Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ουκρανία: Εκεχειρία κι επανέναρξη των συνομιλιών με την αντιπολίτευση ανακοίνωσε ο Γιανουκόβιτς

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Ουκρανία: Εκεχειρία κι επανέναρξη των συνομιλιών με την αντιπολίτευση ανακοίνωσε ο Γιανουκόβιτς

Μια άλλη μέρα, μετά το λουτρό αίματος, μπορεί να ξημερώσει για το Κίεβο και την Ουκρανία

 

 

Μια ημέρα μετά τα επεισόδια βίας χωρίς προηγούμενο που συγκλόνισαν το Κίεβο κι είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων και υπό την απειλή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη χώρα στην πόρτα του εμφυλίου, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι σε συνάντηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης συμφωνήθηκε εκεχειρία και επανέναρξη διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ουκρανική προεδρία αναφέρεται ότι «οι συμμετέχοντες [στη συνάντηση] συμφώνησαν σε εκεχειρία και συνομιλίες προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα προς όφελος της κοινωνικής ειρήνης».

Η ανακοίνωση καταδεικνύει πως οι δυνάμεις καταστολής που πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης έφοδο στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, δεν θα κινηθούν εκ νέου για τη διάλυση της κατασκήνωσης των διαδηλωτών.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει πριν την έκδοση της ανακοίνωσης, κατά πληροφορίες της εφημερίδας Pravda, πως ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς συμφώνησε να μην υπάρξει επέμβαση κατά των διαδηλωτών.

«Η έφοδος στην Μαϊντάν [Πλατεία Ανεξαρτησίας] που σχεδίαζαν απόψε οι αρχές δεν θα πραγματοποιηθεί. Συμφωνήθηκε εκεχειρία. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής» δήλωσε ο έτερος αντιπολιτευόμενος ηγέτης και πρώην υπουργός Οικονομίας Αρσένι Γιάτσενουκ.

Η ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας εκδόθηκε την παραμονή της άφιξης στο Κίεβο των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας για συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης και την αντιπολίτευση, πριν επιστρέψουν στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όπου θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των κυρώσεων.

Με συνέπειες έχουν απειλήσει και οι Ηνωμένες Πολιτείες διά στόματος του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα, εάν συνεχιζόταν η βία, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν είχε προειδοποιήσει, νωρίτερα την Τετάρτη, το καθεστώς Γιανούκοβιτς να μην χρησιμοποιήσει το στρατό κατά των διαδηλωτών.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν απαγόρευση χορήγησης βίζας σε 20 κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν την Τετάρτη απαγόρευση χορήγησης βίζας σε 20 ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας οι οποίοι θεωρούνται από την Ουάσιγκτον ως βασικοί υπεύθυνοι για τη φονική καταστολή των διαδηλώσεων στο Κίεβο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν διευκρίνισε ονομαστικά τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε η απαγόρευση χορήγησης της αμερικανικής βίζας.

«Σήμερα κινηθήκαμε να περιορίσουμε τις θεωρήσεις σε περίπου 20 ανώτερα στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης και σε άλλα άτομα που θεωρούμε υπεύθυνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την πολιτική καταπίεση στην Ουκρανία» είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
ΤΑ ΝΕΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0