Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πώς να κλείνεις βιομηχανίες - Του Τάσου Τέλλογλου

Αρχική | Οικονομία | Πώς να κλείνεις βιομηχανίες - Του Τάσου Τέλλογλου

Μετά τη «Χαλυβουργική», την επόμενη εβδομάδα η «Χαλυβουργία Ελλάδος» θα ανακοινώσει στους εργαζόμενους που δουλεύουν σε διαθεσιμότητα (1/2 μεροκάματο) ή μόνο Σαββατοκύριακα, τα κακά μαντάτα: το ακριβό ρεύμα ...σκοτώνει τις δουλειές.

Εν τω μεταξύ και η τρίτη επιχείρηση του κλάδου, η ΣΟΒΕΛ του ομίλου Στασινόπουλου, είναι κλειστή. Όπως και πέρσι, η τιμή του ρεύματος και η χαμηλή ζήτηση δεν της επιτρέπουν τη διαρκή λειτουργία. (Επίσημα έχει κλείσει λόγω μιας νέας επένδυσης, που οντως γίνεται).

Κατά τα άλλα, η ελληνική κυβέρνηση συσκέπτεται για να δεί πώς, ως προεδρεύουσα, θα ενισχύσει τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη, όπου από το 2008 έχουν χαθεί πάνω από τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας, όπως φαίνεται από ένα κείμενο του λόμπι των βιομηχανιών προς τα όργανα της ΕΕ. Μόλις 15% του ΑΕΠ της γηραιάς ηπείρου οφείλεται στη μεταποίηση, μόλις το 14% των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ δουλεύουν ακόμα σε βιομηχανίες .

Ακόμα και στην λεγόμενη υψηλή τάση –χαλυβουργίες, τσιμέντα –το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα είναι σε πολλές περιπτώσεις δύο φορές υψηλότερο απ' ό,τι (για παράδειγμα)  στη Γερμανία. Η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού  Αντώνη Σαμαρά είχε δεσμευθεί, σε τρείς τουλάχιστον συσκέψεις στις οποίες είχε πάρει μέρος ο ίδιος, να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» του ρεύματος για την παραγωγή, χωρίς να επιβαρύνει τους οικιακούς καταναλωτές -κάτι όμως που η τρόικα δεν φαίνεται να αποδέχεται. Τους επόμενους μήνες η μια μονάδα μετά την άλλη θα κατεβάζει… ρολά, καθ' οδόν προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ήδη οι τράπεζες έχουν στείλει ένα σαφές «σήμα» στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Και αυτές θα πρέπει ίσως να συγχωνευθούν ή να περικόψουν δραστηριότητες, αλλά η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της πολιτικής. Ο χρόνος της -και για αυτό το θέμα- τελείωσε.
Protagon.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Mε έκπτωση 53% η τιμή της ΔΕΗ για τον Αύγουστο - Στα 16,391 λεπτά/KWh

02 Αυγούστου 2024, 01:10
Την τιμή του Αυγούστου για το πράσινο τιμολόγιο ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η τιμή ...

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0