Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Σινεμά: "O εγωιστής γίγαντας",της Clio Barnard

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Κινηματογράφος | Νέες Ταινίες | Σινεμά: "O εγωιστής γίγαντας",της Clio Barnard

Δραματική
The Selfish Giant

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
91'
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
Κλίο Μπάρναρντ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
Κόνερ Τσάπμαν, Σον Τόμας, Σον Γκίλντερ
ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
Μεγάλη Βρετανία

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένα 13χρονο αγόρι κι ο καλύτερός του φίλος εγκαταλείπουν το σχολείο για να μαζεύουν scrap σε κάτι που μοιάζει η φτωχότερη γειτονιά στη φτωχότερη πόλη της Αγγλίας.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΡΑΣΣΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Γυρισμένο στο Μπράντφορντ, μια μικρή πόλη του Βορρά, το φιλμ θα μπορούσε να είναι ντοκιμαντέρ, αφού οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων εκεί δεν διαφέρουν πολύ από τη σχεδόν απόλυτη ένδεια μιας εργατικής κοινότητας που το μεγαλύτερο κομμάτι της είναι χωρίς δουλειά. Η Κλίο Μπάρναρντ βρέθηκε εκεί γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ και στη διάρκειά του ανακάλυψε τον μικρό Κόνερ Τσάπμαν που θα γινόταν ο πρωταγωνιστής στον «Εγωιστή γίγαντα». Είναι η πρώτη του φορά στην οθόνη και είναι η πρώτη ταινία μυθοπλασίας της Μπάρναρντ. Και οι δυο τους κάνουν κάτι αληθινά συγκλονιστικό. Εκείνος δίνει μια ερμηνεία σπάνιας αλήθειας και πυκνότητας αναπλάθοντας μια ζωή που καταλαβαίνει, εκείνη μεταφέρει έναν κόσμο στην οθόνη όχι απλά με την αμεσότητα και την ένταση ενός σκηνοθέτη που νοιάζεται γι’ αυτόν και τους ανθρώπους του, μα με τη ματιά ενός καλλιτέχνη που μπορεί να ανακαλύψει την ποίηση ακόμη και στα σκουπίδια ή έστω στα παλιοσίδερα τα οποία οι δύο ήρωές της συλλέγουν για να τα πουλήσουν στον ιδιοκτήτη μιας μάντρας που τους πληρώνει γι’ αυτά. Το φιλμ είναι βασισμένο στην ιδέα ενός παραμυθιού του Όσκαρ Ουάιλντ, αλλά τα παιδιά της ιστορίας της μοιάζουν να μεγάλωσαν χωρίς το απαλό μαξιλάρι των παραμυθιών. Το σινεμά της Μπάρναρντ όμως έχει κάτι από την υφή ενός παραμυθιού, κάτι από την αθωότητα των νεαρών ηρώων τους, ακόμη κι αν εκείνα μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει σε παραμύθια. Το φιλμ, κάπου ανάμεσα στο μελαγχολικό λυρισμό του νεορεαλισμού και τη μεστή παράδοση του βρετανικού κοινωνικού σινεμά, είναι συγκλονιστικό από την αρχή μέχρι το τέλος. Ένα πρώτο φιλμ σπάνιας πυκνότητας, συναισθηματικής και κοινωνικής αλήθειας, στηριγμένο σε μια κινηματογράφηση που σε παρασύρει και σε δύο σπαρακτικές ερμηνείες από τους μικρούς πρωταγωνιστές του. Ένα φιλμ τόσο δυνατό, που θα έκανε ακόμη και την καρδιά του εγωιστή γίγαντα της ιστορίας του Ουάιλντ να ραγίσει.
Athens Voice





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Σινεμά: "Το Κοστούμι" - Κριτική Ελισσαίου Βγενόπουλου

29 Μαϊου 2022, 21:11
Πρόβα επιβίωσης -Δεν είναι τέχνη είναι τεχνική, ψιθυρίζει ο ήρωας μας και εννοεί ότι χρειάζεται, ...

Σινεμά: Οι ταινίες της εβδομάδας από 28/4/22 - Κριτική Γιάννη Ζουμπουλάκη

29 Απριλίου 2022, 20:37
 – Λίαμ Νίσον χωρίς μνήμη Μια μόνο νέα ταινία ξεχωρίζει από σήμερα στις αίθουσες όπου ...

Όσκαρ 2022*: Οι ταινίες που πρωταγωνίστησαν - Του Ελισσαίου Βγενόπουλου

01 Απριλίου 2022, 20:44
Η «έκπληξη» που όλοι είχαν προβλέψει. Σε μια επιτυχημένη τελετή,  η ταινία  CODA  της Apple ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0