εθνικό Συμβούλιο όπου όλοι -κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κυρίως συνδικάτα- θα συμφωνήσουν ομόφωνα στα μέτρα.



    «Η άποψη, σύμφωνα με την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιβάλει σκληρότερα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι σωστή και ταυτόχρονα λανθασμένη», λέει. «Το ΔΝΤ είναι μαλακότερο από την Ευρωπαϊκή Ενωση διότι θεωρητικά η Ε.Ε. ζήτησε μέτρα πολύ σκληρότερα απ' αυτά που ζητάει το ΔΝΤ -ζήτησε μείωση του ελλείμματος κατά 4% φέτος και 3% του χρόνου. Το ΔΝΤ δεν έχει ποτέ του ζητήσει από οποιαδήποτε χώρα τέτοια δραστικά μετρα. Από την άλλη πλευρά η Ε.Ε. θέτει τους στόχους, η Ελλάδα παρουσιάζει το πρόγραμμα μείωσης και οι Ευρωπαίοι πάνε ήσυχοι σπίτια τους. Και αν δεν πετύχει η Ελλάδα τους στόχους... δεν συμβαίνει τίποτα! Το ΔΝΤ, αντίθετα, θα έλεγε ότι οι στόχοι που έχει θέσει η Ελλάδα στα πλαίσια του Προγράμματος Σταθερότητας δεν είναι αξιόπιστοι. Διότι πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι αποτελεσματικά. Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ θα προτείνει συγκεκριμένα και ρεαλιστικά μέτρα έτσι ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα. Τα μέτρα που θα προτείνουν θα είναι αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα».

    Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι από τη στιγμή που θα προσφύγει στο πακέτο βοήθειας τα spreads θα πέσουν. Εσείς τι πιστεύετε;

    «Δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Μια προσφυγή της Ελλάδας στο πακέτο βοήθειας θα ισοδυναμούσε με επίσημη αποδοχή ότι η χώρα δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνησή σας διστάζει να κάνει χρήση του πακέτου. Η παροχή μιας σημαντικής επίσημης βοήθειας τείνει να ανεβάζει το ρίσκο των δανειστών (και συνεπώς τα επιτόκια που ζητούν οι αγορές) καθ' όσον η εξόφληση των χρεών που δίνονται από κρατική χρηματοδότηση έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα -κάτι που ασφαλώς σημαίνει ότι οι ιδιώτες χρηματοδότες τώρα με τα κρατικά πακέτα βοήθειας κινδυνεύουν να πάρουν ακόμα λιγότερα χρήματα πίσω σε περίπτωση πτώχευσης».

    Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να πέσουν τα spreads?

    «Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα spreads και τα υψηλά επιτόκια. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η φερεγγυότητα. Οι Ελληνες δεν αποταμιεύουν, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα. Θα πρέπει να βασίζονται στις αποταμιεύσεις των ξένων και όταν αυτοί πουν στοπ, τελείωσε και η Ελλάδα. Ο δανεισμός στην Ελλάδα θυμίζει τους subprime δανειστές στις ΗΠΑ. Μπορούσαν να επιβιώνουν στον βαθμό που επαναχρηματοδοτούσαν τα δάνειά τους -όταν δεν μπορούσαν πια να το κάνουν, κήρυξαν χρεοκοπία!».

    Ωραία, πείτε μου λοιπόν, τι θα πρέπει να κάνει το ελληνικό κράτος;

    «Σε γενικές γραμμές, η κυβέρνηση θα έπρεπε να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να προχωρήσει σε άμεση και δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών. Επίσης δεν αρκεί η κυβέρνηση να διακηρύξει αυτά τα μέτρα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και η ρητή συμφωνία της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων».

    Οι προβλέψεις σας;

    «Η κρίση θα συνεχιστεί, θα γίνεται συνεχώς οξύτερη, η οικονομία θα κάνει βουτιά και αργότερα ή νωρίτερα η χώρα θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν υπάρχει η βούληση στην Ελλάδα από την αντιπολίτευση και από τα συνδικάτα να συμφωνήσουν στα μέτρα που είναι απαραίτητα για τη σωτηρία της χώρας. Οσον αφορά τώρα μέτρα όπως η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους ή η μερική χρεοκοπία, -όλα αυτά τα μέτρα μπορούν να αποδώσουν μόνο αν πειστούν οι αγορές ότι τα βαθύτερα προβλήματα της οικονομίας έχουν λυθεί. Διότι αν, αντίθετα, αυτές οι ενέργειες ερμηνευτούν ως ένας τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα προσπαθεί να εξαπατήσει τους δανειστές της, τα μέτρα αυτά δεν θα είναι αποτελεσματικά».



    Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

    Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

    30 Ιουνίου 2010, 17:36
     Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

    Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

    30 Ιουνίου 2010, 13:44
    Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

    «Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

    30 Ιουνίου 2010, 12:34
    30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


    Σχολιάστε το άρθρο:



    συνολικά: | προβολή:

    Newsletter
    Email:
    Λέξεις κλειδιά
    Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
    0