Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Τα έξι ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα

Αρχική | Οικονομία | Τα έξι ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα

Έξι ανοιχτά μέτωπα καλούνται να κλείσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης και οι επικεφαλείς της τρόικας, κατά το νέο γύρο της διαπραγμάτευσης που άνοιξε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών. Οι πρώτες συζητήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τις 10 Μαρτίου, που συνεδριάζει το Eurogroup.


Οι σημερινές συνομιλίες των επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο ήταν γενική, με ιδιαίτερη έμφαση στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 και η επίδρασή του στα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2014, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τα εργασιακά και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σπεύδουν να επισημάνουν εκ νέου με έμφαση, ότι οι καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία το 2013, «έκλεισαν» ουσιαστικά το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος και, κατ' επέκταση, δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων για το 2014.

Μάλιστα, προσθέτουν, επίσης με έμφαση, ότι «υπάρχει εξαιρετική αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα του 2013», δηλαδή τη δημιουργία υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ειδικότερα, οσον αφορά στο μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και κατ' επέκταση στο ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

Τόνισε ότι δεν αμφισβητούνται από την τρόικα τα 812 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, αλλά πρόσθεσε ότι το θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος θα αρχίσει να συζητείται αφού «πρώτα έχουμε κατασταλάξει με την τρόικα για το κλείσιμο του 2013 και για το πού είμαστε το 2014».

Καθώς, η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ εξετάζουν ακόμη στο εάν θα ενταχθούν στο 2013 ή στο 2014, κάποιοι κωδικοί εσόδων, όπως, π.χ. έσοδα από αυτοκινητόδρομους, κονδύλια του ΠΔΕ, κονδύλια από τον χώρο της υγείας, κ.λπ.

Ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών προσδιόρισε, αμέσως μετά από την επί περίπου 2,5 ώρες συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους επικεφαλής της τρόικας, ως εξής τα συγκεκριμένα μέτωπα:

Δημοσιονομικά μεγέθη

- Το κλείσιμο του 2013

- Η επίδραση της πορείας του προϋπολογισμού του 2013 στο 2014 (carry over). Ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε ότι, παρόλο που η τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει για την επίδραση του carry over, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος, καθώς «η εκτιμώμενη καλύτερη επίδοση του 2013 σε δαπάνες και έσοδα, έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση στα δημοσιονομικά του 2014»

- Τα δημοσιονομικά μεγέθη για την περίοδο 2015- 2017, τα οποία θα περιληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο δίμηνο

- Οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς που θα επέλθουν με το υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο

- Η περαιτέρω μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών
και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων - Στο συγκεκριμένο πεδίο θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στις 10 το πρωί της Τρίτης.

Νομοθετικές παρεμβάσεις

-Οι ρυθμίσεις για τη διόρθωση φορολογικών αστοχιών και ο «οργανικός νόμος»
(η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκών διατάξεων)

Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού.


Οι επικεφαλείς της τρόικας έχουν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει επέλθει συμφωνία εντός της κυβέρνησης για τα «καυτά» θέματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων

Γενικότερα εργασιακά ζητήματα


Ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι «δεν τίθεται τώρα άμεσα θέμα ομαδικών απολύσεων», αλλά βελτίωσης του υπάρχοντος πλαισίου.

Ζητήματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
- θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον κ. Μητσοτάκη.

Τα συγκεκριμένα θέματα αφορούν στο 2ο κύμα της διαθεσιμότητας και τις απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου

Η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών
- Θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.
ΕΘΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0