Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ξαφνικά «γκάζια» για έξοδο στις αγορές!

Αρχική | Οικονομία | Ξαφνικά «γκάζια» για έξοδο στις αγορές!

Στόχο επιστροφής στην αγορά ομολόγων μέσα στο β’ τρίμηνο του έτους, ακόμη και πριν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους και το χρηματοδοτικό κενό, θέτει πλέον η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει τους «σκληρούς» του Βερολίνου ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς νέο δάνειο με αυστηρούς όρους.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να «τοποθετήσει» εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα στους σοβαρούς διεθνείς επενδυτές, που προχωρούν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε κρατικούς τίτλους, προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου ότι είναι νωπές οι μνήμες της αγοράς από το «κούρεμα» των ιδιωτών επενδυτών, ενώ η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας παραμένει αμφισβητούμενη.

Στην πρώτη του εμφάνιση στις στήλες μιας μεγάλης, διεθνούς οικονομικής εφημερίδας, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Στέλιος Παπαδόπουλος, προσπάθησε να δώσει τη δική του απάντηση σε όσους κρίνουν τα ελληνικά ομόλογα με βάση το παρελθόν.

Μιλώντας στους “Financial Times” και τον Ραλφ Άτκινς, που είχε υπογράψει πρόσφατο άρθρο με επιχειρήματα κατά της πρόωρης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «είναι το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, όχι το παρελθόν της, που πιστεύουμε ότι θα είναι ο παράγοντας κλειδί, καθώς οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στις αγορές κεφαλαίων».

Ο κ. Παπαδόπουλος δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τον ακριβή χρόνο έκδοσης νέων ομολόγων, τόνισε πάντως ότι οι πρώτες εκδόσεις θα είναι μικρές και θα έχουν στόχο να βελτιώσουν τη ρευστότητα των ελληνικών τίτλων.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι «πιάνουν τόπο» οι ανακοινώσεις θετικών δημοσιονομικών στοιχείων. Χθες, ο Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε πλεόνασμα για τον Ιανουάριο διπλάσιο από το αντίστοιχο περυσινό, όπως σημειώνει το Reuters σε ανταπόκρισή του για τη νέα πτωτική κίνηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Χθες, μάλιστα, η απόδοση των δεκαετών τίτλων έπεσε κάτω και από το όριο του 7,50%, στο 7,40%. Το Bloomberg σημειώνει σε ανάλυσή του, με τον τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Αναγέννηση λάμπει, καθώς η εμπιστοσύνη επιστρέφει», ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν αφήσει κεφαλαιακό κέρδος 8,9% από την αρχή του χρόνου. Πρόκειται για κέρδος-ρεκόρ, ανάμεσα σε 34 εθνικές αγορές ομολόγων. Τονίζει, μάλιστα, ότι στη δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων το επιτόκιο έπεσε στο 3,60%, που είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2010.

Το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στις πρώτες, μικρές δημοπρασίες ομολόγων θα ήταν να συνεχισθεί η πτώση των αποδόσεων με τους ίδιους ρυθμούς το επόμενο δίμηνο. Αυτό, βέβαια, δεν είναι εύκολο, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν όχι μόνο οικονομικούς, αλλά και πολιτικούς κινδύνους, γνωρίζοντας ότι οι εκλογές του Μαΐου θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες  για τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Πάντως, το στοίχημα της εξόδου στις αγορές είναι πολύ σημαντικό πολιτικά, καθώς η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει το επιχείρημά της προς τους εταίρους στην ευρωζώνη ότι μπορεί να βγει από το μνημόνιο, χωρίς να χρειάζεται ένα νέο δάνειο, συνοδευόμενο από «δηλητηριώδεις» όρους. Το στοίχημα αυτό, βέβαια, φαίνεται πολύ μακρινό, καθώς ο Β. Σόιμπλε έχει ήδη «ράψει κοστούμι» για το επόμενο δάνειο, το οποίο επιδιώκει να συνδεθεί με όρους για μεταρρυθμίσεις και όχι για νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Σοφοκλέους 10





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0